Revocation

Great Is Our Sin

Metal Blade (2016)
Από την Ίριδα Κουκουβίνη, 22/07/2016
Εξαιρετικός
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ναι, αυτό. Δεν θα μπορούσε να μπει κάποιος υπότιτλος που να χαρακτηρίζει καλύτερα τον νέο δίσκο των Revocation. Έχουμε να κάνουμε με μία αμερικάνικη technical death metal μπάντα, αποτελούμενη από τέσσερις βιρτουόζους μουσικούς, με επίκεντρο τον David Davidson που έχει αναλάβει την κιθάρα και τα φωνητικά. Έχουν στο ιστορικό τους πέντε υποδειγματικά studio album και φέτος βγάζουν το έκτο "Great Is Our Sin".

Ο Davidson πέρα από απίστευτος στην κιθάρα, έχει σπουδάσει το άθλημα, επικεντρώνοντας την προσοχή του στην jazz και στην πολυρυθμία, πράγμα που έχει επηρεάσει τις συνθέσεις μέσα στο δίσκο. Γενικώς, η τάση των technical death συγκροτημάτων να δημιουργήσουν συνθέσεις με εμμονή στην τεχνική πολλές φορές τους στερεί τη δυναμική τους, καταλήγοντας η μουσική τους να είναι απλώς μια βαρετή επίδειξη δυνατοτήτων. Αντίθετα, οι συνθέσεις των Revocation χάρη στις δυνατότητες, αλλά και τις μουσικές γνώσεις του Davidson, συνδυάζουν την επιθετικότητα με τις περίπλοκες καθηλωτικές μελωδίες τους. Το άλμπουμ διακρίνεται από κομμάτια που αγκαλιάζουν το thrash και το death, αλλά εναρμονίζουν και progressive ήχους.

Η κιθάρα κεντάει υπέροχα licks, με τον Davidson να δίνει ρέστα. Αψεγάδιαστα καλός χειρισμός της κιθάρας, με δαιμονισμένο τρέμολο, δυνατά σόλο, και τα progressive στοιχεία να χρωματίζουν συναισθηματικά απογειώνοντας τον δίσκο. Δεν έχει νόημα να αναφέρω δυνατές στιγμές στον δίσκο, γιατί όλα τα κομμάτια στο άλμπουμ έχουν τέτοιες, δίνοντας σε καθένα από αυτά κάτι αξιομνημόνευτο και ξεχωριστό, είτε αυτό είναι η υποδειγματική τεχνικότητα, όπως στο "The Exaltation", είτε η ατμοσφαιρική κλιμάκωση με εναλλαγές τέμπου και φωνητικών, όπως στο "Cleaving Giants Of Ice". Εντωμεταξύ, στα φωνητικά γίνεται επίσης φανταστική δουλειά στον δίσκο, με συνεχείς εναλλαγές ύφους, από death growls ως καθαρά μελωδικά φωνητικά (προς θεού, όχι γλυκανάλατα). Αυτή η μίξη οργής που εκπέμπουν τα φωνητικά του death μαζί με την ατμοσφαιρικότητα των καθαρών, που πατάνε πάνω στον σκληρό ήχο της κιθάρας και σε blast beats, δίνουν στον δίσκο ποικιλομορφία και προκαλούν το συνεχές ενδιαφέρον του ακροατή.

Μερικά άλμπουμ τα αγαπάς κατευθείαν. Τέτοιο άλμπουμ είναι το "Great Is Our Sin". Από το πρώτο λεπτό κραυγάζει πως θα ακολουθήσει μεταλλική πόρωση συνοδευόμενο από ανελέητο headbanging. Από το album cover art ακόμα, που δείχνει μια εικόνα αποκαλυπτικής καταστροφής, από το όνομα του τίτλου και το αφοριστικό ύφος του, δείχνει τις διαθέσεις του. Ο δίσκος παίρνει το όνομά του από τη φράση του Δαρβίνου «αν η ανθρώπινη δυστυχία δεν οφείλεται στους κανόνες της φύσης, αλλά στις δικές μας ενέργειες, τότε μεγάλη είναι η αμαρτία μας», δείχνοντας έτσι και το τι θα μπει στο στιχουργικό στόχαστρο του Davidson. Από τη διαφθορά πολιτικών και νόμου, ως την κλιματική αλλαγή, ο δίσκος στιγματίζει τις παθογένειες της ανθρώπινης κοινωνίας.

Εξαιρετικός δίσκος, υποδειγματικός και αψεγάδιαστος από την αρχή ως το τέλος. Απανταχού οπαδοί του είδους προσέλθετε. Δεν έχω κάτι να προσθέσω για να υπερθεματίσω την ομορφιά και τη συνοχή αυτού του υπέροχου δίσκου, ας μιλήσει η μουσική πλέον μόνη της.

  • SHARE
  • TWEET