Aherusia

Bacchus - Epiphanies Of The Crazy God

Vinylstore.gr (2022)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 21/11/2022
Βάκχος - Ζαγρέας - Διόνυσος, ο ήρωας που βάζει τους Aherusia στο πάνθεον του folk metal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Με μαθηματική ακρίβεια οδηγηθήκαμε ως εδώ, τα σημάδια του παρελθόντος έδειχναν τον δρόμο. Σε μία σχεδόν μοναχική πορεία, σίγουρα ιδιαίτερη, κατά την οποία κυριαρχούσε η εξέλιξη και η πρόοδος. Κάποια στιγμή θα κατέφθανε το magnum opus της μπάντας, ίσως περίμενε τον κατάλληλο ήρωά της. Και το όνομα αυτού, Βάκχος.

Αν αυτά που γνωρίζουμε για τον συγκεκριμένο θεό φτάνουν και καταλήγουν στον μηρό του Δία, στο κρασί, στις Μαινάδες και στους Σάτυρους, ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η μυθολογική αλήθεια του. Και μέσω αυτής να ακουστεί το μήνυμά του, δυνατό και ηχηρό όπως του αρμόζει.

Σαν να ξεδιπλώνονται δύο ιστορίες, όπως αντιλαμβάνομαι τους στίχους: Του Πρωτοδιόνυσου Ζαγρέα, του διαδόχου του Δία, ο οποίος αφού τον καταβρόχθισαν Τιτάνες, επανήλθε στη ζωή (μη ρωτάτε πώς) ως Διόνυσος. Σχεδόν occult ελληνική μυθολογία. Και στις δύο περιπτώσεις, κυνηγήθηκε με μανία από αυτή που πάει το μυαλό σας. Συνήθιζε να το κάνει στα παιδιά του Δία που δεν ήταν δικά της. Μόνο μία θα μπορούσε να φοβηθεί ένα εφταμηνίτικο μωρό, ώστε αυτό να αναγκαστεί να ολοκληρώσει την κύηση του στο μηρό του πατρός του ή να τον προσφέρει βορά στους Τιτάνες.

Η πανέμορφη και άκρως μουσική κοινή ελληνιστική γλώσσα αναλαμβάνει να εξιστορήσει τα δρώμενα και οι Aherusia βρίσκουν τον κατάλληλο χώρο για να μεγαλουργήσουν. Με μια πλειάδα ελληνικών μουσικών ρυθμών, να κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με το black metal πρόσωπο της μπάντας. Είτε μιλάμε για την πολεμική εγρήγορση του πυρίχειου, είτε για νησιώτικα παραδοσιακά μοτίβα, είτε για την ορμή της μουσικής που οδηγεί σε έκταση στα αναστενάρια, ο σκοπός επιτυγχάνεται: θα ξεχυθούμε σε βουνά και αγρούς αλαλάζοντας και χορεύοντας. Χωρίς πέλεκεις ανά χείρας, παρά με φλασκιά και κατρούτσα.

«Ευοι ευαν»: Επιφώνημα που ακούγεται ουκ ολίγες φορές, τόσες ώστε να πιστέψει κανείς ότι από αυτό προέρχεται το εβίβα κατά το τσούγκρισμα. Υπάρχουν φράσεις - κλειδιά, κομιστές παγκόσμιων μηνυμάτων, επίκαιρων μέχρι τελείας τους. Μεγάλη υπόθεση να μπεις στη διαδικασία να τραγουδάς «επορεύθην ανέστιος, τα άχθη φέρων μόνος», όπου ο συνειρμός του ξεριζωμού και της προσφυγιάς έρχεται αβίαστα.

Ο Βάκχος - Ζαγρέας - Διόνυσος παρά τη βία που υπέστη, αναζητά τη σύγκλιση και το τέλος του κύκλου της βίας. Επαναστάτης με αιτία. Κρίνει ισάξια τη γυναικεία φύση και φροντίζει η στοργή να δίνεται σε γέρους και παιδιά. Η μουσική αν και θλιμμένη ανά στιγμές, είναι κατά κόρον ξεσηκωτική. Όπως και το μήνυμα του θεού. Με ρυθμούς απτάλικου και ζεϊμπέκικου, που η μπάντα ενσωματώνει σεβαστικά στο metal της.

Ισάξιοι στέκονται και οι δύο κύριοι ερμηνευτές, πιστοί στη βακχική αξία, με τα χορωδιακά μέρη να εντείνουν τη θεατρικότητα του έργου. Η οποία είναι εξάλλου άρρηκτα συνδεδεμένη με την μπάντα και με την πρότασή της περί ολοκληρωμένης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Εξ ου και η διπλή εκδοχή των φωνητικών: Μία με καθαρά και μία με ακραία. Μερακλήδες.

Έχουμε θαυμάσει το folk metal διαφόρων χωρών, και με το δίκιο μας. Είναι που έδωσαν δικαιώματα. Για φέτος τουλάχιστον, τα σκήπτρα του είναι εγχώρια, τα κρατάει ο Κερασφόρος Δράκων της ελληνικής υπαίθρου και παρά το αρχαϊκό και μυθολογικό υπόβαθρο του, ακούγεται σύγχρονο και τρομακτικά επίκαιρο. Ευοι ευαν είπαμε;

YouTube

  • SHARE
  • TWEET