Rammstein

Völkerball

Universal (2006)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 13/12/2006
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Μπορεί να έχουν κερδίσει βραβεία στο χώρο του alternative rock (!), ωστόσο αυτό που χαρακτηρίζει τους Rammstein είναι τα industrial στοιχεία που έχουν διατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια στη μουσική τους και φυσικά η σθεναρή αντίσταση τους στο να αλλάξουν τη γλώσσα των κομματιών τους από γερμανικά σε αγγλικά (ή αμερικανικά καλύτερα). Η καταξίωση τους στο χώρο του industrial metal / rock ξεκίνησε με το πρώτο live album που κυκλοφόρησαν, "Live Aus Berlin", το οποίο αργότερα βγήκε και σε dvd. Από τότε έχουν κάνει μια στροφή σε πιο mainstream (;) μονοπάτια, καταφέρνοντας να μη χάσουν την ταυτότητα τους και, προσθέτοντας περισσότερη μελωδία στα κομμάτια τους, καταφέρνουν και προσεγγίζουν ένα ευρύτερο κοινό.

Πόσοι αλήθεια από εσάς που διαβάζετε αυτή την κριτική δεν έχετε ακούσει το "Du Hast"; Μόλις 6 μήνες μετά το πολύ καλό "Reise, Reise" κυκλοφορούν το "Rosenrot", ένα album με κομμάτια που δε μπήκαν στο πρώτο, το οποίο δεν έχει καταφέρει να με κερδίσει ακόμα. Λίγο πριν το τέλος του 2006 βγαίνει στην κυκλοφορία το τρίτο τους dvd, δεύτερο live, με το όνομα "Völkerball".

"Völkerball" σε μια ακριβή μετάφραση σημαίνει η μπάλα των λαών. Σε πιο ελεύθερη, θα μπορούσε να σημαίνει ο πλανήτης. Πολύ ταιριαστός τίτλος αν αναλογιστεί κανείς τις περιοχές στις οποίες σε ταξιδεύει το συγκεκριμένο dvd. Η έκδοση που έχω στα χέρια μου είναι η special edition. Αυτή περιέχει 2 dvd και ένα audio cd.

Το πρώτο dvd έχει ολόκληρη την εμφάνιση των Rammstein στη Γαλλία (Les Arenes de Nimes, Νίμς, 23 Ιουλίου 2005) και αποσπάσματα από τις εμφανίσεις τους στην Αγγλία (Brixton Academy, Λονδίνο, 3-5 Φεβρουαρίου 2005), την Ιαπωνία (Club Citta, Τόκυο, 3 Ιουνίου 2005) και τη Ρωσία (Sport Complex Olympiski, Μόσχα, 28 Νοεμβρίου 2004). Τα κομμάτια που παίζουν συνολικά είναι τα εξής: "Reise, Reise", "Links 234", "Keine Lust", "Feuer Frei!", "Asche Zu Asche", "Morgenstern", "Mein Teil", "Stein Um Stein", "Los", "Du Riechst So Gut", "Benzin", "Du Hast", "Sehnsucht", "Amerika", "Rammstein", "Sonne", "Ich Will", "Ohne Dich", "Rein Raus", "Moskau" και η διασκευή σε Depeche Mode "Stripped".

Το setlist είναι πραγματικά πολύ σωστά επιλεγμένο μιας και περιέχει αρκετά κομμάτια από το "Reise, Reise", ένα μόνο από το "Rosenrot" το οποίο δεν είχε κυκλοφορήσει την περίοδο που έγιναν οι συναυλίες (ευτυχώς για μένα. Δε θα άντεχα το μισό dvd να περιείχε κομμάτια του), μερικά παλιά τα οποία όμως υπάρχουν και στο "Live Aus Berlin" και τέλος το "Stripped" το οποίο είχαν διασκευάσει στο album τους "Sehnsucht" για πρώτη φορά. Το βάρος δίνεται στην τελευταία αξιόλογη κυκλοφορία των Rammstein, δικαίως, γιατί δε νομίζω κανείς να ήθελε την κυκλοφορία ενός "Live Aus Berlin" Part 2.

