Pure Reason Revolution: «Πανδημία; Καταστροφή για τους καλλιτέχνες»

Το Rocking.gr συνομιλεί με τους Βρετανούς prog rockers για την απροσδόκητη επιστροφή τους

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 08/04/2020 @ 13:44

Μετά από έναν δεκαετή λήθαργο, οι Βρετανοί Pure Reason Revolution μόλις επέστρεψαν δισκογραφικά, με το θαυμάσιο νέο άλμπουμ τους "Eupnea". Πρόκειται για μια δουλειά που θα σκορπίσει ικανοποίηση στους παλιούς οπαδούς τους αλλά, ακόμα σημαντικότερο, θα τους συστήσει σε μία γενιά ακροατών. Με πολύ καλύτερους όρους αυτήν τη φορά.

Αδράξαμε την ευκαιρία για μια συζήτηση με τον mastermind της μπάντας, Jon Courtney, επιθυμώντας να γνωρίσουμε καλύτερα την μπάντα, τη μουσική της, τα χρόνια της απραξίας και τις προσδοκίες της επιστροφής. Ο Jon απάντησε με κέφι και ειλικρίνεια κι όλα δείχνουν ότι αυτήν τη φορά οι Pure Reason Revolution ήρθαν για να μείνουν!

Pure Reason Revolution

Jon, με μεγάλη χαρά σε καλωσορίζω στο Rocking.gr! Καταρχήν, θέλω να ρωτήσω αν είστε όλοι καλά και υγιείς στο στρατόπεδο των Pure Reason Revolution, καθώς και πως είστε πνευματικά.

Είμαστε όλοι ασφαλείς, ευτυχώς. Τα συναισθήματα μου είναι ανάμικτα. Πρόκειται για εξαιρετικά παράξενους καιρούς κι όλα τα πλάνα μας έχουν αλλάξει. Αναγκάστηκα να ακυρώσω νέα recording sessions ενώ υποτίθεται πως θα ταξίδευα στο Portland, Oregon για λίγες βδομάδες στα τέλη του Απρίλη. Είμαι συντετριμμένος. Παρόλα αυτά, υπάρχει ευγνωμοσύνη μέσα στην ανησυχία: η οικογένεια μου είναι υγιής, υπάρχει φαγητό στο ψυγείο και υπάρχει δίπλα μου μια κιθάρα που διψάει να παίζεται!

Επιστρέφετε έπειτα από έναν δεκαετή λήθαργο! Μπορείς να μας πεις γιατί διαλύθηκε αρχικά η μπάντα και τι συνέβη σε αυτήν τη δεκαετία; Πότε αποφασίσατε να ξαναφτιάξετε την μπάντα;

Αισθανθήκαμε ότι είχαμε ολοκληρώσει τον κύκλο μας. Όλοι θέλαμε να αναζητήσουμε νέα projects κι είπαμε να το λήξουμε. Μετά τις διαδικασίες γύρω από το άλμπουμ των Bullet Height (σσ: ηλεκτρονικό project που ακολούθησε τη διάλυση των PRR), έκανα αρχικά ένα διάλειμμα και στη συνέχεια, προσφάτως, άρχισα να τολμάω πράγματα στο studio. Αυτό που προέκυπτε στα αρχικά demo δεν ακουγόταν σαν το Bullet Height project αλλά περισσότερο progressive και στο πνεύμα των Pure Reason Revolution. Καθώς αυτό το υλικό άρχισε να αναπτύσσεται, ήρθε η στιγμή που σκέφτηκα να επικοινωνήσω με την Chloe και να δω πως τι γνώμη θα είχε.

Επικοινωνήσατε με άλλα παλιά μέλη ή αυτή η απόφαση περιελάμβανε μόνο εσένα και την Chloe από την αρχή;

Είμαστε ακόμα μια σχετικά άγνωστη μπάντα και δεν παίρνουμε μεγάλες αμοιβές για τα live μας. Τα πράγματα πρέπει να λειτουργούν σε πρακτικό επίπεδο. Η Chloe είναι στο Λονδίνο κι εγώ στο Βερολίνο. Οι ηχογραφήσεις στο Λονδίνο είναι υπερβολικά ακριβές οπότε διαλέξαμε να ηχογραφήσουμε στο Βερολίνο, με τοπικούς μουσικούς.

Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, ζύγιζε λίγο παραπάνω από ένα κιλό και δεν μπορούσε να ανασάνει κανονικά

Ας μιλήσουμε για το νέο άλμπουμ, το απήλαυσα πραγματικά! Πρώτα απ' όλα, πες μας για τον τίτλο του, πως διαλέξατε αυτήν τη λέξη και τι αναπαριστά για εσάς;

"Eupnea" σημαίνει φυσική, ανεμπόδιστη αναπνοή ή ήρεμη αναπνοή. Είναι αυτό που κάνουμε τώρα, αναπνέουμε χωρίς βούληση, απλώς συμβαίνει. Είναι ένας ιατρικός όρος που άκουσα στο νοσοκομείο. Όταν γεννήθηκε η κόρη μου την 32η βδομάδα, ζύγιζε λίγο παραπάνω από ένα κιλό - σαν τη μέση συσκευασία ζάχαρης! - δεν μπορούσε να ανασάνει κανονικά, οι πνεύμονες δεν είχαν ακόμα σχηματιστεί για να είναι σε θέση να λειτουργήσουν. Για λίγο, ήμασταν σε μεγάλη μηχανική εξάρτηση, πριν μεταφερθούμε σε μονάδα εντατικής φροντίδας. Εκεί μείναμε για μερικές βδομάδες. Το μεγαλύτερο στιχουργικό περιεχόμενο του "Eupnea" προέρχεται από εκείνη την ταραγμένη περίοδο - ένα πραγματικό συναισθηματικό rollercoaster.

Pure Reason Revolution

Φαίνεται ότι το "Eupnea" σηματοδοτεί μια επιστροφή στον ήχο του ντεμπούτου σας. Πως σας φαίνονται σήμερα οι ηλεκτρονικές κατευθύνσεις των άλμπουμ που το ακολούθησαν;

Το τωρινό υλικό σίγουρα ακούγεται πιο κοντά στο "Dark Third" από τα επόμενα δύο άλμπουμ. Είμαστε ακόμα περήφανοι γι αυτά και χαρούμενοι που τα κάναμε. Αν «ανατίναξαν» τους progressive rock οπαδούς μας; Μάλλον, ναι. Ίσως δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσω εκείνο το vocoder στο "Disconnected", πιθανόν τα παρατραβήξαμε!

Ακολουθήσαμε το μανιφέστο του να γράφουμε μουσική χωρίς περιορισμούς και όρια

Το υλικό του "Eupnea" είναι πολύ εκλεκτικό και υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλία στα τραγούδια. Ποια είναι η συνθετική διαδικασία που ακολουθείτε;

Απλώς ακολουθήσαμε το μανιφέστο του να γράφουμε μουσική χωρίς περιορισμούς και όρια. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που πάντα θα επικρατούν στη μουσική μας, για παράδειγμα οι φωνητικές αρμονίες, οι ασυνήθιστες δομές κι η μελωδία. Μπορείς να τα βρεις αυτά σε όλα τα άλμπουμ μας. Συνήθως όλα ξεκινάνε με μια ιδέα στην κιθάρα ή το πιάνο. Την ηχογραφώ και αρχίζει το χτίσιμο. Νέα μέρη προκύπτουν καθώς η μουσική εμπνέει τους στίχους και αντίστροφα. Υπάρχει μια συνεχής διαδρομή μπρος και πίσω.

Δύο από τα τραγούδια ("Maelstrom" και "Beyond Our Bodies") έχουν μια καθαρή pop αίσθηση. Πιστεύετε ότι τα pop στοιχεία εκτιμώνται περισσότερο σήμερα από το rock ακροατήριο απ' ότι το 2006;

Είναι σπουδαίο που βρίσκεις μια pop ευαισθησία σε αυτά τα τραγούδια. Η αγαπημένη μου μπάντα όλων των εποχών είναι οι Beach Boys, έγραψαν τα τέλεια pop τραγούδια. Στη συνέχεια, ο Brian Wilson πειραματίστηκε περαιτέρω με τους Pet Sounds & Smile. Λατρεύω αυτήν την εξέλιξη. Στα συμφραζόμενα του άλμπουμ, τα δύο αυτά tracks δεν ακούγονται «ξένα», απλώς εκπροσωπούν την πιο pop του πλευρά. Νομίζω ότι οι οπαδοί μας θα τα ευχαριστηθούν μαζί με τα πιο μακροσκελή rocking τραγούδια. Πρέπει να υπάρχει μια ξεκούραση και ισορροπία από το πιο doom (σσ: ;;) και heavy υλικό.

