Μπλε & Θεοδοσία Τσάτσου: "20 Χρόνια Μπλε" @ Piraeus 117 Academy, 16/12/16

Το 2016, χρονιά των μεγάλων reunion και εντός συνόρων

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 19/12/2016 @ 15:03

Λίγο πριν τις 22.00 την Παρασκευή που μας πέρασε, στην σκηνή του Piraeus 117 Academy συντελέστηκε μια από τις επανενώσεις που είχαμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας και ποτέ δεν πιστέψαμε ότι τελικά θα γίνει. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι δεν πρόκειται τόσο περί επανένωσης, όσο περί «καλλιτεχνικής συμφιλίωσης» με αυτήκοους μάρτυρες ένα πολυπληθές κοινό μεγάλης ηλικιακής γκάμας.

Πρόκειται για την εορταστική σύμπραξη των Μπλε και της Θεοδοσίας Τσάτσου με αφορμή τα είκοσι χρόνια παρουσίας του συγκροτήματος στα μουσικά πράγματα της χώρας, μιας παρουσίας συνεχούς και ποιοτικής, που τους δίνει δίκαια τον τίτλο μιας από τις πιο σταθερές ελληνικές rock μπάντες.

Μπλε & Θεοδοσία Τσάτσου

Η Θεοδοσία Τσάτσου υπήρξε η πρώτη ερμηνεύτρια του σχήματος από τη Θεσσαλονίκη από το ντεμπούτο τους, "Ενοχές" του 1996. Η αποχώρησή της έφερε το 1998 στο μπλε «φωνητικό τιμόνι» την Τζώρτζια Κεφαλά, όπου και παραμένει ως σήμερα.

Η σκιά ενός όχι και τόσο συναινετικού «διαζυγίου» ανάμεσα στην Τσάτσου και τους Γιώργο Παπαποστόλου και Γιώργο Παρώδη, αλλά και η διαρκής σύγκριση των δύο frontwomen στα τέλη της δεκαετίας του '90, δημιούργησε τις βάσεις για το θεατράλε intro της βραδιάς και «όπλισε» με φωτιζόμενα katana τις ερμηνεύτριες. Στη χορογραφημένη μάχη ο θάνατος/νίκη ήρθε τελικά ταυτόχρονος και για τις δύο, ορίζοντας έτσι ένα ρεμί αλλά και την μεταξύ τους καλλιτεχνική ανακωχή.

Μπλε & Θεοδοσία Τσάτσου

Η μάχη των εντυπώσεων, φυσικά, μόλις είχε ξεκινήσει, έστω και ακούσια των δύο μονομάχων. Αν και στην αρχή η Τζώρτζια έδειξε μεγαλύτερη κινησιολογική άνεση και ερμηνευτική ετοιμότητα, φάνηκε να έχει κάνει δηλαδή «καλύτερο ζέσταμα», εν τούτοις, η Θεοδοσία γρήγορα απέδειξε την ερμηνευτική της κλάση και μας υπενθύμισε την απίστευτη πλαστικότητα της φωνής της, με νικηφόρο αποτέλεσμα για όλους τους παρόντες.

Το setlist που διέτρεξε την εικοσαετή πορεία των Μπλε, είχε χώρο και για αρκετές ενδιαφέρουσες διασκευές σε U2, System Of A Down, Led Zeppelin, AC/DC, Rage Against The Machine, Bette Midler και Stones, αλλά και για πολλές προσωπικές επιτυχίες της Θεοδοσίας, μια εξαιρετικά ευγενική κίνηση από μια μπάντα στον εορτασμό των γενεθλίων της που δυστυχώς εκπλήσσει για τα εγχώρια δεδομένα.

Μπλε & Θεοδοσία Τσάτσου

Ο ήχος, αν και μάλλον σιγανός για τα αυτιά και τις συναυλιακές συνήθειες ενός αμιγώς rock κοινού, προφανώς σεβάστηκε την «πολυχρωμία» του κόσμου που ακολουθεί το συγκρότημα και ανέβηκε ελάχιστες φορές, μόνο στα πιο σκληρά τραγούδια.

Το μοναδικό, ίσως, φάουλ -ας μου επιτραπεί η έκφραση- της όλης βραδιάς αποδείχθηκε η αρχικά ευοίωνη επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος σαφώς προσφέρεται για καλές rock συναυλίες ορθίων, αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο και για μουσικές βραδιές πολλών καθήμενων. Η τόσο μεγάλη απόσταση του ζωηρού, νεανικού (και εννοείται, όρθιου) κοινού από τη σκηνή και τη «δράση» δεν επέτρεψε τελικά να «Πιάσει Φωτιά» ο κόσμος, που, όμως, γενικά, το διασκέδασε και τραγούδησε με την ψυχή του τις τρεις περίπου ώρες που διήρκεσε η συναυλία. Θα μπορούσε ίσως από την αρχή να γίνει ένας άλλος προγραμματισμός με σαφέστερη ροπή προς την τραπεζάτη παρακολούθηση του live ή να είχαν περιοριστεί τα τραπέζια στον εξώστη, ώστε να μπορούμε να βρεθούμε κι εμείς στο πολυπόθητο «κάγκελο».

Οι Μπλε -παρ' όλα αυτά- απέδειξαν ακόμη μια φορά πόσο καλοκουρδισμένη και ζωντανή μπάντα μπορούν να είναι, γιορτάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τα είκοσι χρόνια παρουσίας σε μια σκηνή στην οποία χάρισαν πολλές επιτυχίες αλλά ταυτόχρονα και πολύ καλά τραγούδια.

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής

SETLIST

Δε Θέλω
Στα Μαύρα Έχω Ντυθεί - 40 Παλικάρια [Medley] - Γιάννη Μου Το Μαντήλι Σου [Outro]
Μόνο Τα Όνειρά Σου
Έχω Πολύ Θυμό
Με Ταξιδεύεις
Τα Πάντα Ζητάς
Μ' Αρέσεις Γιατί
Αδύνατον
Είσαι Το Τέλειο Παιδί (Θ.Τσάτσου)
Επαφή (Θ.Τσάτσου)
Σ’ Αγαπώ
Νιώθω Ενοχές
Χωρίς Τίτλο
Πού Νά ’Σαι Τώρα (Θ.Τσάτσου)
Ζούμε Ανάμεσά Τους (Θ.Τσάτσου)
One (U2)
Έλα Να Δεις
Κοίτα
Φίλα Με Στο Στόμα
Τίποτα
Toxicity (System Of A Down)
Τον Ίδιο Το Θεό
Κόκκινο Φιλί 
Σ’ Αγαπάω (Θ.Τσάτσου)
Εγώ Σε Θέλω (Θ.Τσάτσου)
Whole Lotta Love (Led Zeppelin)
Φοβάμαι
Thunderstruck (AC/DC) - Στέλιος Φράγκος
Στη Θάλασσα (Θ.Τσάτσου)
Μία Φορά Κι Έναν Καιρό
Κοίταξέ Με Δυο Φορές
Killing In The Name (Rage Against The Machine)
Τρελός
Πιάνω Φωτιά
The Rose (Bette Midler)
Εσύ Δε Ζεις Πουθενά

Encore:
Νιώθω Ενοχές
Δε θέλω - (I Can't Get No) Satisfaction medley (The Rolling Stones)

  • SHARE
  • TWEET