Metallica

Cliff 'Em All

Elektra (1986)
18/06/2007
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφηβείας μου, συνήθιζα Κυριακές πρωί να κατηφορίζω την οδό Ηφαίστου στο Μοναστηράκι με δυο φίλους, προς αναζήτηση βινυλίων για να εμπλουτίσουμε την δισκοθήκη μας με το εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι του πεντακοσάρικου. Μια από αυτές τις Κυριακές ανακάλυψα περήφανη και αποσβολωμένη ταυτόχρονα, μέσα σε μια χάρτινη, σκονισμένη κούτα, το μοναδικό οπτικό υλικό που υπήρχε τότε, μια βιντεοκασέτα των Metallica, το "Cliff ‘Em All". Περιττό να περιγράψω αυτό που ακολούθησε: ψάχναμε και οι τρεις φίλοι τις τσέπες μας για να συγκεντρώσουμε το αστρονομικό ποσό των χιλίων δραχμών και μόλις τα καταφέραμε, πήγαμε τρέχοντας στο σπίτι για να «προσκυνήσουμε», δηλαδή να απολαύσουμε τους «τέσσερις καβαλάρηδες» επί το έργο.

Το "Cliff ‘Em All" δεν είναι η κυκλοφορία εκείνη που θα την παρακολουθήσει κανείς καθισμένος σε μια σούπερ πολυθρόνα στο ολοκαίνουριο 5,1 του με μια παγωμένη μπύρα και πατατάκια για να ευχαριστηθεί Metallica. Αντίθετα, πρόκειται για σκόρπια home και fan videos, τραβηγμένα κατά την διάρκεια που στην μπάντα ήταν ενεργό μέλος ο Μεγάλος Cliff Burton (1962-1987) και ουσιαστικά, αποτελεί ένα tribute σε Εκείνον, ώστε ο κάθε πιτσιρικάς να γνωρίσει τι ωραίος, τρελός και cool τύπος ήταν και γενικά, πώς ήταν οι Metallica του Πριν, όταν δηλαδή έκαναν τα πρώτα τους live μέχρι και την περίοδο του "Master Οf Puppets". Τουτέστιν, μην περιμένετε εικόνα- χαρτί και ήχο- τζάμι γιατί σίγουρα θα απογοητευτείτε, καθώς το συγκεκριμένο dvd (ή vhs αν προτιμάτε) δεν έγινε για αυτόν τον λόγο.

Θα τα δείτε όλα και μάλιστα θα απορήσετε με το πόσο «χύμα» ήταν οι τέσσερις ανερχόμενοι νεαροί, μιας και αυτό που τους περίμενε δεν το φανταζόντουσαν με τίποτα: αρχικά, τους βλέπουμε να μπαίνουν σε μια κλασική αμερικάνικη κάβα και να αρπάζουν από μια εξάδα μπύρες ο καθένας (φυσικά χωρίς αντίτιμο). Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα φανταστείτε- live shows σε Ευρώπη και Αμερική, αποσπασματικές συνεντεύξεις, home videos δικά τους σε καταστάσεις μέθης ή χαλάρωσης, μέχρι και τις αντιδράσεις τους την ώρα που ακούν το "Black Night" των Deep Purple στο ραδιόφωνο, και όπως πάντα, αντικείμενο εστίασης ο Cliff, τον οποίο και θα απολαύσετε στα καταπληκτικά τεχνικά του solos σε "(Anesthesia) Pulling Teeth", "For Whom The Bell Tolls" και "Orion" στους τίτλους τέλους, μαζί με πλούσιο δικό του φωτογραφικό υλικό.

Τα κομμάτια που ακούγονται σε διάφορα live τους είναι τα εξής:

Creeping Death
Am I Evil?
Master Οf Puppets
Whiplash
The Four Horsemen
Fade To Black
Seek And Destroy
Welcome Home (Sanitarium)
For Whom The Bell Tolls
No Remorse
Metal Militia

90 λεπτά Cliff Burton, 90 λεπτά Metallica. Η αρχή για μια μεγάλη καριέρα, η απώλεια ενός Αδελφού. Τελικά, όλοι στη ζωή πληρώνουμε κάποιο τίμημα για αυτά που κατακτάμε- λέτε στην προκειμένη περίπτωση να ήταν αυτό; Χωρίς αμφιβολία, ο Cliff είναι από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της σύγχρονης μουσικής ιστορίας και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα. Το παιδί με το μπάσο, το χαμογελαστό πρόσωπο και τα παντελόνια «καμπάνες» έδωσε στους Metallica την πνοή των 70s, το έξαλλο και ξέφρενο ρυθμό, μετέτρεψε το μπάσο του από ρυθμικό όργανο σε όργανο μελωδιών και ναι, ήταν (ή είναι) ένας από την φοβερή τετράδα που άλλαξε μια για πάντα την μουσική ιστορία των 80s και που αποτέλεσε έμπνευση για αρκετούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες.

Cliff μας λείπεις… †

  • SHARE
  • TWEET