Stevie Ray Vaughan & Double Trouble

Texas Flood

Sony (1983)
26/05/2005
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το "Texas Flood" κυκλοφόρησε το 1983 και ήταν ο πρώτος δίσκος του μεγάλου Stevie Ray Vaughan. Η σύνθεση της μπάντας ήταν η μόνιμη και βασική: Vaughan στην κιθάρα και τη φωνή, Tommy Shannon στο μπάσο και Chris Layton στα drums, με τους δύο τελευταίους να αποτελούν και το δίδυμο Double Trouble (οι οποίοι, παρεπιπτόντως, συνεχίζουν να ηχογραφούν και στις μέρες μας με εξαιρετικό σεβασμό στον Stevie). Εν συντομία μπορούμε να μιλήσουμε για ένα δίσκο έκπληξη για όσους δεν ήξεραν τον SRV, ο οποίος εκτόξευσε τη δημοτικότητα του και τον έκανε έναν από τους πιο περιζήτητους μουσικούς της εποχής. Απαρτίζεται από 10 απλά blues κομμάτια με συνολική διάρκεια κάτι λιγότερο από 40 λεπτά. Και τι κομμάτια!

"Love Struck Baby": Από το πρώτο τραγούδι ο Stevie προετοιμάζει τους ακροατές για τον καταιγισμό blues που ακολουθεί. Ένα γρήγορο rock 'n' roll κομμάτι με το οποίο δε θα δυσκολεφτείτε να συντονιστείτε. "Pride And Joy", το σήμα κατατεθέν του SRV στο Texas και στις γειτονικές πολιτείες, πριν ακόμα βγει ο δίσκος. Παιζόταν συνεχώς σε όλες τις live εμφανίσεις του, ενώ ήταν και το μόνο δικό του κομμάτι που ακούστηκε στο session του με τον Albert King. "Texas Flood", ένα τραγούδι του Larry Davis που ο Stevie εκτέλεσε με το μοναδικό του τρόπο και τελικά έδωσε το όνομά του στο συγκεκριμένο album. Ένα συγκλονιστικό blues κομμάτι στο οποίο ο Vaughan δίνει ρεσιτάλ στη φωνή και στην κιθάρα. "Tell Me": Ένα ακόμα δείγμα της υψηλής τεχνικής του Stevie που όμως όσο σπουδαίο κι αν είναι, την παράσταση κλέβει το "Testify", ένα από τα ιδιαίτερα κομμάτια του δίσκου, του οποίου όμως ο συνθέτης μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστος. Και το show του SRV συνεχίζεται, αυτή τη φορά με το ασύλληπτο "Rude Mood". Βαδίζοντας προς το φινάλε του album θα ακούσουμε το "Mary Had a Little Lamb", τη διασκευή πάνω στο τραγούδι του Buddy Guy που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και χαρακτηριστικά κομμάτια του Vaughan, ενώ και το "Dirty Pool", ένα ατμοσφαιρικό blues αριστούργημα δεν επιτρέπει στο δίσκο να κάνει κοιλιά. Το "I'm Cryin'" δεν ξεφεύγει καθόλου από το ύφος του, αλλά είπαμε πως το στιλ του Vaughan είναι ένα και χαρακτηριστικό, γι' αυτό και δεν αντιγράφεται. Για το τέλος ο SRV μας επιφυλάσσει ένα από τα πιο μελωδικά τραγούδια της δισκογραφίας του, το διάσημο "Lenny".

Μετά από το παραπάνω track list, μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί περι τίνος πρόκειται. Αξίζει από κάθε πλευρά να έχει κανείς στην κατοχή του το "Texas Flood", καθώς μιλάμε για την πρώτη εμφάνιση του Vaughan που συνδυάζεται με θαυμάσια κομμάτια. Μπορεί να μην περιέχει όλα τα στοιχεία που έγραψαν τον SRV στην ιστορία -αυτά εμφανίστηκαν στα επόμενα 3 albums με αποκορύφωμα το τελευταίο ("In Step")- αλλά είναι ένα καταπληκτικό δείγμα της ιδιαιτερότητας του μεγάλου μουσικού. Το κάθε κομμάτι από μονό του είναι ικανό να κρατήσει το ενδιαφέρον του ακροατή.

