Haunt

If Icarus Could Fly

Shadow Kingdom (2019)
Από τον Σπύρο Κούκα, 15/05/2019
Άμεση δισκογραφική επιστροφή για ένα από τα πιο καυτά heavy metal project της εποχής
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δεν έχουν περάσει παρά μερικοί μήνες από τότε που αναφέραμε το ολοκληρωμένο ντεμπούτο των Haunt στις underground κυκλοφορίες της προηγούμενης χρονιάς και οι Καλιφορνέζοι traditional metallers επιστρέφουν φουριόζοι με τη δεύτερη κατά σειρά full length δουλειά τους. Το κλασικομεταλλικό project του κιθαρίστα/τραγουδιστή Trevor William Church των doomsters Beastmaker εμφανίζεται ιδιαιτέρως παραγωγικό από το 2017 και το "Luminous Eyes" ντεμπούτο EP τους, φτάνοντας φέτος να απαριθμεί ήδη δύο νέες κυκλοφορίες που φέρουν το όνομα του (το εδώ παρουσιαζόμενο άλμπουμ και το "Mosaic Vision" EP που βγήκε στις αρχές του έτους). Σίγουρα, με το "Burst Into Flame" να έχει κάνει αίσθηση στους σχετικούς κύκλους, μια τόσο σύντομη επιστροφή είναι ευπρόσδεκτη, αν και φαντάζει ασυνήθιστο για τα σύγχρονα δεδομένα μια τέτοια υπερπαραγωγικότητα να αποφέρει τα προσδοκώμενα ποιοτικά αποτελέσματα.

Παρ’ όλα αυτά, αυτή η vintage προσέγγιση, που θυμίζει κάτι από τον καταιγισμό διαδοχικών κυκλοφοριών από μπάντες στα '70s κι '80s δεν μπορώ να πω πως προσωπικά με βρίσκει ενάντιο, πόσο μάλλον όταν το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκούντως ικανοποιητικό, όπως συμβαίνει με το "If Icarus Could Fly". Άλλωστε, με συνολική διάρκεια που οριακά φτάνει το μισάωρο και τραγούδια που σπανίως ξεπερνούν τα τέσσερα λεπτά, οι Haunt ακολουθούν κατά γράμμα την πατροπαράδοτη heavy metal-ική φόρμουλα σε ό,τι αφορά τη σύνθεση, προσφέροντας μας άλλη μια χούφτα πειστικών τραγουδιών που αναβιώνουν το heavy metal των '80s.

Με εξαιρετικές κιθάρες και τις δισολίες να κυριαρχούν σε καθένα από τα οκτώ κομμάτια του δίσκου, αρκούντως πειστικό rhythm section και απλά, επαναλαμβανόμενα αλλά εν τέλει catchy refrains σε τουλάχιστον τις μισές συνθέσεις, ο δίσκος κυλάει πολύ εύκολα κι ευχάριστα. Βέβαια, το γεγονός πως οι συνθέσεις μεταξύ τους δεν έχουν παρά ελάχιστες υφολογικές διαφοροποιήσεις, ακολουθώντας περίπου το ίδιο μοτίβο ανάπτυξης των ιδεών τους, φαντάζει ως ένα υπαρκτό μειονέκτημα που το ντεμπούτο τους δεν εμφάνιζε στον ίδιο βαθμό.

Συγχρόνως, μπορεί προσωπικά να μην βρίσκω τόσο προβληματικά τα φωνητικά του Church, αλλά είναι δεδομένο πως αποτελούν τροχοπέδη τόσο της κυκλοφορίας αυτής, όσο και του συνόλου της δισκογραφίας του project μέχρι στιγμής. Μάλιστα, με τις κυκλοφορίες να διαδέχονται η μία την άλλη με τέτοιες συχνότητες, φαντάζει σίγουρο πως η οποιαδήποτε ερμηνευτική εξέλιξη θα αργήσει να γίνει αντιληπτή, αν μάλιστα υπάρξει και ποτέ.

Συνολικά, το "If Icarus Could Fly" αποτελεί μια πραγματικά αξιόλογη κυκλοφορία του είδους του, αν και, για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ πως ίσως κυκλοφόρησε λίγο «πριν την ώρα του». Πιθανότατα, με λίγο περισσότερο χρόνο ανάμεσα στις κυκλοφορίες τους, οι Haunt θα μπορούσαν να αποφύγουν τις άμεσες συγκρίσεις μεταξύ τους (οι οποίες ξεκάθαρα ευνοούν το "Burst Into Flame"), αλλά και να δημιουργήσουν κάτι σαφώς πιο αναβαθμισμένο, δίχως απαραίτητα να χάσουν το hype που φαίνεται να κερδίζουν χάρη (και) σε αυτήν τους την υπερπαραγωγικότητα.

Bandcamp
YouTube

  • SHARE
  • TWEET