Sabaton, Accept, Twilight Force @ Piraeus 117 Academy, 08/03/17

Sabaton - Accept σημειώσατε Χ

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 09/03/2017 @ 14:05

Έγινε τόσος πολύς λόγος με την ανακοίνωση της συναυλίας των Sabaton και Accept λόγω της σειράς που θα εμφανίζονταν οι δύο μπάντες, που θαρρείς ότι το ίδιο το γεγονός πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Προσωπικά βρήκα δύο προφανείς λόγους που έφερναν τους Γερμανοαμερικανούς να ανοίγουν για τους Σουηδούς.

Πρώτον, θα έκαναν μια ενδιάμεση περιοδεία για να υποστηρίξουν το ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ και DVD "Restless And Live" χωρίς να καούν, πριν ξαναβγούν σε περιοδεία για τον νέο δίσκο που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2017. Δεύτερον, θα εκτείθονταν χωρίς ιδιαίτερο κόστος σε ένα εν πολλοίς διαφορετικό από το δικό τους κοινό, με τις ευλογίες φυσικά της κοινής δισκογραφικής στέγης, κάτι που ισχύει και για τους Sabaton, οι οποίοι προωθούν το τελευταίο τους άλμπουμ, "The Last Stand".

Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι όσο βρίσκονται σε παρατεταμένη φόρμα οι ιστορικοί Accept, αντιστοίχως είναι στα ντουζένια τους και την εμπορική ακμή τους οι Σουηδοί. Εν τέλει, μπορούμε να πούμε ότι αμφότερες οι μπάντες έπαιρναν ένα μικρό ρίσκο, τουλάχιστον όσον αφορά τη χώρα μας, για να δικαιωθούν πανηγυρικά με το τελικό ισόπαλο αποτέλεσμα.

Την προετοιμασία του αρκετού κόσμου, που βρέθηκε από πολύ νωρίς στην Πειραιώς και περίμενε υπομονετικά μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες, ανέλαβαν οι Twilight Force. Έχοντας δύο άλμπουμ στο ενεργητικό της, η εξάδα κατέκλυσε τον χώρο με συμφωνικό power metal τους και παρουσίασε έξι τραγούδια σε τριάντα πέντε λεπτά της ώρας. Η πρώτη εντύπωση αφορά την σκηνική -a la Ρομπέν Των Δασών- παρουσία που φάνταζε λίγο αταίριαστη με τη μουσική, παρότι άκρως επαγγελματική.

Twilight Force

Στα της απόδοσης που είναι και τα σημαντικά, οι Σουηδοί άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και το αμφιλεγόμενο κατά την προσωπική μου άποψη υλικό τους. Έχοντας περιορισμένο χώρο στη διάθεσή τους και παρότι ο ήχος έθαβε τα έγχορδα, εμφανίστηκαν πολύ δεμένοι ως μπάντα, με τον ντράμμερ και τον lead κιθαρίστα να ξεχωρίζουν. Τα τραγούδια τους, όμως, ήταν πολύ φορτωμένα εκτελεστικά και δεν διέθεταν προσωπικότητα, τουτέστιν όμορφα για ένα μισάωρο αλλά προς το παρόν μόνο μέχρι εκεί.

Twilight Force

Με το πρόγραμμα να τηρείται κατά γράμμα, γύρω στις 21:00 όλα ήταν έτοιμα για τους Accept και ο χώρος πλέον γεμάτος. Η σύνθεση του κόσμου ήταν κάπως περίεργη, με πολλούς πιτσιρικάδες και αρκετούς γηραιότερους, οι μεν ως επί το πλείστον οπαδοί των Σουηδών (κάποιοι με κράνη, δίκοχα, αμπέχονα και δε συμαζεύεται!), και οι δε προφανώς των Γερμανοαμερικανών.

Accept

Πρώτος ανέβηκε στα τύμπανα ο Christopher Williams, για να ακολουθήσουν μέσα σε ενθουσιασμό οι τρεις υπόλοιποι παίχταράδες, και τελευταίος, ως είθισται ο Tornillo. Μοναδικό παράπονο θα ήταν οι επιλογές των δύο λιγότερο αγαπημένων κομματιών του καταπληκτικού "Blind Rage", ήτοι το εναρκτήριο "Stampede" και το "Final Journey". Κατά τα άλλα είχαμε μόνο επιτυχίες σε σύνολο δέκα κομματιών και εξήντα λεπτά της ώρας, χωρίς καμία παρέκκλιση από τα δεδομένα της τρέχουσας περιοδείας.

Accept

Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, η πεντάδα έσπειρε τον τευτονικό τρόμο στο Academy, κινούμενη στα υψηλά στάνταρ που μας είχε συνηθίσει στις τρεις τελευταίες επισκέψεις της (2011, 2012 και 2015). Ακριβώς στο κέντρο της αρένας ο ήχος ήταν πάρα πολύ δυνατός, βαρύς και ξερός σε ιδανικό συνδυασμό, με τις προβλεπόμενες πάντως απώλειες σε όρους ευκρίνειας.

Αναμενόμενα ο τεράστιος κιθαρίστας Wolf Hoffmann συγκέντρωνε τα βλέμματα και προκαλούσε απανωτά sing along, ο Baltes τον κόντραρε στα ίσα εξαπολύοντας ασταμάτητα κεραυνούς, ο Tornillo αν και δεν ακούγονταν τέλεια κατέθετε ψυχή και οι δύο νεότεροι εμοιαζαν πλέον παλιοί στην αγέλη. Highlights δεν θα βρεις όταν οι κλασικές κομματάρες διαδέχονται η μία την άλλη, παρά μόνο θα μείνει μια αίσθηση του ανικανοποίητου σε σχέση με τα δίωρα που έχουμε συνηθίσει.

