SetYøurSails

Nightfall

Napalm Records (2022)
Από τον Αντώνη Μαρίνη, 26/01/2022
Χαρούμενοι στον μοντέρνο metalcore κόσμο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οργή και χαμόγελα. Γρυλίσματα και hooks. Τσιτωμένα σπασίματα και πιασάρικες μελωδίες. Το metalcore στη σύγχρονη εκδοχή του, εκείνη που καθιερώθηκε περίπου δύο δεκαετίες πίσω στην από κει μεριά του Ατλαντικού, μπορεί να χωρέσει αρκετές αντιφάσεις για να διαλύσει σε λίγα λεπτά τα νεύρα κάθε πιστού στον παραδοσιακό σκληρό ήχο. Οι ασταμάτητες κυκλοφορίες που στέκονται κάτω από την ομπρέλα του δεν σημαίνουν απαραίτητα πολλά για την ποιότητα. Λένε όμως σίγουρα κάτι για τη θέση του ιδιώματος στη σκηνή.

Ανάμεσα στις παραλλαγές του ύφους που υπάρχουν εκεί έξω, οι SetYøurSails ταιριάζουν περισσότερο στη μελωδική, εμπορική πλευρά του. Οι κιθάρες δεν απουσιάζουν. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος όμως ανήκει ξεκάθαρα στο μικρόφωνο. Τα riffs και τα ξεσπάσματα μένουν στην καλύτερη στα πλάγια του κάδρου ή πιο συχνά ένα βήμα πίσω. Σε απόλυτα σωστή core λογική, το άνοιγμα με το "Ghosts" και το ομώνυμο χτυπάει απευθείας στο ψαχνό· σκισμένα φωνητικά, ντύσιμο με πλήκτρα, ρεφραίν, εναλλαγές στο μικρόφωνο, όλα τα καλά.

Αν έπρεπε να γίνει κάποιος παραλληλισμός για τον ήχο των Γερμανών, ένα από τα πρώτα ονόματα που θα έστεκαν από άποψη προσέγγισης θα ήταν οι Bullet For My Valentine στις πιο ραδιοφωνικές στιγμές τους. Ή οι In This Moment της προ-2012 περιόδου. Σε κάποια άλλη εποχή οι γραμμές του "Secrets", τα κοψίματα του "Mirror" και η υπέρ-διασκεδαστική διασκευή του "Shallow" (κι όμως, αυτού του "Shallow") θα είχαν κάθε λόγο να πετάξουν την τετράδα στα βαθιά νερά του mainstream. Στο εδώ και το τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, για καλό ή για κακό.

Το "Nightfall" κινείται ανάμεσα στην ομορφιά και τη σκληράδα χωρίς να χάνει στιγμή την ισορροπία του. Το υλικό είναι απλό και άμεσο, χωρίς σάλτσες ή διάθεση για παραξενιές. Παρά το αναμενόμενο γυάλισμα στην παραγωγή, το νεύρο δεν σπάει και οι τόνοι χαμηλώνουν μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο. Το πέρασμα του Andreas Dorner των Caliban δίνει κάμποσους πόντους αξιοπιστίας. Οι εκδηλώσεις σεβασμού/αγάπης για τους λατρεμένους Against Me! ακόμα περισσότερο. Οι φίλοι του μοντέρνου core παρακαλούνται να μην προσπεράσουν.

  • SHARE
  • TWEET