Sivert Hoyem, Remi @ Stage Volume 1, 24/09/14

Η «φωνή των Madrugada» είναι πλέον η «φωνή του Sivert Hoyem»

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 25/09/2014 @ 12:58
Οι παλιές αγάπες είναι ο Παράδεισος· έσπευσε χθες να το επιβεβαιώσει ο αγαπημένος μας Νορβηγός. Με το δεύτερο live της Αθήνας εδώ και μέρες sold-out, πολλοί ήταν αυτοί που άρπαξαν χθες την δεύτερη ευκαιρία που τους δόθηκε από την ακύρωση της εμφάνισης στην Πάτρα και τα τρία επίπεδα του Stage Volume 1 γέμισαν αρκετά νωρίς. Ας τα πάρουμε όμως όλα απ' την αρχή...

Πριν προλάβει σχεδόν το ρολόι να δείξει 20:30, η βαθιά φωνή του Remi -κατά κόσμον Άγγελου Κυπριανού- ξεχύθηκε προς το στενό της Αγ. Ελεούσης, δίνοντας το έναυσμα και στους τελευταίους από εμάς να μπούμε στον συναυλιακό χώρο. Μόνος, με την κιθάρα του, όπως αρμόζει στους μουσικούς του δρόμου που τόσο αγαπάει, ο Remi έδωσε τον καλύτερο εαυτό του και ζέστανε ιδανικά το κοινό, με στιβαρές μελωδίες του αμερικανικού Νότου.

Blues και folk στοιχεία μπλεγμένα σε καπνό και ουίσκι, μας πήραν απ' το χέρι και μας οδήγησαν σε μία ειλικρινή εκτέλεση του "I Put A Spell On You", με τον ίδιο τον τραγουδοποιό από τις Σπέτσες να απολαμβάνει την προσοχή του κοινού, που του δόθηκε αμέριστα ιδίως μετά το εξαιρετικό "I Wait For You" από τον τελευταίο του δίσκο, "The Road Not Taken". Έχοντας τέσσερα άλμπουμ στο ενεργητικό του, δεν δυσκολεύτηκε να παρουσιάσει ένα πλούσιο και δεμένο setlist, που μαζί με την φυσική του ευγένεια, σίγουρα του απέφερε πολλούς νέους θαυμαστές. «Tom Waits ή Johnny Cash», ιδού η απορία, για φινάλε, με την απάντησή μας προδιαγεγραμμένη από την country αύρα του ίδιου του καλλιτέχνη.

Δεν έπαιξες τίμια, Remi, την επόμενη φορά ετοιμάσου για Waits...

Η τήρηση του προγράμματος ήταν άψογη, αφού γύρω στις 21:30 ακούστηκε από τα μεγάφωνα το προηχογραφημένο intro που παρουσίαζε στην Αθήνα τον κ. Høyem και την μπάντα του. Για να ακριβολογούμε, προσπαθούσε να ακουστεί, γιατί οι φωνές και τα χειροκροτήματα του κοινού έπιαναν σαφώς υψηλότερες εντάσεις από τα μεγάφωνα. Όλοι ήταν σαν να έλεγαν «Δεν χρειαζόμαστε εδώ τέτοια εφέ, τρελαινόμαστε από μόνοι μας!». Εν μέσω αγρίων αλαλαγμών, λοιπόν, βγήκε στη σκηνή ο παλιός πλέον φίλος του ελληνικού κοινού, με τις πρώτες νότες του "Majesty" να προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο πανικό.

Sivert Høyem

Και ο χαμός συνεχίστηκε με το χορευτικό "Give It A Whirl", το μεγαλύτερο ίσως hit της προηγούμενης δουλειάς του τραγουδοποιού από το Sortland, και το σκοτεινό -σχεδόν σατανικό- "Red On Maroon". Την δια ζώσης γνωριμία μας με το υλικό του πιο πρόσφατου δίσκου ανέλαβε το ομότιτλο, "Endless Love", με την αβάντα του ήδη αγαπημένου "What's On Your Mind" που ακολούθησε.

Sivert Høyem

Η μπάντα ήταν καλοκουρδισμένη και -περισσότερο απ' όσο συνηθίζεται στα φιόρδ- κεφάτη, πλαισιώνοντας διακριτικά την έντονη φιγούρα του frontman. Μουσικά καλές οι ακουστικές αναζητήσεις του 2012, αλλά ο ηλεκτρικός ήχος στο live του Høyem αποδεικνύεται ευλογία, αφού δίνει εντελώς νέα διάσταση, όχι μόνο στις συνθέσεις, αλλά και στον ίδιο, που χθες τραγούδησε φανερά πιο «ηλεκτρισμένος». Η φωνή του είναι στα καλύτερά της -όχι ότι την έχουμε ακούσει ποτέ να μην είναι, βέβαια- και τα τραγούδια του νέου άλμπουμ, τώρα που βγήκαν στο δρόμο, αρχίζουν να αποκτούν το βάθος που μόνο οι ζωντανές εκτελέσεις μπορούν να δώσουν, «ωριμάζοντας» σημαντικά.

Sivert Høyem

Με τα "Honey Bee" και "The Hour Of The Wolf", ο Νορβηγός κράτησε την υπόσχεσή του να παίξει Madrugada και ξεσήκωσε ακόμα περισσότερο τους fans της πάλαι ποτέ μεγάλης μπάντας του Βορρά, τιμώντας την μουσική του πορεία. Highlight της βραδιάς, αν θα έπρεπε να ξεχωρίσεις κάτι, η με νόημα απαγγελία του τελευταίου κουπλέ από τον "Wat Tyler", το γιατί οι στίχοι του οποίου μας αφορούν ιδιαίτερα θα αποκαλυφθεί στην συνέντευξη που μας έδωσε ο ίδιος ο Sivert (coming soon).

Sivert Høyem

Με τον σπαραγμό των πλήκτρων στο "Inner Vision" και πολλές ανατριχίλες έκλεισε η κανονική διάρκεια της συναυλίας και βάλαμε αμέσως πλώρη για τα δύο encore. Κοινό και καλλιτέχνης εμφανώς ευχαριστημένοι ο ένας από τον άλλο, ταξίδεψαν μαζί γι' ακόμη λίγο, όσο κρατούν τέσσερα-πέντε τραγούδια, και μετά ευχαριστίες και υποσχέσεις για μελλοντικές συναντήσεις.

Sivert Høyem

Ο σεβασμός από και προς το κοινό, οι ποιοτικές νέες δουλειές, αλλά και η οικειότητα που φέρνουν τα χρόνια, αποτελούν τις εγγυήσεις για τέτοιες βραδιές συναυλιακής έκστασης.

Μετά τα χθεσινά στην Αθήνα, η «φωνή των Madrugada» έγινε για όλους μας πλέον η «φωνή του Sivert Høyem»!

Διαβάστε την παρουσίαση του νέου δίσκου του Sivert Høyem από την Κατερίνα Μυτιληναίου εδώ.
SETLIST

Intro
Majesty (Madrugada)
Give It A Whirl
Red On Maroon
Endless Love
What's On Your Mind? (Madrugada)
Ride On Sisters
Into The Sea
Görlitzer Park
Honey bee (Madrugada)
Wat Tyler
The Hour Of The Wolf (Madrugada)
Inner Vision

Encore:
Where Is My Moon
Return To Nothing Special
Prisoner Of The Road
The Kids Are On High Street (Madrugada)
Moon Landing

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET