Gold: «Μας εξοργίζει η απάθεια, τα κλειστά μυαλά και η έλλειψη αυτοκριτικής»

Κάναμε κουβέντα με τον κιθαρίστα Thomas Sciarone και την τραγουδίστρια Milena Eva για το καινούργιο και καθηλωτικό τους πόνημα "Optimist".

Από τον Γαβριήλ Φιλιππόπουλο, 02/03/2017 @ 13:39

Οι Gold έχουν να πουν αρκετά. Και με τη μουσική τους και με τη στάση τους. Αποδείχθηκαν άξιοι συνομιλητές παρουσιάζοντάς μας πτυχές του νέου τους άλμπουμ και όχι μόνο. Αισιοδοξία, νέες τεχνολογίες και μία υπόνοια/ελεύθερη μετάφραση του συντάκτη στο τέλος της συνέντευξης πως «έλεος ας εμφανιστεί κάποιος να φέρει αυτήν την μπαντάρα για live στην Ελλάδα».

Αρχικά πρέπει να σας πω ότι βγάλατε άλλον ένα δίσκο που δύσκολα τον ακούς μία φορά, τον ξεπετάς και πάμε για άλλα. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό.

Σε ευχαριστούμε πολύ.

Σε τι μενταλιτέ μπήκατε μετά το φανταστικό "No Image" ώστε να κυκλοφορήσετε το "Optimist";

Η κυκλοφορία του "No Image" ήταν μία αρκετά συναρπαστική διαδικασία για εμάς. Ήταν μία μεγάλη στροφή στο ύφος σε σχέση με το ντεμπούτο μας "Interbellum" καθώς για πρώτη φορά καταφέραμε να «πιάσουμε» ακριβώς τους εαυτούς μας. Ήμασταν πολύ περίεργοι να δούμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος και χαιρόμαστε που οι fan αναγνώρισαν την ειλικρίνεια και την αγνότητα του "No Image". Από εκείνη την περίοδο περιοδεύσαμε εκτεταμένα και μπορούμε να πούμε ότι το "Optimist" συνεχίζει κατά κάποιον τρόπο αυτό που αρχίσαμε με το προηγούμενο άλμπουμ. Είχαμε περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας αλλά δεν επαναπαυθήκαμε.

Το εξώφυλλο του δίσκου έχει μία ξεκάθαρη αντίθεση - τουλάχιστον στα μάτια μου. Ένα μωρό στραβωμένο και ο τίτλος «Αισιόδοξος» πάνω του; Τι θέλατε να πείτε με αυτό;

Για την ακρίβεια το μωρό στο εξώφυλλο είναι η τραγουδίστρια μας η Μιλένα, πριν τριάντα χρόνια! Αυτή η εικόνα απεικονίζει τον χαρακτήρα του άλμπουμ. Η αισιοδοξία είναι ένας μηχανισμός ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε ένα νόημα στη ζωή. Δεν είναι τα ουράνια τόξα, οι μονόκεροι και οι λιακάδες. Αισιοδοξία είναι να ξεπερνάς τις χειρότερες καταστάσεις στη ζωή σου προσπαθώντας να βελτιωθείς. Και εσύ και ο κόσμος μέσα στον οποίο ζεις. Έχεις δίκιο, βέβαια, πως υπάρχει μία αντίθεση μεταξύ μηνύματος εικόνας και μουσικής στο άλμπουμ αλλά δεν έγινε επίτηδες. Ας πούμε πως δεν υπάρχει φως χωρίς το σκοτάδι.

Gold - Optimist

Και για να έχουμε καλό ερώτημα τι σημαίνει τη σήμερον ημέρα η λέξη αισιοδοξία;

Αισιοδοξία είναι να σηκώνεσαι κάθε πρωί από το κρεβάτι. Να καταναλώνεις οικολογικά. Να αναγνωρίζεις πότε έκανες λάθος. Να βλέπεις τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά αποκομμένο από στερεότυπα.

Πολλοί έχουν γράψει στις κριτικές του "Optimist" πως ακούνε στοιχεία από Tool, Paradise Lost αλλά και τη Lana Del Ray. Εσείς πώς το βλέπετε από την πλευρά σας;

Μας συγκρίνουν με τόσους πολλούς καλλιτέχνες και άλλα πράγματα. Τις προάλλες διαβάσαμε πως η μουσική μας είναι σαν ένα «μαύρο και πλούσιο σε φρούτα κέικ». Είναι κολακευτικό, δεν μπορούμε να πούμε. Δεν έχει πολύ σημασία για εμάς ωστόσο. Ελπίζουμε αυτό που θα μένει να είναι το συναισθηματικό βάθος της μουσικής μας σε σχέση με ομοιότητες με άλλα ακούσματα.

Υπάρχει μία εξέλιξη στον ήχο σας την οποία εγώ δεν περίμενα και εξηγούμαι. Στο πρώτο άλμπουμ οι occult rock και οι πιο καθαρές rock προσεγγίσεις έδιναν τον ρυθμό. Μετά το σκοτάδι κάλυψε τα πάντα με black αναφορές να ορίζουν τον ήχο και τώρα οι ατμόσφαιρες, το gothic και το post-punk έχουν πάρει τα ηνία.

Δεν θεωρήσαμε ποτέ τον εαυτό μας μία occult μπάντα. Προφανώς το δεύτερο άλμπουμ σε σχέση με το ντεμπούτο μας είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Καταφέραμε να εκφράσουμε το όραμά μας πολύ καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν βλέπουμε μεγάλες διαφορές μεταξύ "No Image" και "Optimist".

Στη σελίδα της Van Records στο bandcamp όπου μπορεί κάποιος να ακούσει τους δίσκους σας υπάρχει το εξής γραφόμενο: «Gold is a contemporary rock band who’s heavy because of the songs, not because of the sound». Μπορείτε να μας το εξηγήσετε λίγο αυτό;

Σημαίνει ότι επικεντρωνόμαστε στο να εκφράζουμε τους εαυτούς μας μέσω πραγματικής συγγραφής τραγουδιών και δεν αφήνουμε τη φόρμα και το image της μουσικής να υπερκαλύψουν το πραγματικό περιεχόμενο. Με τον σωστό εξοπλισμό μπορείς να δημιουργήσεις εύκολα κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο. Εμείς προτιμούμε να γράψουμε κάτι με χαρακτήρα και καρδιά.

Gold

Στα μάτια μου έχετε πολιτική στάση στην τέχνη σας. Ειδικά στα video σας. Θα ήθελα να μου πείτε εσείς από την πλευρά σας πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό.

Φυσικά και τα video μας δεν είναι μόνο μία αντανάκλαση της κοινωνίας μας αλλά μία αντανάκλαση της αντίληψής μας. Αυτό που μας εξοργίζει είναι η απάθεια, τα κλειστά μυαλά και η έλλειψη αυτοκριτικής. Αυτά είναι τα θέματα που βγάζουμε με τις ιστορίες των video clip μας.

Χρησιμοποιείτε αρκετά emoticons και άλλα σύμβολα της γενιάς των smartphones. Πώς συνταιριάζετε την αύρα των Joy Division με μία αισθητική νεανική και όχι απαραίτητα όμορφη. Εγώ πιστεύω ότι ειρωνεύεστε. Αν ισχύει θα ήθελα να μάθω ποιον ή ποιους.

Δεν έχεις δίκιο ότι τους ειρωνευόμαστε. Είμαστε και εμείς μοντέρνοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τεχνολογικά εργαλεία. Παρ' όλα αυτά αναγνωρίζουμε πως η προσοχή στον online κόσμο έχει καταστήσει τους ανθρώπους τυφλούς ώστε να αντιληφθούν τι συμβαίνει offline. Από την άλλη, η χρήση όλων αυτών των εργαλείων όπως τα emoji μπορεί να ιδωθεί υπό το πρίσμα των συμπυκνωμένων νοημάτων. Αυτό βέβαια είναι άλλη μία συνταγή για απομόνωση.

Υπάρχει κάποιο πλάνο να σας δούμε από τα μέρη μας; Έχουμε μία φήμη πως εκτιμούμε τις σκοτεινές μουσικές. Μπορείτε να ρωτήσετε και τους (Beastmilk τότε) Grave Pleasures.

Θα το θέλαμε πολύ. Όποιος μπορεί να φέρει εις πέρας μία τέτοια συναυλία είναι καλοδεχούμενος να μας προσεγγίσει.

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Optimist" από τον Γαβριήλ Φιλιππόπουλο.

 

  • SHARE
  • TWEET