Gauze

言いたかねえけど目糞鼻糞

XXX Records (2021)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 04/01/2022
Οι Ιάπωνες θρύλοι επέστρεψαν με έναν ασύλληπτο δυναμίτη υπενθυμίζοντας την αναλλοίωτη προσωπικότητα του ήχου τους

Ιδρύθηκαν το 1981. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιαπωνικής hardcore/crust σκηνής που ξεπετάχθηκε στα μέσα των '80s, μεγαλούργησε στα '90s και ανασυντάχθηκε τα τελευταία 15 χρόνια. Τα οποία αυτοί έμειναν ανενεργοί, αφού είχαν να κυκλοφορήσουν δίσκο από το 2007 (2008 η διανομή στις Η.Π.Α.). Δεκατέσσερα λεπτά όμως και δέκα συνθέσεις είναι αρκετά ώστε να λάβεις το πλήρες πακέτο. Ταχύτητα, φασαρία, παράνοια, ηχάρα, αλλοπρόσαλλες δομές και φωνητικά, ετερόκλητες επιρροές που μέχρι να ανοιγοκλείσεις τα μάτια χάθηκαν, δυσανεξία σε οτιδήποτε ήπιο και ασφαλές, πυρακτωμένη κιθαριστική δουλειά. Άποψη και μηδενισμός, καυστικότητα και κυνισμός. 40 χρόνια μετά, είναι εντυπωσιακό το πώς ένα σχήμα όχι απλώς διατηρεί την πηγαία του ταυτότητα, αλλά την παρουσιάζει με τρόπο που σε κάνει να απορείς αν πρόκειται για ξεχασμένο ντεμπούτο από τα υπόγεια. Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν, η μια (τουλάχιστον) ακρόαση είναι μονόδρομος. Συγκεντρώσου μόνο, ή κάνε πως δεν στο είπα.

Youtube

 • SHARE
 • TWEET
 • Icons Of Filth

  Plight

  Grow Your Own Records (2021)
  Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 07/01/2022
  Δισκογραφική επιστροφή έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια με σύγχρονους όρους

  Οι ιστορικοί Ουαλλοί anarcho-punks Icons Of Filth διαλύθηκαν το 2004 έπειτα από τον θάνατο του frontman τους Stig, έχοντας ως τελευταία κυκλοφορία το "Nostradamnedus" του 2002. Με αφορμή μια συναυλία στη μνήμη του frontman τους το 2014 επανενώθηκαν με καινούρια σύνθεση και επτά χρόνια μετά το 22 λεπτών "Plight" είναι γεγονός. Στις οκτώ συνθέσεις του άλμπουμ που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, οι Icons Of Filth μεταλλώνουν τον ήχο τους, διατηρώντας σε μερικές δομές το κλασικό ύφος των δύο πρώτων άλμπουμ τους, αλλά παράλληλα κοιτούν στα μάτια αξιοπρεπώς και στοχευμένα τις σύγχρονες εξελίξεις του ιδιώματος. Πίσω από το μειδίαμα για το ποια είναι η ταυτότητα της μπάντας και του δίσκου όμως, στέκει το μήνυμα, οι στίχοι, η αμεσότητα, η αίσθηση πως ακούγεται κάτι που οφείλει να ειπωθεί. "People Are Real" διατυμπανίζουν και επιθυμούν να εδραιωθούν στο παρόν. Οι Icons Of Filth επέστρεψαν, με «μοντέρνους» crust όρους και εγείρουν εκ νέου ερωτήματα πάσης φύσεως σε έναν δίσκο που δεν θα έπρεπε να περάσει στα ψιλά.

  Bandcamp

 • SHARE
 • TWEET
 • Papir

  7

  Stickman Records (2021)
  Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 13/01/2022
  Εκλεκτική ψυχεδελική ραστώνη

  Ως κάποιος μη-εξοικειωμένος με τους Δανούς Papir, ανακαλύπτω μια μπάντα που έχει χτίσει ήδη την προσωπική της παράδοση. Το έβδομο τους άλμπουμ συνεχίζει την ηχητική εξερεύνηση των kraut/ψυχεδελικών τους κόσμων με έναν τρόπο ευγενικό, απαλό και σχεδόν ενδοσκοπικό. Το εικοσάλεπτο "7.1" μοιάζει να αφομοιώνει στις κιθαριστικές του γραμμές πολλά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την τροπή που πήρε το post rock μετά το 2000, καθώς όμως η σύνθεση προχωράει αποκαλύπτεται το kraut προσωπείο των Papir, ή αλλιώς η υποψία μιας επαναληπτικής μηχανικότητας. Το κυρίαρχο όμως χαρακτηριστικό στις υπόλοιπες συνθέσεις, ως και το θαυμάσιο κλείσιμο του "7.4", είναι μια γλυκιά, αφηρημένη, σχεδόν ονειρική ψυχεδέλεια. Το "7" είναι ένα άλμπουμ μη-βίας - σε οποιοδήποτε επίπεδο - του οποίου οι προσεκτικοί πειραματισμοί δεν στερούν τίποτα από τη ρευστή και μελωδική του φύση.

  Bandcamp

 • SHARE
 • TWEET
 • Kontact

  First Contact

  Temple Of Mystery Records (2022)
  Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 20/01/2022
  Sci-fi metal, ιδιαίτερο και ποικίλο από μια χώρα-εγγύηση και φέτος

  Ο Καναδάς εν τη ενώσει σε αυτό το ΕΡ, Traveler, Hrom, Chieftain και Blackrat είναι οι μπάντες από τις οποίες προέρχονται τα μέλη των Kontact. Αποτέλεσμα; Ξεχωριστός χαρακτήρας και μοναδικό στίγμα, με προοπτική να τους κάνει άμεσα αναγνωρίσιμους στο μέλλον. Το εξώφυλλο θα μαρτυρήσει τη sci-fi αισθητική τους, θα τη νιώσουμε ποικιλοτρόπως στις πέντε συνθέσεις του ΕP: στη φωνητική προσέγγιση και απόδοση, στην παραγωγή και στα spooky διαγαλαξιακά πλήκτρα. Heavy metal παίζουν τα παλικάρια, από τα χρόνια τα παλιά, μόνο που προσθέτουν δίπλα στους Mercyful Fate, Judas Priest και Holocaust μια περιπετειώδη συνθετική άποψη, δίχως να τους λες prog. Εξ ου και η διασκευή στους άγνωστους και χαμένους συντοπίτες, Sacred Blade. Πιστεύω ότι με δυο τρία ακόμα τραγούδια θα είχα ενθουσιαστεί, η φάση είναι επιστροφή στο μέλλον. Ακόμα κι έτσι, τούτο το ΕΡ είναι απολαυστικό και εξελίσσεται σε μέγα κόλλημα. Ήδη φέρουν τη δική τους σφραγίδα και προσωπικότητα.

  YouTube

 • SHARE
 • TWEET