Vassilikos @ Passport, 28/02/13

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 05/03/2013 @ 14:06
Ο Βασιλικός συνεχίζει το ταξίδι που ξεκίνησε στα τέλη του 2009 με τη κυκλοφορία του "Vintage (Songs I Wish I'd Written Vol. 1)", εμπλουτίζοντάς το με στιγμές από το μουσικό του παρελθόν με τους Raining Pleasure αλλά και τη συνεργασία του με τη Δήμητρα Γαλάνη. Η πληροφορία ότι θα συμμετείχε, έστω και για λίγο, η Γαλάνη αποτέλεσε ένα επιπλέον κίνητρο για να βρεθώ στον Πειραιά και το Passport, αν και κάθε ζωντανή εμφάνιση του Βασιλικού, ιδιαίτερα με τη συνοδεία μπάντας, αποτελεί εγγυημένα μία ακόμη απολαυστική εμπειρία.

Μπαίνοντας στο Passport λίγο πριν τις 22:00 αντίκρισα αρκετό κόσμο και έναν πολύ όμορφο χώρο που θα μπορούσε να πει κανείς ότι συνδυάζει ιδανικά τα χαρακτηριστικά ένος μικρού συναυλιακού χώρου με τις ανέσεις μιας μουσικής σκηνής. Η διάταξη του χώρου μάλλον κάλυπτε όλες τις διαθέσεις, με τραπέζια μπροστά στο stage, stand λίγο πιο πίσω και στο πλάι, και αρκετό χώρο για τους ορθίους στο πίσω μέρος μέχρι και το bar.

Vassilikos

Λίγα λεπτά μετά τις 22:30 που ήταν η προγραμματισμένη ώρα έναρξης, ο Βασιλικός με τέσσερις ακόμη ιδιαίτερα ταλαντούχους μουσικούς (Θίο Γκουτσίδης: κιθάρα, Μίκης Ατταλειάδης: μπάσο, Σωτήρης Ντούβας: τύμπανα και Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος: πλήκτρα) βρίσκονται στη σκηνή και ξεκινούν με το "Across The Universe" και το "No Milk Today" από την ειδική βινυλιακή κυκλοφορία του 2011. Το πρώτο μέρος αποτελούνταν κυρίως από τα κομμάτια του "Vintage", με την μινιμαλιστική προσέγγιση των στουντιακών εκτελέσεων, όπου ο Βασιλικός παίζει όλα τα όργανα, να αντικαθίστανται από περισσότερο έντεχνες ενορχηστρώσεις. Το επίκεντρο φυσικά παραμένει ο Βασιλικός, με την άψογη άρθρωση και την ιδιαίτερη δύναμη της φωνής του.

Vassilikos

Μετά την ερμηνευτική κορύφωση των "If You Go Away" και "I (Who Have Nothing)", η στιγμή για να μεγαλώσει η μουσική παρέα είχε φτάσει. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασιλικός, αισθάνεται τυχερός για πολλά πράγματα στη ζωή του και κωλόφαρδος που μπορεί να έχει με ένα τηλεφώνημα τη Δήμητρα Γαλάνη μαζί του στη σκηνή. Οι δύο τους ερμήνευσαν τα "The Look Of Love" και "The Windmills Of Your Mind" σε μίξη με το "Θα Σ'αγαπώ" και το "Το Τυχερό Μου Αστέρι" αντίστοιχα, όπως αποτυπώθηκαν στο "Live @ Gazarte". Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στους δύο ερμηνευτές, διότι εκτός από τις εξαιρετικές φωνές που αναμφισβήτητα διαθέτουν, νομίζω πως δεν είναι καθόλου εύκολο για τους ίδιους να τραγουδούν ταυτόχρονα διαφορετικούς στίχους. Με τη Γαλάνη να αφήνει τη σκηνή, ο Βασιλικός συνέχισε στο ίδιο πνεύμα, ερμηνεύοντας το "Ζητάτε Να Σας Πω" του Αττίκ. Το πρώτο μέρος έκλεισε με δύο από τις πιο δυνατές σε ένταση στιγμές τις βραδιάς , τα "All Tomorrow's Parties" και "You Are My Destiny", με το πρώτο να αποδίδεται με το φοβερό riff που έχει στο φινάλε σε πρωταγωνιστικό ρόλο και το δεύτερο να διαθέτει την ασύγκριτη ερμηνεία του Βασιλικού.

