City Of The Sun, St. Guilt @ Κύτταρο, 05/05/18

Ακουστική post-rock, flamenco και μία απόστροφος. Οι Αμερικάνοι ίδρωσαν τα φλοράλ πουκάμισα και μας έμειναν ανεξίτηλοι

Από την Βάσω Καραντζάβελου, 08/05/2018 @ 11:06

Ένας μεγάλος έρωτας γεννιέται- και δεν είναι άλλος από αυτόν του ελληνικού κοινού με τους City Of The Sun. Ένα βροχερό βράδυ του Μαΐου και οι τρεις Αμερικάνοι μουσικοί γέμισαν το κατάμεστο Κύτταρο με ακουστικές μελωδίες, καλοκαιρινά vibes και διάπλατα χαμόγελα. Η τριπλέτα από τη Νέα Υόρκη ξεκίνησε παίζοντας σε πεζοδρόμια και πλατείες για να βρεθεί σε club tour ανά την Ευρώπη και στο Street Mode Festival στη Θεσσαλονίκη. Στη δεύτερη επίσκεψη τους επί ελληνικού εδάφους δεν αρκέστηκαν σε ένα, αλλά έδωσαν τρία live, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα. Κι αν κρίνω από το κλίμα και τις δηλώσεις των ίδιων στην εμφάνιση της πρωτεύουσας, μάλλον δε θα αργήσουν να μας ξαναεπισκεφτούν.

«Μα καλά, πού έμαθε όλος αυτός ο κόσμος τους City Of The Sun»; Διάσπαρτα πηγαδάκια εξέφρασαν την παραπάνω απορία, περιμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες στο Κύτταρο και ομολογώ τη συμμερίστηκα κι η ίδια. Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή για ένα σχετικά νεοφυές συγκρότημα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, που έχει κυκλοφορήσει μόλις ένα άλμπουμ. Κι απ' ό,τι φαίνεται τα καλά νέα διαδίδονται γρήγορα -ποτέ δεν έμαθα πώς, σίγουρα όμως διαδόθηκαν πανάξια σε αυτήν την περίπτωση.

Με μισή ώρα καθυστέρηση ανέβηκαν στη σκηνή οι St. Guilt, αναλαμβάνοντας να ανοίξουν τη βραδιά. Το αθηναϊκό συγκρότημα παρουσίασε τη μουσική του -ένα κράμα synth pop της δεκαετίας του '80 και new wave- σε ένα κοινό που είχε προετοιμαστεί για πιο χορευτική και ηλιόλουστη διάθεση. Η εμφάνιση ήταν άρτια, με τα παιδιά να μας συστήνουν το ηχητικό τους φάσμα με όρεξη και προσήλωση, χωρίς όμως να έχει την ανάλογη ανταπόκριση από το κοινό. Σε σημεία κέρδισαν το χειροκρότημα αλλά όχι κάτι περισσότερο. Η πλειοψηφία διατήρησε χαμηλούς τόνους και προσπάθησε να συμμετάσχει στη διαδικασία της ακρόασης, όμως δε κατάφερε να συγχρονιστεί με την ευρύτερη νοοτροπία. Το set των St. Guilt δεν εντυπωσίασε, θα ήθελα όμως να τους ξαναδώ σε έναν διαφορετικό χώρο και ένα πλαίσιο πιο σκοτεινό και αιθέριο, όπου θα ευνοείται το προφίλ τους αντί να καταποντίζεται στη σύγκριση.

St. Guilt

Λίγα λεπτά μετά τις 23:00 τα φώτα σβήνουν και ορμάνε στη σκηνή μαζί με τα συμπράγκαλα τους οι πρωταγωνιστές της βραδιάς. Σε ένα λιτό σκηνικό, με τα τύμπανα και τα ηλεκτρικά όργανα του προηγούμενου act στο φόντο, μακριά από τη συνήθεια του να μπολιάζουμε κάθε performance με γιγαντοοθόνες και οπτικοακουστικές τσαρλατανιές, οι City Of The Sun ξεκίνησαν και δε σταμάτησαν παρά μόνο για χαιρετούρες, ευχαριστίες και μαθήματα ελληνικών.

