W.A.S.P.

The Neon God: Part 1-The Rise

Sanctuary (2004)
Από τον Αντώνη Μουστάκα, 14/05/2005
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Επιτέλους η νέα δουλειά των W.A.S.P. βρίσκεται στη διάθεσή μας έπειτα από αρκετούς μήνες προσμονής. Η ιδιαιτερότητα που είχε για μένα η περίοδος αυτή ήταν η εξής: Από την μια η σκέψη ότι ο Blackie Lawless ετοιμάζει ένα concept album για το οποίο δηλώνει περήφανος, η θεματολογία του και η επερχόμενη εμφάνισή του στο Rockwave με είχαν προκαταβάλει θετικά. Από την άλλη μεριά όμως υπήρχε η απαισιοδοξία κι η αμφισβήτηση: Μετά το αριστούργημα “The Crimson Idol” τι το καλύτερο ή έστω ισοδύναμο μπορεί να μας παρουσιάσει η αυτού μεταλειότις του; Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό μου άρχισα να ξεφυλλίζω το ένθετο βιβλιαράκι με την ιστορία του Jesse Slane (ή αλλιώς Neon God) ακούγοντας ταυτόχρονα τις πρώτες νότες του cd. Και πραγματικά όπως κατάλαβα στη πορεία αν δεν διάβαζα την ιστορία και άκουγα μόνο τα τραγούδια μάλλον δεν θα έμπαινα 100% στο νόημα.

Με λίγα λόγια ο Blackie μέσα σε 10 σελίδες μας παρουσιάζει τον νέο του (αντί) ήρωα και τις περιπέτειές του από την ηλικία των 6 ετών, όταν και χάνει τον πατέρα του, μέχρι και την ενηλικίωσή του. Μας περιγράφει την ζωή του αρχικά με την αλκοολική μητέρα του και έπειτα μέσα στο ορφανοτροφείο όπου μένει μέχρι τα 14 του πριν το σκάσει για να περιπλανηθεί σε διάφορες πόλεις των Η.Π.Α. Σε κάποια από τις περιπλανήσεις του θα γνωρίσει τον Judah Magic, έναν περιπλανώμενο “μάγο” μέσω του οποίου θα ανακαλύψει κάποια χαρίσματα που δεν γνώριζε ότι κατείχε και ένα από αυτά είναι πως μπορεί να ελέγχει και να κατευθύνει εκεί που θέλει τη σκέψη των άλλων ανθρώπων. Δημιουργεί έτσι μια ομάδα πιστών που τον ακολουθεί παντού και αρχίζει να κηρύττει τον “λόγο” του από πόλη σε πόλη. Προσηλυτίζει με τον καιρό όλο και περισσότερους ανθρώπους μέχρι που γίνεται εθνικό φαινόμενο: μιλάει πλέον σε στάδια και οι λόγοι του πωλούνται σε DVD. Μέσα σε όλη αυτή τη διαδρομή όμως δεν έχει καταφέρει να καταλάβει ποιος είναι ο πραγματικός του ρόλος στη ζωή και αυτό είναι που ψάχνει σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς του.

Με αυτό το πολύ ενδιαφέρον σενάριο ως βάση οι στίχοι των τραγουδιών ξεδιπλώνουν τις σκέψεις, τους φόβους και τις περιπέτειες του ήρωα μπροστά μας και μας τοποθετούν μέσα στο μυαλό του. H φωνή του Lawless αλλάζει συνεχώς ρόλους και η μουσική την βοηθάει να μας δείξει τα συναισθήματα των ηρώων της ιστορίας. Σαφώς δεν είναι η ίδια φωνή όπως πριν 15 και 20 χρόνια αλλά σίγουρα είναι και συναισθηματική (με την W.A.S.P. έννοια του όρου!) και επιθετική όπου χρειάζεται. Καλή δουλειά έχει γίνει και στα drums με τον παλιό μας γνώριμο Frankie Banali σε πολύ καλή φόρμα να δίνει το στίγμα του. Ο ήχος είναι εφάμιλλος με τις “Headless Children” και “The Crimson Idol” εποχές (ο αγαπημένος πολλών W.A.S.P. ήχος) με εμφανείς τις γνωστές επιρροές του Lawless από Who (κυρίως) και Uriah Heep. Οι συνθέσεις συνολικά είναι πολύ υψηλού επιπέδου και σε συνδυασμό με τη σειρά που έχουν τοποθετηθεί σε συνεπαίρνουν βάζοντάς σε βαθιά μέσα στο νόημα του άλμπουμ. Αν θα έπρεπε να διαλέξω οπωσδήποτε κάποιες, κορυφαίες στιγμές είναι η μπαλάντα “What I ’ll Never Find” και ο επίλογος “The Raging Storm” που μας προετοιμάζει για το δεύτερο μέρος που θα ακολουθήσει σε λίγους μήνες αλλά πραγματικά δεν υπάρχουν μέτρια ή αδύναμα συνθετικά τραγούδια. Πρόκειται για ένα CD - διαμάντι για κάθε metal συλλογή και απαραίτητη αγορά για τους οπαδούς των W.A.S.P.

Για μένα αποτελεί την πρώτη σοβαρή υποψηφιότητα για cd της χρονιάς και άλλον ένα σοβαρό λόγο να παρακολουθήσω από κοντά τους W.A.S.P. στις 19 Ιουνίου στο Rockwave Festival.
Επενδύστε και δεν θα χάσετε!

  • SHARE
  • TWEET