Haunt

Mind Freeze

Shadow Kingdom (2020)
Από τον Σπύρο Κούκα, 09/01/2020
Στον πιο ώριμο και ολοκληρωμένο δίσκο τους μέχρι στιγμής, οι Haunt δίνουν αρκετούς καλούς λόγους για να τους ανακαλύψεις
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η περίπτωση των Haunt φαντάζει ενδεικτική μιας τάσης που φαίνεται να εμφανίζουν τα νέα traditional metal σχήματα, η οποία τα θέλει να ακολουθούν τις επιταγές των ‘80s όχι μονάχα μουσικά και αισθητικά, αλλά και από άποψης παραγωγικότητας και ρυθμών κυκλοφορίας νέων δίσκων. Έτσι, με ούτε ένα χρόνο να έχει περάσει καλά-καλά από την κυκλοφορία του "If Icarus Could Fly", οι Καλιφορνέζοι metallers επιστρέφουν φέτος με το τρίτο κατά σειρά full length άλμπουμ τους και φτάνουν τις πέντε συνολικά κυκλοφορίες (συμπεριλαμβάνοντας στην κουβέντα και τα δύο τους EP και δίχως να αναφερθούν καν τα δύο περσινά τους split με Fortress και Seven Sisters) από το 2017 μέχρι σήμερα.

Πάντως, το αμερικανικό σχήμα έχει προλάβει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο χώρο του underground, ανερχόμενο σε δημοφιλία ραγδαίως και όχι άδικα, αφού οι μέχρι τώρα δουλειές του είχαν πράγματα να δώσουν και μια αυθεντική ανανεωτική αύρα που λίγα νέα σχήματα εμφανίζουν σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Φτάνοντας, λοιπόν, στο τρίτο του δίσκο, στοίχημα παραμένει το κατά πόσο οι «κακοτοπιές» των δύο προηγούμενων δουλειών θα έχουν αποφευχθεί, τόσο ως προς τον τομέα της σύνθεσης, όσο και ως προς εκείνον των φωνητικών του mainman Trevor William Church.

Γεγονός είναι, πάντως, πως τα πρώτα δείγματα που είχαν διαρρεύσει από το άλμπουμ υπήρξαν άκρως ενθαρρυντικά, τόσο το speed-άτο "Hearts On Fire" όσο και το πιο mid tempo "Mind Freeze", αφού παρουσίαζαν την μπάντα να κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση δημιουργικά και έδιναν την εικόνα πως ο νέος δίσκος θα εμφάνιζε τη συνθετική ποικιλία που έλειπε από τον προηγούμενο της - όπως τελικά και συμβαίνει. Πράγματι, αν και οι μανιέρες τους παραμένουν σχεδόν απαράλλαχτες, η έξυπνη χρήση των πλήκτρων που ενισχύει την πολυστρωματικότητα του ήχου, το βελτιωμένο songwriting και η γενικότερη στόχευση του κουαρτέτου σε ένα υλικό που θα υπερέχει των προκατόχων του, είχαν σαν αποτέλεσμα πραγματικά καλά τραγούδια με λόγο ύπαρξης, τα οποία και στέκονται εύκολα διακριτά μεταξύ τους.

Το τελευταίο, υπήρξε ένας παράγοντας που με απέτρεψε από το να απολαύσω το περσινό τους δίσκο όσο θα ήθελα, αφού, παρά τις όσες ακροάσεις του έδινα, δεν μπορούσα να ξεχωρίσω ουσιαστικά τις συνθέσεις μεταξύ τους. Ευτυχώς, το "Mind Freeze" βρίσκεται πιο κοντά στο ντεμπούτο τους ως προς αυτό το χαρακτηριστικό, έχοντας συνθέσεις που σου μένουν, τραγούδια που ανακαλύπτεις μετά από μερικές ακροάσεις αλλά και συνολικά την πιο ενδιαφέρουσα τραγουδοποιία που έχουν παρουσιάσει μέχρι στιγμής, μπολιάζοντας το ανά περίσταση Maiden-ικό τους heavy metal με μια γερή δόση από τη λογική των ‘80s δουλειών του Ozzy (ειδικά της Jake E. Lee περιόδου).

Τώρα, σε ό,τι αφορά το - ας μου επιτραπεί η έκφραση - πιο προβληματικό κομμάτι της μουσικής των Haunt, εκείνο των ερμηνειών του Trevor William Church, των φωνητικών του γραμμών και οτιδήποτε άλλο αφορά τη φωνή του, το πρόσημο φαντάζει μάλλον θετικό. Η βελτιώση της ερμηνευτικής προσέγγισης του είναι αισθητή, ενώ το γεγονός πως για πρώτη φορά οι φωνητικές γραμμές δεν ενοχλούν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του δίσκου και, αντιθέτως, προκαλούν ευχάριστους Ozzy συνειρμούς είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο. Σίγουρα, το όλο ζήτημα παραμένει απολύτως deal-breaker και χρίζει ειδικής διαχείρισης, αλλά όσοι μπορούν να «ανεχθούν» μέτριες/άχαρες φωνές (π.χ. Kevin Heybourne των Angel Witch) πάνω από το καλοπαιγμένο και εύηχο metal τους, εδώ δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.

Στον τρίτο - και παραδοσιακά σημαντικότερο - δίσκο τους, οι Haunt καταφέρνουν να παρουσιάσουν το πιο ώριμο και ολοκληρωμένο έργο τους μέχρι στιγμής. Δείχνοντας ουσιαστική βελτίωση στους τομείς που τους κρατούσαν πίσω και συνεχίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τη ξέφρενη και υπερπαραγωγική πορεία ανέλιξης τους, οι Καλιφορνέζοι φαίνεται πως θα μας απασχολούν σταθερά και τα επόμενα χρόνια, με το "Mind Freeze" να φαντάζει - για την ώρα - το άλμπουμ εκείνο που θα πρέπει να ακούσει κάποιος πρώτα για να τους ανακαλύψει.

YouTube
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET