Γιάννης Αγγελάκας & 100° C, Παύλος Παυλίδης & B-Movies @ Τεχνόπολις, 15/09/17

Στον παράδεισο του Κύκλου Των Χαμένων Ποιητών που δεν έκλεισε ποτέ

Από την Κέρη Καραλή, 18/09/2017 @ 11:18

Παρασκευή πρωί, άκουσα στο ραδιόφωνο για την έκρηξη στο μετρό του Λονδίνου, που άφησε αρκετούς τραυματίες. Θυμήθηκα ότι τέτοιες μέρες, τέσσερα χρόνια πριν, η Ελλάδα πενθούσε για το θάνατο του Παύλου Φύσσα, τον οποίον δολοφόνησε το ελεεινό, άνανδρο χέρι του φασισμού. Το βράδυ της ίδιας μέρας, στο κέντρο της Αθήνας, θα μαζευόμασταν για ένα sold out! ταξίδι «Από Γιορτή Σε Γιορτή». Κοίτα πόσα πολλά, σκέφτηκα, μπορεί να χωρέσουν μέσα σε μια μέρα!

Τεχνόπολις. Ώρα οκτώ και μισή. Ο κόσμος, που περίμενε στην είσοδο του πολυχώρου, προκαλούσε ασφυξία στον δρόμο και στην πλατεία στο Γκάζι. Μέσα, μπροστά και στα πέριξ της σκηνής, όσοι είχαν ήδη εισέλθει «έπνιγαν» το πλακόστρωτο προαύλιο του εργοστασίου, καθώς κατελάμβαναν τις θέσεις τους, περιμένοντας τις πρώτες συγχορδίες. Η νύχτα της Παρασκευής συνεκέρασε δύο από τις πιο σημαντικές μορφές της εγχώριας rock οικογένειας στο ίδιο πάλκο, αφού οι Γιάννης Αγγελάκας και Παύλος Παυλίδης βγήκαν σε μια κοινή μίνι περιοδεία, που ξεκίνησε από τη Λάρισα, σταμάτησε στην Αθήνα για να αναχωρήσει για Πάτρα και να καταλήξει στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη!

Ναι, πράγματι, ετούτη η συνάντηση είχε έναν ιστορικό χαρακτήρα. Ίσως όμως σημαντικότερο παραμένει το απαύγασμα αυτής. Η ομορφιά δηλαδή και η χαρά που μας προσέφερε απλόχερα. Εξάλλου, η ιστορία περικλείει εντός της έναν θάνατο· το θάνατο εκείνου του γεγονότος που έγινε και τελείωσε. Ό,τι όμως βιώσαμε, μέσα σ’ αυτήν την «απόχρωση της ιστορικότητας», συνυφάνθη με την ζωή και την αδιάκοπη ευχαρίστηση, καθώς βλέπαμε τους δύο καλλιτέχνες επί σκηνής, να μας κοινωνούν την ελπίδα ότι τίποτε δεν τελείωσε, ότι όλα τώρα (ξαν-)αρχίζουν!

Λίγο πριν τις εννέα, Παύλος Παυλίδης & B-Movies ανέβηκαν στη σκηνή. "Άλλη Μια Μέρα" και για την ακρίβεια, άλλη μια νύχτα μάς καλωσόρισαν, με πλήθος κόσμου να τους υποδέχεται με θέρμη. "Η Μαίρη", αυτό το βράδυ, δεν πήγε σινεμά αλλά ήρθε στη συναυλία με αρκετά πιο up tempo διάθεση, εν σχέσει με εκείνη του δίσκου. Αυτή που χαρακτήρισε στο σύνολο της την εμφάνισή τους, κρατώντας μας σε εγρήγορση μέχρι το τέλος. Πιάσαμε ανά χείρας τα Ξύλινα Σπαθιά, ξεκινώντας για έναν άκακο και αυθόρμητο παιδικό «πόλεμο» με τα "Πάρε Με Μαζί Σου", "Ό,τι Θες Εσύ", "Ατλαντίς", "Δεν Έχει Τέλος". Για μία ακόμη φορά, ο Παύλος και οι B-Movies απέδειξαν πως η μουσική, ως μία ζωντανή κυτταρική μονάδα, ανασχηματίζεται σε νέους οργανισμούς, προσθέτοντας στις παλιές μελωδίες τον παράγοντα «εξέλιξη».

Παύλος Παυλίδης

Εξάλλου, ο ίδιος ανήκει σ’ εκείνους τους καλλιτέχνες, των οποίων η μουσική δεν συνέβη κάποτε και τελείωσε. Αλλά συμβαίνει κάθε φορά, με διαφορετικό τρόπο, επάνω στη σκηνή. Όπως ο ίδιος είπε στη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει, «είναι πολύ σπουδαίο και το καταλαβαίνει αυτό ο κόσμος, το ότι δεν πας να επαναλάβεις τα λόγια, αλλά να ζήσεις το ίδιο κείμενο και να το ανακαλύψεις εξ αρχής, να το ερμηνεύσεις εξ αρχής». Επομένως, η κάθε εμφάνιση δεν μοιάζει με την προηγούμενη κι αυτό παραμένει μαγικό.