Vassilikos

Μετά από το σχεδόν εικοσάλεπτο διάλειμμα που μεσολάβησε, το δεύτερο μέρος θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτέλεσε μία αναδρομή σε ολόκληρη τη δισκογραφία του Βασιλικού. Το ξεκίνημα έγινε με δύο κομμάτια από το "Reflections" του Χατζηδάκι, το πανέμορφο "Dedication" και μια έξοχη jazz εκδοχή του "Noble Dame". Συνέχεια δόθηκε με δύο ακόμη κομμάτια του Vintage, για να περάσουμε κατόπιν στο κεφάλαιο Raining Pleasure. Παίχτηκαν συνολικά έξη κομμάτια των Pleasure, μεταξύ των οποίων τα πασίγνωστα "Capricorn" και "Fake", για να κλείσει το main set με τη διασκευή στο "Dancing Queen" των Abba, κομμάτι που είχε διασκευαστεί από τους Raining Pleasure και έγινε ευρύτερα γνωστό μέσα από τη ταινία "Hardcore". Οι ιδιαίτερα θερμές αντιδράσεις του κοινού στα τελευταία αυτά κομμάτια επιβεβαίωσαν το κανόνα που λέει ότι η πρώτη μεγάλη επιτυχία στην καριέρα ενός καλλιτέχνη είναι αυτή με την οποία τον συνδέει περισσότερο το κοινό.

Vassilikos

Έπειτα από τη πειστική απαίτηση από το κόσμο για encore ο Βασιλικός εμφανίστηκε ξανά στη σκηνή, μόνος του αυτή τη φορά, για να «απαιτήσει» μία φωνή που ακούστηκε από το βάθος να ανέβει και η Δήμητρα. Πράγματι η Γαλάνη ανέβηκε ξανά στη σκηνή για να ερμηνεύσει με τη συνοδεία του Βασιλικού "Τα Ήσυχα Βράδια" και το "Μην Τον Ρωτάς Τον Ουρανό" με εισαγωγή από την αγγλική έκδοση του κομματιού. Οι υπόλοιποι της μπάντας πήραν ξανά τις θέσεις τους για να κλείσει η βραδιά με το υπέροχο "Kemal" από το "Reflections".

Vassilikos

Κορυφαίες στιγμές αποτέλεσαν αναμφισβήτητα η συνύπαρξη του Βασιλικού με τη Δήμητρα Γαλάνη επάνω στη σκηνή και οι μεγάλες επιτυχίες των Raining Pleasure, χωρίς φυσικά να έρχεται σε δεύτερη μοίρα η μαγεία του "Vintage" και του "Reflections". Το κοινό τίμησε για ακόμη μία φορά με τη παρουσία του και το χειροκρότημά του έναν από τους πιο σημαντικούς και επιτυχημένους καλλιτέχνες της εγχώριας αγγλόφωνης σκηνής, αν και η συμπεριφορά μιας μικρής μερίδας θα μπορούσε να είναι λίγο διαφορετική. Από τη μία στο δεύτερο μέρος ο κόσμος ήταν εμφανώς λιγότερος, τουλάχιστον όσον αφορά τους ορθίους, ενώ υπήρχαν και στιγμές που θα ήθελα οι αντιδράσεις του κόσμου να συνάδουν περισσότερο με τις απαιτήσεις της μουσικής. Αυτές οι δύο μικρές ενστάσεις βέβαια δεν αλλοιώνουν σε καμία περίπτωση την συνολική εικόνα μιας ακόμη εξαιρετικής βραδιάς. Μέχρι την επόμενη φορά λοιπόν θα συνεχίσουμε να ανατρέχουμε στο πλούσιο μουσικό παρελθόν περιμένοντας κάποια επίσημη ανακοίνωση για την επόμενη δισκογραφική δουλειά του Βασιλικού.
SETLIST

Across The Universe
No Milk Today
Sealed With A Kiss
Famous Blue Raincoat
Nature Boy
If You Go Away
I (Who Have Nothing)
The Look Of Love / Θα Σ’αγαπώ
The Windmills Of Your Mind / Το Τυχερό Μου Αστέρι
Ζητάτε Να Σας Πω
All Tomorrow’s Parties
You Are My Destiny

-Διάλειμμα-

Dedication
Noble Dame
Dream A Little Dream Of Me
The Man I Love
Nostalgia
Capricorn
Song Of The Wolf
Another Song
Love Me, Love Me, Love Me
Fake
Dancing Queen

Encore:
Τα Ήσυχα Βράδια
All Alone Am I / Μην Τον Ρωτάς Τον Ουρανό
Kemal

Κείμενο / φωτογραφίες: Θοδωρής Ξουρίδας


  • SHARE
  • TWEET