City Of The Sun

Τα μόνα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν δύο κιθάρες, ένα cajon, κάτι που από μακριά φαινόταν σα κύμβαλο και πάρα πολλή ψυχή. Οι instrumental εκτελέσεις περιλάμβαναν κάποια από τα ακουστικά post-rock κομμάτια που τους έχουν κάνει γνωστούς, όπως τα "Second Sun", "Brothers", "Everything", "Sugar" και "Another Time", χωρίς να παραλείπονται οι πρωτότυπες διασκευές του "Intro" των xx, του "Young Folks" αλλά και η R'n'B στιγμή με το "Rockstar". Το setlist ήταν ένα διαρκές σκαμπανέβασμα: νοσταλγικές συνθέσεις και ambient μελωδίες εναλλάσσονταν και έχτισαν μία ατμόσφαιρα που θα κάνουμε καιρό να ξεχάσουμε, ενώ οι πιο έντονες στιγμές δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο.

City Of The Sun

Η αλλόκοτη φόρμουλα post-rock, ακουστικών οργάνων και ethnic-latin μουσικής μπορεί να μας έσπρωξε μέχρι τα εκδοτήρια του συναυλιακού χώρου, αλλά η επιτυχία του live οφείλεται ολοκληρωτικά στο ταπεραμέντο των τριών μουσικών. Οποιοσδήποτε είχε κάνει ένα πασάλειμμα ακούγοντας τις ηχογραφήσεις τους θα περίμενε ένα βαρετό show για καθήμενους, κάτι σα ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας. Η έλλειψη διακοσμητικών στοιχείων πέρασε εντελώς απαρατήρητη, καθώς τα μέλη των City Of The Sun καθήλωσαν με την ενέργεια και το αμείωτο κέφι τους, τις επικοινωνιακές δεξιότητες και την ανοιχτότητα τους.

City Of The Sun

Οι φαντασιώσεις με παραλίες και ηλιοβασιλέματα είναι παρωχημένες στα όρια του γραφικού γι αυτό οι πρώην street artists ήρθαν και έκαναν το όνομα τους συνώνυμο της ουσιαστικής διασκέδασης όπου πρώτα πρώτα ευχαριστιέται ο καλλιτέχνης τη στιγμή και, κατά συνέπεια, το κοινό ρουφά την αύρα του. Το κέφι των City Of The Sun επιβράβευσε και με το παραπάνω όσους δεν επέτρεψαν στη βροχή και τους πλημμυρισμένους δρόμους να τους χαλάσει το σαββατόβραδο και έδωσε μια ικανοποιητική απάντηση σε όσους μείναμε έκπληκτοι από την προσέλευση του κόσμου. Οι ίδιοι υποσχέθηκαν πως θα επιστρέψουν σύντομα, ανάμεσα σε επευφημίες, εγκώμια για το αθηναϊκό κοινό και λίγα σπαστά ελληνικά (συγκεκριμένα τις λέξεις «απόστροφος» και «μαλάκας»)!

City Of The Sun

Το ιδιαίτερο πάρτυ που στήθηκε θα έχει και συνέχεια, αν κρίνουμε από τον ενθουσιασμό και τις υποσχέσεις των ενορχηστρωτών του. Δε μένει παρά να περιμένουμε, ελπίζοντας πως αυτή η μέρα δε θα αργήσει. Η θερινή σεζόν ξεκινά θεαματικά με μία εμφάνιση που θα θυμόμαστε για αρκετό καιρό.

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής / Chris Lemonis Photography

SETLIST


Spanish
The XX Intro
Jingo [Διασκευή Santana]
Brothers
Sugar
What Took You So Long
Alive
Rockstar [Διασκευή Post Malone]
Razon
Sitges
Dance Of The Dead
Everything

Encore:

Under The Same Sky
Young Folks
Paco
Second Sun

  • SHARE
  • TWEET