Παύλος Παυλίδης

Η διαρκής εκρηκτική, σκηνική του παρουσία μάς συνεπήρε θυμίζοντάς μας κάτι από το μακρινό συναυλιακό παρελθόν μας με τον Παύλο, ενώ ο συμπαγής και πιο σκοτεινός ήχος τους, εξέφραζε περισσότερο ένα μουσικό σύνολο, παρά μια στείρα τυχαία συστοιχία τραγουδιών. Δεν υπήρξε στιγμή που να πάει χαμένη, που να χάνει σε ένταση ή ενέργεια! Στο αποτέλεσμα συνέφεραν και τα δύο νέα μέλη των B-Movies, ο Δημήτρης Οικονόμου στα τύμπανα και ο Αλέκος Βουλγαράκης στην κιθάρα. "Το Καράβι" τους λοιπόν αγκυροβόλησε στο λιμάνι του κέντρου της Αθήνας, ενώ από το αμπάρι του ξεπήδησε ένα trippy αυτοσχεδιαστικό σόλο, που ακουγόταν σαν εσωτερική συζήτηση των πλήκτρων με τα κρουστά και τα φωνητικά, άκρως εμπνευσμένο.

"Oh! Captain, my Captain", έλεγε ο Παύλος, προσφωνώντας τον Γιάννη Αγγελάκα. Εκείνος προσήλθε εν μέσω ένθερμης υποδοχής, που του επεφύλαξε το πλήθος και μαζί τραγούδησαν μ’ ένα "Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι", καθώς φυσούσε "Ζεστός Αέρας". Η συνέχεια δόθηκε στους "Θεριστές", που έκαναν «το δέντρο της σιωπής» να μιλήσει και να αφιερώσει στην Ηριάννα τον "Κατάδικο".

Γιάννης Αγγελάκας Παύλος Παυλίδης

Με τα καπνογόνα στο χέρι ο "Βασιλιάς Της Σκόνης" έκανε την Τεχνόπολη να σείεται από το εκστατικό κοινό που τραγουδούσε. Ω! Τι έκπληξη! Αλήθεια από πότε έχουμε να το ακούσουμε ζωντανά; Στο τέλος, "Ένα Παράξενο Τραγούδι" ανέβασε περισσότερο τους χτύπους της καρδιάς μας, ενώ τεχνηέντως ο Παύλος ψιθύριζε τους στίχους του "Bird Of Prey" των Doors! Για ενενήντα περίπου λεπτά, βρισκόμασταν σε μόνιμη σωματική και πνευματική υπερδιέγερση και αυτό ήταν μόνο η αρχή!

SETLIST

Άλλη Μια Μέρα
Η Μαίρη
Τόσο Κοντά
Αντικαταπληκτικά
Το Στοιχειωμένο Σπίτι
Πάρε Με Μαζί Σου
Η Τελευταία Φορά
Το Καράβι
Κεφάλι Γεμάτο Χυσάφι (με Γιάννη Αγγελάκα)
Ζεστός Αέρας (με Γιάννη Αγγελάκα)
Θεριστές
Ό,τι Θες Εσύ
Τώρα Αρχίζω Και Θυμάμαι
Ο Κατάδικος
Ρόδες
Ο Βασιλιάς Της Σκόνης
Αντλαντίς
Δεν Έχει Τέλος
Ένα Παράξενο Τραγούδι

Πριν ο δείκτης των ρολογιών δείξει έντεκα, Γιάννης Αγγελάκας & 100°C μας χαιρέτησαν με ένα "Ακίνδυνο Τραγουδάκι", συνομολογώντας την ευθύνη τους για το καταιγιστικό set, που πήρε την μορφή οστικού κύματος. Το πρώτο καπνογόνο άναψε καθώς όλοι τραγουδούσαμε «πες μου πώς γίνεται η αγάπη να ζει απ’ τη λέξη εχθρός». Το συμπαγές πολυάριθμο κοινό των περίπου 6.500 ανθρώπων, αφού καταβρόχθισε τις "Τηλεντρόγκες", επιδόθηκε στο ξέφρενο πάρτυ συνοδεύοντας τον Αγγελάκα σ’ αυτήν την ελεύθερη κατάδυση στο παρελθόν και το παρόν.

