Rotting Christ

Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού

Season Of Mist (2013)
Από τον Αντώνη Κονδύλη, 05/02/2013
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Έχουν περάσει κιόλας τρία χρόνια από τις ανατριχίλες του "Aealo", τότε που οι Rotting Christ πάντρεψαν το πάθος και την ένταση του metal με το συναίσθημα και το μεγαλείο της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Τρία χρόνια μετά επιστρέφουν με καινούργιο δίσκο, πολυαναμενόμενο από πολλούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό...

...και παρά το ότι δεν ικανοποιούν την παράκληση του Ζαρκαδούλα (θα του στείλω όμως τα υπογλώσσια και ένα μπουκάλι ουίσκι να τα έχει, καλού κακού) να διασκευάσουν τον «Ερωτόκριτο» και να μας στείλουν μια ώρα αρχύτερα, συνεχίζουν με ένα άλμπουμ έτοιμο να μας σμπαραλιάσει ξανά.

Οι Rotting Christ πάνε ένα ακόμα βήμα πιο πέρα, αδιαφορούν για το όποιο ρίσκο και κάνουν κάτι παράτολμο, τη στιγμή που βουτάνε στους μύθους και στις παραδόσεις διαφορετικών πολιτισμών και φιλοδοξούν να μας μεταφέρουν με τη μουσική τους, ιστορίες άγνωστες και ξεχασμένες, δημιουργώντας μέσω αυτού μια ατμόσφαιρα σκοτεινή, μυστηριακή, καθηλωτική.

Ντύνουν με μουσική τα απόκρυφα κείμενα των Μάγια και των Ίνκας, μας ταξιδεύουν στη Μεσοποταμία, μας μεταφέρουν σε κάποια Μεσαιωνική λειτουργία, μας στοιχειώνουν με τσιγγάνικα μάγια, προσδίδουν μουσική υπόσταση στο έπος του Γιλγαμές και μας τοποθετούν στην κοινωνία των Σουμερίων μερικές χιλιάδες χρόνια πριν, ενώ δεν παραλείπουν να μας περάσουν και από τη Σλάβικη μυθολογία, μεταξύ άλλων.

Το "Aealo" ήταν ένα άκουσμα πιο προσιτό, γεγονός που τότε είχε προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τώρα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Το "Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού" είναι ένας δίσκος πιο δυσκολοάκουστος που δεν έχει την αμεσότητα, το έντονο συναίσθημα και άρα τις ανατριχίλες του "Aealo". Όμως περικλείει ένα μυστήριο και μια υποβόσκουσα ενέργεια, η οποία γιγαντώνεται με κάθε άκουσμα, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα σκοτεινή και βαριά και σου προκαλεί μια ψυχική αγαλλίαση, καθώς αισθάνεσαι να συμμετέχεις σε μια τελετή, σε ένα ταξίδι σε κάποιες απόκρυφες πλευρές της ανθρώπινης ιστορίας, τη στιγμή που ιαχές δαιμόνων δεν σε αφήνουν να ησυχάσεις.

Ανακαλύψτε την κρυμμένη μελωδία του ομώνυμου κομματιού και νιώστε το σπαραγμό της μικρασιάτικης μουσικής, σπαραγμός που ολοκληρώνεται τη στιγμή που έρχεται η γκάιντα να σου κόψει την ψυχή στα δύο. Αισθανθείτε την καυτή ανάσα του ερπετού στο "Grandis Spiritus Diavolos". Όταν οι άγγελοι σαλπίσουν, αφεθείτε στην παραζάλη των εναρκτήριων επικλήσεων του "ΧΞΣ", που δίνουν τη θέση τους σε δαιμονισμένα ουρλιαχτά, για να οδηγηθείτε στη συνέχεια με αργά και σταθερά βήματα μέχρι το οδυνηρό τέλος μιας εφιαλτικής διαδρομής, σε μία από τις πιο σκοτεινές συνθέσεις που έχουν γράψει ποτέ. Τι μπορώ να πω εγώ για τον πόνο που βγάζει μια βασανισμένη βαλκανική ψυχή στο "Cine Iubeşte Si Lasă" και τον μετατρέπει σε κατάρες, μια ιδιαίτερη στιγμή για τους Rotting Christ.

Παρά κάποιες αμήχανες στιγμές και ενδεχομένως κάποιες επαναλήψεις που παρατηρούνται σε ορισμένα σημεία, το "Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού" είναι ένα ακόμα σπουδαίο άλμπουμ, βουτηγμένο στα σκοτεινά μονοπάτια αρχαίων πολιτισμών, που ξεχειλίζει από πάθος, ενέργεια και μυστήριο.

Ο Σάκης ακούγεται πιο οργισμένος και παθιασμένος από ποτέ και με τη χρήση διαφορετικής χροιάς, ανάλογα με το τι απαιτεί η περίσταση, χρωματίζει τις συνθέσεις του άλμπουμ. Αλλά πέρα από όσα αναφέρονται παραπάνω αυτό που πρέπει να του αναγνωριστεί είναι η συνολική προσέγγιση του έργο του και κατ' επέκταση η σημαντική του συνεισφορά στην ελληνική, και όχι μόνο, metal σκηνή. Συνεχίζει την πορεία μιας μπάντας η οποία σέβεται το παρελθόν της και τους οπαδούς της, αλλά κοιτάζει συνεχώς μπροστά.

Οι Rotting Christ είναι το συγκρότημα που ξεκίνησε κάποτε από μια αθηναϊκή συνοικία και μας ανάγκαζε να αναζητούμε και να εκστασιαζόμαστε με κάθε κασέτα και EP τους. Σήμερα, σχεδόν 25 χρόνια μετά, βρίσκονται ακόμα εδώ και όπως συμβαίνει με κάθε νέα τους κυκλοφορία είναι έτοιμοι για μια ακόμη φορά να ιδρώσουν τα σανίδια, να συνεπάρουν, να χειροκροτηθούν και εν τέλει να δικαιωθούν για αυτή την πορεία. Τώρα πλέον, από οπαδούς τους σε διάφορα σημεία αυτού του πλανήτη.

  • SHARE
  • TWEET