Οι live εμφανίσεις του συγκροτήματος έχουν συζητηθεί πολύ, θετικά κατά βάση, με τη φωτιά να αποτελεί τον πρωταγωνιστή επί σκηνής. Οι Rammstein δεν εκτελούν απλά τα κομμάτια, αλλά από μια άποψη παίζουν κάποιους ρόλους που ανταποκρίνονται πλήρως στο αντίστοιχο κομμάτι (βλέπε "Mein Teil"). Αν και το περίμενα καλό, έμεινα έκπληκτος από την ένταση που βγαίνει από το όλο σκηνικό. Ένα καταπληκτικό show, ίσως καλύτερο και από το "Πολύ Την Κυριακή"... Η απόδοση των 6 Γερμανών είναι όπως πρέπει να είναι σε ένα live, ωστόσο σε πολύ περιορισμένα σημεία ξεφεύγει λιγάκι η φωνή του Till, δικαιολογημένα αν σκεφτεί κανείς ότι παράλληλα με το να τραγουδάει, φοράει ειδικές στολές που φαίνονται ασήκωτες ή κρατάει φλογοβόλα.

Το δεύτερο dvd απευθύνεται κυρίως στους φανατικούς των Rammstein και περιέχει ένα documentary με συνεντεύξεις των μελών του group και ένα making of του "Reise, Reise" album. Το πρώτο κομμάτι ("Anakonda Im Netz") παρουσιάζει τους Rammstein ως αρκετά προσγειωμένα άτομα να μιλάνε για διάφορα πράγματα, όπως το τι γίνεται backstage, την εύφλεκτη σχέση τους με τη φωτιά και τα όσα επικίνδυνα συνεπάγεται αυτή επί σκηνής, το καθιερωμένο πλέον boat trip που γίνεται στα live τους (μια βαρκούλα με τον Oliver πλέει σε μια θάλασσα από χέρια οπαδών), την πρωτόγνωρη εμπειρία τους στη Μόσχα, τον τρόπο με τον οποίο κατευνάζουν το άγχος πριν από τις συναυλίες και διάφορα άλλα. Στο δεύτερο μισό μεταφερόμαστε στην Ισπανία και τη Σουηδία, όπου έγιναν οι ηχογραφήσεις του "Reise, Reise", και παρακολουθούμε τις διαδικασίες από τις οποίες προέκυψε το εν λόγω album.

Το audio cd περιέχει 15 από τα 19 κομμάτια του live στη Γαλλία συν ένα intro, σε υψηλή ποιότητα ήχου. Τα δύο dvd διαρκούν γύρω στα 220 λεπτά και το audio cd 75 λεπτά. Η επιλογή του ήχου μπορεί να είναι PCM Stereo 2.0 ή DTS 5.1, ενώ είναι διαθέσιμοι υπότιτλοι στα γερμανικά για τις συναυλίες και στα αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γαλλικά, γιαπωνέζικα και γερμανικά για το documentary.

Χωρίς υπερβολές, το "Völkerball" πρόκειται για ένα από τα καλύτερα dvd που έχω παρακολουθήσει μέχρι στιγμής, από ένα συγκρότημα μοναδικό στο είδος του πάνω στη σκηνή. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται αυτή η κυκλοφορία κυμαίνεται από αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τους Rammstein έως τους πιο φανατικούς οπαδούς τους και για αυτό το λόγο έχει κυκλοφορήσει σε 3 versions. Την κανονική με το dvd και το audio cd, τη special με τα 2 dvd και το cd και τη limited edition που εκτός των προηγουμένων περιέχει και ένα βιβλίο 190 σελίδων με φωτογραφίες από τις περιοδείες κι ένα extra live cd (για τους λίγους). Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον έχει ακούσει έστω και λίγο Rammstein και δεν έχει πρόβλημα με τη γερμανική προφορά του Till. Απαιτούμε να τους φέρει κάποιος στην Ελλάδα, με όλο τον εξοπλισμό εννοείται. Rammstein Über Alles.

  • SHARE
  • TWEET