Black Country Communion

Live Over Europe

Mascot (2011)
Από τον Αντώνη Μουστάκα, 14/11/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
«Η ιδέα ήταν να παίζουμε τη μουσική που τόσοι πολλοί θέλουν να ακούν, αλλά κανείς δε δημιουργεί πια. Μουσική σαν κι αυτή που έφτιαξαν οι Deep Purple, οι Led Zeppelin, οι Free και οι Bad Company».  Η δήλωση του Kevin Shirley, παραγωγού και ουσιαστικά πέμπτου μέλους των Black Country Communion, ορίζει με ακρίβεια το όραμα του, που εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει πάρει σάρκα και οστά, ενθουσιάζοντας τους απανταχού φίλους του κλασικού rock ήχου.

Με δύο πολύ δυνατά άλμπουμ σε λιγότερο από ένα χρόνο, η μπάντα των δύο Αμερικανών (Bonamassa, Sherinian) και των δύο Βρετανών (Hughes, Bonham) βγαίνει σε περιοδεία στην Ευρώπη, μαγνητοσκοπεί τις εμφανίσεις της και κυκλοφορεί ένα πολύ αξιόλογο και αρτιότατο διπλό DVD για όσους από εμάς ακόμα επενδύουμε στη μουσική που αγαπάμε.

Ο πρώτος δίσκος περιέχει 16 ζωντανές εκτελέσεις από τρεις πόλεις της Γερμανίας, παρουσιάζοντας ουσιαστικά ολόκληρο το setlist του συγκροτήματος, ενώ υπάρχουν και εμβόλιμα πλάνα με δηλώσεις των μουσικών. To "2" έχει την τιμητική του, αφού αποδίδεται σχεδόν στην ολότητα του (πλην τριών τραγουδιών), ενώ από το ντεμπούτο τους αποτυπώνονται έξι συνθέσεις. Κερασάκια στην τούρτα οι δύο επιλογές από το πρόσφατο και μακρινό παρελθόν των Bonamassa και Hughes αντίστοιχα: Το υπέροχο "The Ballad Of John Henry" από το ομώνυμο άλμπουμ του Αμερικανού bluesman και το ιστορικό "Burn" από την Coverdale / Hughes περίοδο των Deep Purple.

Τα τραγούδια αποδίδονται υπέροχα από μια μπάντα που δείχνει ότι το ευχαριστιέται. Ερευνώντας μάλιστα τα ερασιτεχνικά YouTube clips από τις συγκεκριμένες συναυλίες, δε βρήκα χτυπητές ατέλειες που θα χρειάζονταν «πείραγμα» από τον Shirley, ο οποίος φυσικά επιμελείται και αυτή την κυκλοφορία. Οι Black Country Communion αποτελούν και ζωντανά ένα καταπληκτικό σύνολο και πιστοποιούν με αυτό τον τρόπο την «αλήθεια» που μας έβγαλαν οι studio δουλειές τους.  

Τα βλέμματα τραβάει ο Glenn Hughes, ο οποίος είναι πάντα ένας σπουδαίος performer και η rock περσόνα πάνω στη σκηνή, ενώ ο Bonamassa σε κάθε ευκαιρία κατεβάζει σαγόνια με μερικά εκπληκτικά solo του. Η μπάντα τζαμάρει υπέροχα στα "Sista Jane", "Song Of Yesterday" και "The Ballad Of John Henry", ενώ στο τελευταίο έχουμε και την Zeppelin πινελιά, με τον Joe να γίνεται Jimmy, παίζοντας με το theremin. Ο Sherinian έχει μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι στο studio και ο Bonham αποδεικνύει ξανά (όπως και πρέπει πάντα να κάνει) ότι κουβαλά άξια το τεράστιο όνομά του.

Πέρα από τη μουσική, ελκυστική κάνει ακόμα περισσότερο την κυκλοφορία αυτή η ποιότητα της εικόνας και η μοντέρνα κινηματογράφηση. Οι 14 High Definition κάμερες χρησιμοποιούνται σωστά, ωραιοποιώντας ένα έτσι κι αλλιώς πολύ ενδιαφέρον θέαμα. Οι έξυπνες γωνίες λήψης και τα λιτά αλλά εύστοχα εφέ (χαρακτηριστικότερα από όλα τα slow motion πλάνα που αποτυπώνουν όλη την ένταση στα πρόσωπα των μουσικών) βοηθούν στο να γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη η παρακολούθηση. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στον ήχο, με τις επιλογές stereo και DTS να προσφέρουν τη μεγαλύτερη απόλαυση, ενώ ικανοποιητική είναι και η απόδοση της απλής 5.1 surround.

Ο δεύτερος δίσκος περιέχει ένα μικρό ντοκιμαντέρ, στο οποίο μιλάνε οι πέντε για τη δημιουργία της μπάντας και την περιοδεία, και ένα όμορφο κολάζ φωτογραφιών με μουσική επένδυση.

Στο σύνολό του το "Live Over Europe" αποτελεί μια πρώτης τάξεως κυκλοφορία, που αξίζει την προσοχή των ανθρώπων που αγαπούν τις σπουδαίες rock μπάντες και τη σπουδαία μουσική γενικότερα. Επενδύετε άφοβα.
  • SHARE
  • TWEET