Rush

Beyond The Lighted Stage

Banger Productions D&E Entertainment Alliance Films (2010)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 30/08/2010
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Μερικές φορές δεν ξέρεις αν πρέπει να ξεκινήσεις να μιλάς ακατάπαυστα ή αν τελικά δεν χρειάζεται να πεις τίποτα.  Έτσι και για τους Rush μπορείς να πεις όλες τις υπερβολές του κόσμου και να ακούγονται λογικότατες και μπορείς να μην πεις τίποτα, γιατί δεν είναι ανάγκη να επιβεβαιώσει κανείς το πόσο μεγάλο είναι αυτό το συγκρότημα. Την ανάγκη να μιλήσουν στον κόσμο για τους Rush ένιωσαν πάντως οι Sam Dunn και Scot McFadyen, οι οποίοι στο 4ο film ή αλλιώς ντοκιμαντέρ γύρω από το rock και το metal χώρο επέλεξαν για δεύτερη φορά να καλύψουν μια και μόνο μπάντα.

Αν για τους σκοπούς του "Flight 666" των Iron Maiden το σχέδιο ήταν συγκεκριμένο στο να καλύψει τα μεγαλεπήβολα σχέδια της περιοδείας τους, στους Rush τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού το "Beyond The Lighted Stage" καλύπτει την πορεία των Rush από το ξεκίνημα μέχρι (σχεδόν) σήμερα. Η αρχική αντίδραση των Καναδών στην πρόταση των παραγωγών ήταν μουδιασμένη, θεωρώντας τους εαυτούς τους βαρετούς για ένα τέτοιο εγχείρημα. Φυσικά, η λέξη βαρετός δεν μπορεί να έχει καμία συνάφεια με οτιδήποτε έχει να κάνει με τους Rush και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα είναι όσο εξαιρετικό αναμενόταν.

Ως documentary ακολουθεί χρονολογική σειρά ξεκινώντας από τα παιδικά χρόνια των μελών του συγκροτήματος και ξετυλίγει την ιστορία με αναφορές των ίδιων των μελών, ανθρώπων που ήταν κοντά τους την εκάστοτε περίοδο (οικογένειες, φίλοι, άνθρωποι της μουσικής βιομηχανίας), ενώ παράλληλα γνωστοί μουσικοί παρεμβάλλονται εξιστορώντας τις μικρές δικές τους σημαντικές ιστορίες και απόψεις γύρω από τους Καναδούς. Ανάμεσα σε αυτούς ο Kirk Hammett (Metallica), ο Vinnie Paul (Pantera), o Sebastian Bach (Skid Row), o Mike Portnoy (Dream Theater), o Zakk Wylde και ο Danny Carey (Tool). Γυρισμένο με πολύ ωραίο τρόπο παρουσιάζει την ιστορία της μπάντας με την σοβαρότητα που της αρμόζει, χωρίς να υπολείπεται σε αστείες αναφορές, παραθέτοντας και μικρά αποσπάσματα από ζωντανές εμφανίσεις.

Βλέποντάς το θα συγκινηθείτε με την κοινή πορεία των Geddy Lee και Alex Lifeson, όντας φίλοι από μικρά παιδιά και οι δύο προερχόμενοι από οικογένειες μεταναστών στον Καναδά και θα καταλάβετε την στιβαρότητα στον χαρακτήρα του Neil Peart πριν και μετά την προσωπική του τραγωδία. Θα πωρωθείτε με την στάση της μπάντας πριν την κυκλοφορία του "2112" και θα κατανοήσετε τις μουσικές αλλαγές τους ανά την πάροδο των ετών. Η αναφορά του Gene Simmons στην συμπεριφορά τους μετά τις συναυλίες όταν έπαιζαν support στους Kiss, η περιγραφή του Jack Black όταν είδε τον Peart από κοντά, η επεξήγηση για την χρησιμότητα της μύτης του Lee από τον Tim Commerford (Rage Against The Machine)  και η ερώτηση του Αμερικάνου τηλεπαρουσιαστή για τις «επιρροές» τους θα σας χαρίσουν στιγμές πηγαίου γέλιου. Το λόγια του Billy Corgan (Smashing Pumpkins) και του Trent Reznor (Nine Inch Nails) για τον αντίκτυπο που είχε στη ζωή τους η μουσική των Rush θα επιβεβαιώσει αυτό που ξέρουν όλοι για την επιρροή των Rush στις μετέπειτα rock και metal γενιές μουσικών.

Η πορεία των Rush όπως αποτυπώνεται στο "Beyond The Lighted Stage" είναι μια μικρή νίκη κατά των περιορισμών που επιβάλλει η μουσική βιομηχανία και η εμπορευματοποίηση της μουσικής. Είναι η απενεχοποίηση του να μην προσπαθείς να είσαι cool και άλλη μια απόδειξη πως το prog δεν είναι πλέον ένα κακό πρόθεμα στο rock, ίσως και το αντίθετο. Απολαυστικό στην παρακολούθησή του, θα το ευχαριστηθείτε ανεξάρτητα του αν και σε ποιο βαθμό είστε οπαδοί τους, αλλά υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος στο πόσο θα σας κοστίσει τελικά. Φαινομενικά, στοιχίζει γύρω στα 20 ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα ενδέχεται τελικά να σας στοιχίσει 20+7*χ, όπου χ ο αριθμός των CD των Rush που δεν έχετε.
  • SHARE
  • TWEET