Θανάσης Παπακωνσταντίνου @ Θέατρο Βράχων, 06/06/16

Η Ματούλα ανοίγει το σκορ του φετινού καλοκαιριού - νέα μεταγραφή για τον Θανάση

08/06/2016 @ 12:40

Δευτέρα βράδυ και οι δρόμοι γύρω από το Θέατρο των Βράχων έχουν γεμίσει από ουρές αυτοκινήτων και ανθρώπων που προσπαθούν να βρεθούν στον χώρο προτού να ξεκινήσει η συναυλία. Πιστεύω πως οι πιο πολλοί τελικά τα κατάφεραν, αφού όταν -μισή ώρα μετά τις εννιά- ακούστηκαν οι πρώτες νότες του "Σαν Αστραπή", όλες οι κερκίδες ήταν γεμάτες, όπως και ολόκληρο το κάτω διάζωμα.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Η σκηνή, εκτός από τους μουσικούς και τα όργανα τους, ήταν γεμάτη με ανεμόμυλους (σαν εκείνους που πουλούσαν κάποτε στα λούνα παρκ, θυμάστε;) σε διάφορα μεγέθη. Ο ήχος, αν και κάπως ψαλιδισμένος σε decibel, ήταν αρκετά καλός. Το κατά βάση λαϊκό πρόγραμμα που μας παρουσίασε ο Θανάσης βοήθησε σε αυτό. Ένα πρόγραμμα, που σε αντίθεση με την περσινή αντίστοιχη συναυλία στον ίδιο χώρο, δεν ήταν βασισμένο στον τελευταίο δίσκο του "Πρόσκληση Σε Δείπνο Κυανίου", γεγονός που το είχε κάνει κάπως πιο ηλεκτρονικό και progressive. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το setlist σαν ένα αξιοπρεπές best of, αν και πάντα θα είναι αδύνατο να χωρέσουν όλα τα αγαπημένα τραγούδια του κοινού σε ένα τρίωρο. Πάντα κάποιος θα μείνει παραπονεμένος όταν είναι τόσο μεγάλη η δισκογραφία του καλλιτέχνη.

Ματούλα Ζαμάνη

Ο Θανάσης, πάντως, έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να μείνουμε όλοι ευχαριστημένοι. Μετά το "Σαν Αστραπή" ακολούθησε "Ο Τειρεσίας" μαζί με την πρώτη εμφάνιση της Ματούλας Ζαμάνη, η οποία καταχειροκροτήθηκε με τέτοιο ενθουσιασμό που ούτε όταν ξεκίνησε το live δεν δείξαμε. Την ώρα που ακουγόταν "Ο Τρυγητής" είχαμε και την πρώτη φωτοβολίδα στο κοινό. Η πρώτη από τις σχεδόν εκατοντάδες που είχαν μαζί τους οι φίλαθλοι/οπαδοί. Τους οποίους και χαρακτηρίζω έτσι, γιατί από κάποια στιγμή και μετά ήταν τόσο συχνό το φαινόμενο που ένιωσα ότι είμαι στη φιέστα της ΑΕΚ για το κύπελλο. Λίγο μετά τον "Τρυγητή" ακούστηκε και η "Αγρύπνια", που αν θυμάμαι καλά είχε χρόνια να μπει σε setlist, ενώ μετά ακολούθησε το "Όνειρο" με τον Θανάση να μας συστήνει την «καινούρια του μεταγραφή» ,όπως ο ίδιος δήλωσε, στα φωνητικά, τον Αλέξανδρο Κούστα.

Αλέξανδρος Κούστας

Μέσα στις τρεις και κάτι ώρες που έμειναν οι μουσικοί στη σκηνή, ακούστηκαν και άλλα πολλά τραγούδια, που τα παραθέτω πιο κάτω, σε αναλυτική λίστα. Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς, όταν ξεκίνησε ο "Διάφανος" κάποιοι από το κοινό αποφάσισαν να μονομαχήσουν για το ποιος «διασκεδάζει» καλύτερα. Ο Θανάσης σταμάτησε το τραγούδι και αναρωτήθηκε εύλογα «γιατί να συμβαίνει όλο αυτό από τη στιγμή που όλοι ήμασταν εκεί για να περάσουμε καλά». Περίμενε λίγο να ηρεμήσουν τα πνεύματα και μετά έπαιξε το κομμάτι πάλι από την αρχή. Άλλο ένα αξιοσημείωτο ήταν ότι ακούσαμε ζωντανά και τους "Αγίους" μετά από πολλά πολλά χρόνια.

Συμπερασματικά, ήταν ένα συνηθισμένα δυνατό και επιτυχημένο live του Θανάση Παπακωνσταντίνου και της μπάντας του. Είχε και το encore του και γύρω στη μια παρά πήραμε την κατηφόρα του γυρισμού. Άντε και του χρόνου με υγεία!

Κώστας Βαχάρης

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής

SETLIST

Σαν Αστραπή
Τειρεσίας
Όταν Τραγουδάω
Η Εξαφάνιση
Βάλια Κάλντα
Ο Τρυγητής
Αυτό
Σιμούν
Αγρύπνια
Ούτε Τρυγμός Ούτε Λυγμός
Όνειρο
Ομίχλη
Κάτω Απ' Το Μαξιλάρι
Όταν Χαράζει
Απόψε
Μηδείαμα
360 Χιλιόμετρα
Amor Fati
Ορυχεία
San Michele
Ραμόν
Μια Μάνα Πού 'χε Ένα Γιο
Η Ουρά Του Αλόγου
Του Έρωτα Και Του Θανάτου
Τα Παξιμάδια
Τρία Ρουμπαγιάτ
Ηλιόπετρα
Τότε Και Εγώ
Μανάκι Μου (Διασκευή)
Στην Αμερίκη
Στην Κοιλαδα Των Τεμπών
Ανδρομέδα
Μιλώ Για Σένα
Ο Βασιλιάς
Αερικό
Διάφανος
Στις Χαραυγές Ξεχνιέμαι
Πεχλιβάνης

Encore:
Αποσπερίτης
Άγιοι
Έρημα Κορμιά

  • SHARE
  • TWEET