Μπορούν να γραφτούν δεκάδες τεχνικά και ιστορικά στοιχεία για το album αυτό, καλύτερα όμως, πέρα από τα δυο λόγια που ακολουθούν, να μείνουμε στην απλή απόλαυση της ακρόασης του πρώτου από τα αριστουργήματα που μας προσέφερε ένας ακόμα αδικοχαμένος θρύλος της μουσικής.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Vaughan μεταχειριζόταν την κιθάρα ήταν μοναδικός. Το προσωπικό του στυλ έδωσε νέα πνοή στον ταλαιπωρημένο χώρο του blues. Οι στίχοι απλοί και κατανοητοί, όπως οφείλει να είναι το παραγματικό blues. Με τις 12άρες χορδές του, που ακόμα σε κάνουν να αναρωτιέσαι πως στο διάβολο έκανε bend, με το καπέλο και το τατουάζ με το παγώνι, ο Stevie άφησε για πάντα το στίγμα του σε μια εποχή που κανείς δεν περίμενε την εμφάνιση ενός μεγάλου blues κιθαρίστα. Δεν ήταν όμως μόνο για την ικανότητά του στην κιθάρα μεγάλος ο SRV. Η ίδια η φωνή του και το πάθος με το οποίο τραγουδούσε είναι ένας σημαντικός λόγος που τον θυμόμαστε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη σήμερα. Δεν πρέπει βέβαια να παραβλέψουμε τη συμβολή του σπουδαίου rhythm section των Shannon και Layton, χωρίς τους οποίους δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα είχε εξελιχθεί η μουσική του Vaughan.

Όπως λέει η γυναίκα του, δεν άφηνε την κιθάρα ούτε όταν κοιμόταν. Ο Stevie έβλεπε στον ύπνο του πως ο Jimi Hendrix εμφανιζόταν και του μάθαινε κρυφά ακόρντα. Όταν όμως ξυπνούσε δε θυμόταν τίποτα από το μάθημα! "Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος, φίλε. Τα δύσκολα μέρη πρέπει να τα μάθεις μόνος σου".

Το "Texas Flood" μπορείτε να το βρείτε εύκολα στα δισκοπωλεία σε πολύ καλή τιμή, όπως και τους υπόλοιπους δίσκους του Stevie σε πολύ προσεγμένες εκδόσεις από τη Sony Music. Στο cd θα βρείτε ακόμη ένα μικρό απόσπασμα από συνέντευξη του SRV καθώς και 4 bonus tracks: Το πασίγνωστο "Tin Pan Alley" σε μια εκτέλεση από τα sessions του δίσκου και live εκτελέσεις των "Testify", "Mary Had A Little Lamb" και "Wham!" του Lonnie Mack, που ήταν ο πρώτος δίσκος που αγόρασε ο Vaughan, και το άκουσε τόσες φορές που ο πατέρας του αναγκάστηκε να τον σπάσει! Τελικά ο Stevie ευτύχησε να παίξει μαζί με τον Lonnie Mack κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

O Stevie γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1954 στο Dallas του Τέξας. Στα 7 πήρε δώρο μια παιδική κιθάρα. Το 1974 απέκτησε τη Stratocaster που έγινε γνωστή ως "Number One". Τη χρονιά εκείνη έπαιζε με τους Paul Ray & The Cobras. Το 1980 προσθέτει το middle name "Ray" στο όνομα του. Το 1982 παίζει κιθάρα στο "Let's Dance" του Bowie και την επόμενη χρονιά καταφέρνει να βγάλει το "Texas Flood". Ακολουθούν 3 ακόμα δίσκοι, ένας μαζί με τον αδερφό του Jimmie, ένα live album και αμέτρητα βραβεία. Πριν τον τελευταίο δίσκο του, "In Step", καταφέρνει να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Στις 26 Αυγούστου παίζει μπροστά σε 30.000 θεατές στο Wisconsin μαζί με τον αδερφό του, τον Eric Clapton, το Buddy Guy και το Robert Cray. Το ξημέρωμα της 27ης Αυγούστου βρήκε το ελικόπτερο που θα τον μετέφερε στο Chicago να συντρίβεται ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του από το συναυλιακό χώρο. Ο Stevie πεθαίνει ακαριαία.

"We will cherish what you have given us and weep for the music left unplayed" ...γραμμένο δίπλα στον τάφο του Stevie.

  • SHARE
  • TWEET