Accept

Αντιστοίχως, οι αντιδράσεις του κόσμου ευλόγως δεν είναι οι συντριπτικές που βιώσαμε τις προηγούμενες φορές, συντελούν, όμως, στη δημιουργία εξαιρετικού συναυλιακού κλίματος. Αυτό που μένει ίδιο και απαράλλαχτο είναι η τοποθέτηση των Accept, που συμπεριφέρονται σαν να παίζουν εντός έδρας, εντελώς ακομπλεξάριστοι και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Με μία φράση αντί επιλόγου, άψογοι από κάθε άποψη.

SETLIST

Stampede
Stalingrad
Restless And Wild
London Leatherboys
Final Journey
Princess Of The Dawn
Fast As A Shark
Metal Heart
Teutonic Terror
Balls To The Wall

Παρότι έχουν μεγαλώσει εμπορικά, οι Sabaton επέστρεψαν στη χώρα μας για μία ακόμη συναυλία, παραμένοντας πιστοί στο ελληνικό κοινό που φαίνεται πως τους ακολουθεί μαζικά και φανατικά. Η υποδοχή των Σουηδών ήταν ανάλογη ενός γεμάτου -πάνω και κάτω- Academy, και από το εναρκτήριο "Ghost Division" φαίνεται πως αφενός οι δικοί τους οπαδοί τους θα τους απολαύσουν και αφετέρου οι περισσότεροι οπαδοί των Accept θα τους εκτιμήσουν.

Sabaton

Το πομπώδες και βασισμένο σε αξιομνημόνευτες φωνητικές γραμμές metal της πεντάδας παρουσιάζεται ακόμη καλύτερο σε συναυλιακά πρότυπα, συνεπικουρούμενο από εντυπωσιακό stage set και ποιοτικό visualisation στο τεράστιο video wall. Το μιλιταριστικό ύφος που είναι χαρακτηριστικό της μπάντας τονίζεται με την επί σκηνής παρουσία στρατιωτών στο "Sparta", αλλά ευτυχώς σταματάει εκεί.

Sabaton

Εν αντιθέσει, ο Joakim Brodén είναι αρκετά κεφάτος ανάμεσα στα τραγούδια, είτε ανοίγοντας κουβέντα με τον νεοφερμένο και ιδιαίτερα ταλαντούχο Tommy Johansson είτε αστειευόμενος με το "Beat It" και τους Abba. Παρά την απουσία του Hannes Van Dahl που μόλις απέκτησε απόγονο και αντικαταστάθηκε επιτυχώς από τον ντράμερ των Twilight Force, οι Sabaton παρουσιάζονται εξαιρετικά δεμένοι ως καλοδουλεμένη μηχανή που είναι, συνεπικουρούμενοι από τον γνωστό μεγάλο ήχο που ταιριάζει στο μέγεθός τους (αν και όχι εντελώς και συνεχώς καθαρός).

Sabaton

Το σετ κυλάει ιδανικά χωρίς κοιλιά αλλά και χωρίς εξάρσεις, με τις απαραίτητες ανάσες στο πολύ όμορφο ακουστικό "The Final Solution" που ακολουθείται από το full ηλεκτρικό "Resist And Bite" με την αρωγή του Brodén στην κιθάρα. Πλησιάζοντας, βέβαια, προς το τέλος του ενενηντάλεπτου, το κοινό θα αρπάξει για τα καλά, με πρώτη αφορμή το "Primo Victoria" και ξεχωριστή στιγμή το ελληνικού ενδιαφέροντος "Coat Of Arms". Την καταληκτική τετράδα θα συμπληρώσουν αναμενόμενα τα "Shiroyama" και "To Hell And Back", άπαντες μένουν από ευχαριστημένοι έως ενθουσιασμένοι και αρκετοί φαντάζονται ότι ονειρεύονται ήδη την επιστροφή του αγαπημένου τους συγκροτήματος.

Κάπως έτσι, το άτυπο ντέρμπι που σχηματίστηκε από αρκετούς με την ανακοίνωση του συναυλιακού πακέτου έλαβε αισίως τέλος, με τις δύο ομάδες να παρουσιάζουν πολύ όμορφο θέαμα δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, και το άτυπο σκορ να είναι μάλλον ισόπαλο χωρίς αυτό να πειράζει κανέναν. Η προσωπική μου προτίμηση στους Accept φυσικά και δεν κλονίστηκε στο ελάχιστο, όπως φαντάζομαι ισχύει και για τους οπαδούς των Sabaton, τα κέρδη, όμως, είναι προφανή και μοιράζονται σε κοινό και συγκροτήματα. Σειρά πλέον έχουν οι Γερμανοαμερικανοί με νέο δίσκο λογικά το καλοκαίρι και ευελπιστούμε headline set μέσα στον επόμενο χρόνο.

Φωτογραφίες: Διονύσης Παρθενιάδης / dionpa.com

SETLIST

Ghost Division
Sparta
Blood Of Bannockburn
Swedish Pagans
The Last Stand
Carolus Rex
Union (Slopes Οf St. Benedict)
The Lost Battalion
The Lion From The North
The Final Solution (Acoustic)
Resist And Bite
Night Witches
Winged Hussars
Primo Victoria
Shiroyama
Coat Of Arms
To Hell And Back
  • SHARE
  • TWEET