Πάσχισα πραγματικά για να βγει ατομικός χαρακτήρας από τις φωνές μας

Μιλώντας για pop, η φωνή σου και της Chloe έχουν πολύ καλή χημεία και μου θύμισαν ποιοτικούς pop/rock τραγουδιστές του παρελθόντος. Ποιοι είναι οι τραγουδιστές που σας έχουν επηρεάσει;

Ευχαριστούμε. Σ' αυτό το άλμπουμ, πάσχισα πραγματικά για να βγει ατομικός χαρακτήρας από τις φωνές μας, κάτι που έλειπε από τους άλλους δίσκους. Οι φωνές στέκουν αρκετά πιο «σόλο» σε στιγμές - μόνο ένα κανάλι στο κέντρο. Αυτό δίνει χαρακτήρα. Μετά μπορείς να χτίσεις τις πιο μεγάλες αρμονίες και τα λοιπά, είναι σημαντικό όμως κάποιες φορές τα πράγματα να είναι λίγο πιο ξερά. Έχουμε επηρεαστεί πολύ από Fleetwood Mac, Beach Boys, Crosby, Stills, Nash & Young. Αυτές είναι οι επιρροές μας για τις φωνητικές αρμονίες. Προσωπικά λατρεύω τον Brian Wilson και τον Billy Corgan σαν τραγουδιστές.

Τι λες για το prog; Αισθάνεσαι ότι ανήκετε στην prog rock σκηνή, ή πιστεύεις ότι οι περισσότεροι οπαδοί σας έρχονται από αυτόν τον χώρο;

Αγαπώ το prog: Floyd, King Crimson, Yes, ELO, αποτελούν ένα μέρος των επιρροών μας... έχουμε όμως και τους Smashing Pumpkins, Massive Attack, Kraftwerk, Led Zeppelin, Air, σαν επιρροές, και πολλούς ακόμα. Ταιριάζουμε στην prog σκηνή - στην τελική γράφουμε 13λεπτα τραγούδια! Παρόλα αυτά, νομίζω ότι έχουμε ευρύτερη αναγνώριση κι έξω από αυτόν τον χώρο.

Pure Reason Revolution

Ποια είναι τα στιχουργικά θέματα που αρέσκεστε να εξερευνείτε;

Όπως ανέφερα πριν, η κόρη μου γεννήθηκε πρόωρα και δεν μπορούσε να αναπνεύσει κανονικά. Περάσαμε μερικές βδομάδες στη θερμοκοιτίδα κι ήταν μια τρελή, συναισθηματική περίοδος. Μεγάλο μέρος των στίχων αντανακλά εκείνη την ασταθή περίοδο. Κάθε μέρα αντιμετωπίζαμε νέες προκλήσεις καθώς εκείνη μαχόταν να αναπνεύσει. Να προσθέσω επίσης, ότι στους στίχους μας δεν θα βρεις ποτέ κυριολεκτική αφήγηση εμπειριών, οι στίχοι έχουν πάντα μια μεταφορική και αφηρημένη επικάλυψη.

Η μουσική βιομηχανία είχε ήδη τα χάλια της και δεν χρειαζόταν κι άλλο χτύπημα

Είναι πολύ λυπηρός ο τρόπος που η πανδημία χτύπησε τόσο σκληρά τη μουσική βιομηχανία... Επηρεάστηκαν τα δικά σας πλάνα για περιοδείες και promotions;

Είναι θλιβερό και πραγματικά καταστροφικό για κάποιους καλλιτέχνες. Η μουσική βιομηχανία είχε ήδη τα χάλια της και δεν χρειαζόταν κι άλλο χτύπημα! Δεν έχει κάποια επίδραση στα πλάνα μας για περιοδεία (ακόμα!) αλλά, όπως ανέφερα, νέες ηχογραφήσεις ακυρώθηκαν μέχρι ποιος ξέρει πότε...

Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή στην πορεία σας ως τώρα;

Η χειρότερη, όταν μας παράτησε η Sony το 2004. Η καλύτερη, όταν μας ξαναπήρε η Sony το 2019. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτές είναι η καλύτερη κι η χειρότερη, απλώς έχει πλάκα που κάναμε έναν ολόκληρο μεγάλο κύκλο.

Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σας φιλοδοξίες για το μέλλον τώρα που είστε ξανά ενεργοί; Τα ανεκπλήρωτα μουσικά σας όνειρα;

Συναυλίες, περισσότερες ηχογραφήσεις, περισσότερη δημιουργία. Υποσχόμαστε ότι δεν θα κάνουμε πάλι 10 χρόνια για να βγάλουμε νέο δίσκο! «Ανεκπλήρωτα μουσικά όνειρα»... χμμ... να παίξουμε support στους Smashing Pumpkins; Να παίξει μαζί μας τύμπανα ο Nick Mason; Να είμαστε headliners στο Shepard's Bush Empire London; Πάντα το ήθελα αυτό.

Θέλω να σ' ευχαριστήσω θερμά γι' αυτήν την κουβέντα και να ευχηθώ τα καλύτερα, προσωπικά και καλλιτεχνικά!

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη.

  • SHARE
  • TWEET