Γιάννης Αγγελάκας

Το ελαφρώς διαφοροποιημένο set -από εκείνο της καλοκαιρινής τους εμφάνισης στην Πλατεία Νερού- συμπεριέλαβε τραγούδια όπως τα "Άγγελος" και "Πόθοι", αλλά και το υπέροχο "Μέσα Μου Ο Αέρας Που Φυσά", το οποίο μας τοποθέτησε σε μια ακουστική δυστοπία που επέφεραν τα μουσικά στοιχεία της κρητικής παράδοσης. Όταν "Ο Χαμένος (που) Τα Παίρνει Όλα" επιβιβάστηκε στο "Τρένο" «που έβλεπε τα άλλα τρένα να περνούν» το πανδαιμόνιο που δημιουργήθηκε εκτόξευσε την αδρεναλίνη στα ύψη. Εξάλλου, δεν περιμέναμε τίποτε λιγότερο από τον Αγγελάκα, αφού κάθε του εμφάνιση μοιάζει με σπίρτο που ανάβει την πυρκαγιά, στην τελετή ιθαγενών που ζουν στα βάθη μιας ηχητικής ζούγκλας.

Γιάννης Αγγελάκας

«Ο φασισμός ξυπνάει, όταν η κοινωνία σαπίζει σαν το σκουλήκι», είπε αναφερόμενος στα τέσσερα χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα, Δευτέρα, από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και από τα ηχεία ξεπήδησε ο "Νεάντερταλ". Για να ακολουθήσει το pogo στα "Σιγά Μην Κλάψω", "Δως Μου Λίγη Ακόμα Αγάπη", "Ακούω Την Αγάπη" εν μέσω ενός νεφελώματος από καπνούς και εξατμιζόμενο ιδρώτα. Ο Παύλος ανέβηκε στη σκηνή με την "Σπασμένη Πολυθρόνα", από τον προσωπικό του δίσκο "Αφού Λοιπόν Ξεχάστηκα", ενώ μαζί τραγούδησαν «όσοι περνούν τη χώρα της απόγνωσης παθαίνουν Αμνησία», το οποίο τελείωσε με το χαρακτηριστικό riff του "The Man Who Sold The World", και τον κόσμο να τους αποθεώνει.

Τα Ξύλινα Σπαθιά έκλεισαν τις Τρύπες της επιθυμίας μας, καθώς τα "Μόνο Αυτό" και "Δεν Χωράς Πουθενά" πυράκτωναν τους ενισχυτές. Στη σκηνή ανέβηκαν οι B-Movies και με τους 100°C μας οδήγησαν στο φινάλε με τη "Γιορτή" να ακούγεται πιο ουσιαστική από κάθε άλλη φορά, αφού τελικά, το βράδυ της Παρασκευής πήραμε μέρος σ’ ένα ταξίδι «από γιορτή σε γιορτή». Κανείς μας όμως δεν κουνήθηκε από τη θέση του. Όλοι  μας ζητούσαμε «κι άλλο!».

Γιάννης Αγγελάκας Παύλος Παυλίδης

Ο Αγγελάκας επέστρεψε για το encore, ενώ δεν σταμάτησε να ευχαριστεί για την αγάπη μας και την ξεχωριστή ατμόσφαιρα που συνδημιουργήσαμε. Άφησε στα χείλη του κόσμου την "Ταξιδιάρα Ψυχή", ενώ με τον Παύλο τραγουδούσαν "Θ’ Ανατέλλω" και αγκαλιασμένοι μας καληνύχτισαν και μας άφησαν στην ησυχία της νύχτας. Μιας νύχτας που δεν άφησε κανέναν ανικανοποίητο. Μιας νύχτας που θα θυμόμαστε. Μιας νύχτας που όσοι βρεθήκαμε εκεί, αισθανθήκαμε τυχεροί και γεμάτοι.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

SETLIST

Ακίνδυνο Τραγουδάκι
Δικαιοσύνη
Αιρετικό
Μόνο Από Τη Λύπη Σου
Είμαι Τυχερός
Τηλεντρόγκες
 Άγγελος
Μέσα Μου Ο Αέρας Που Φυσά
Πόθοι
Το Τρένο
Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα
Νεάντερταλ
Σαράβαλο
Σιγά Μην Κλάψω
Από ‘Δω Και Πάνω
Δως Μου Λίγη Αγάπη
Ακούω Την Αγάπη
Η Σπασμένη Πολυθρόνα (με Παύλο Παυλίδη)
Όλα Είναι Δρόμος (με Παύλο Παυλίδη)
Αμνησία (με Παύλο Παυλίδη)
Μόνο Αυτό (με Παύλο Παυλίδη)
Δε Χωράς Πουθενά (με Παύλο Παυλίδη)
Γιορτή (100° C & B-Movies)

Encore:

Ταξιδιάρα Ψυχή
Θ’ Ανατέλλω (με Παύλο Παυλίδη)

  • SHARE
  • TWEET