Axel Rudi Pell

Live Over Europe

SPV (2008)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 28/05/2008
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ο Axel Rudi Pell είναι ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες αλλά και καλλιτέχνες που έχει αναδείξει η Γερμανία τα τελευταία 25 χρόνια. Από την εποχή που ήταν στους Steeler, με τους οποίους κυκλοφόρησε 3 albums πίσω στα '80s, αλλά και μετά, όταν αποφάσισε να ακολουθήσει solo καριέρα, χαρίζει στους οπαδούς πολύ καλά κομμάτια hard και μελωδικού metal, bοηθούμενος βέβαια από σπουδαίους μουσικούς όπως ο Jeff Scott Soto, ο οποίος αποτελούσε για πολλά χρόνια τον frontman της μπάντας, αλλά και οι Mike Terrana και Johnny Gioeli, drums και φωνή που τον συντροφεύουν τα τελευταία χρόνια.

Φέτος, μετά το διπλό dvd "Knights Treasure" που είχε κυκλοφορήσει το 2002, αποφάσισε να κυκλοφορήσει ακόμα ένα διπλό dvd με τον γενικό τίτλο "Live Over Europe". Το πρώτο dvd αποτελεί την οπτικοποιημένη εμφάνιση του group στο φεστιβάλ του γερμανικού Rock Hard που έγινε στο Gelsenkirchen Ampitheater της Γερμανίας στις 27 Μαΐου του 2007. Το group ερμηνεύει ζωντανά μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, συν κομμάτια από την τελευταία δουλειά του "Mystica".

Όσοι έχουν ακούσει ολοκληρωμένους δίσκους του Pell θα συμφωνήσουν ότι, παρόλο που οι συνθέσεις είναι στο ίδιο μοτίβο, εκπέμπουν μια τρομερή ενεργητικότητα και πολύ θετικά και ευχάριστα συναισθήματα. Η ίδια ακριβώς εικόνα υπάρχει και στη ζωντανή εμφάνιση του group. Το γεγονός ότι τα μέλη συνυπάρχουν πολλά χρόνια μαζί έχει κάνει το group μια καλοστημένη μηχανή παραγωγής πολύ καλών μελωδικών κομματιών. Όλοι είναι σε μεγάλη φόρμα. Θεωρώ μεγάλη επιτυχία του Pell να έχει προσλάβει τον Gioeli, μια από τις πιο χαρισματικές φωνές που έχει στις μέρες μας η σκληρή μουσική, αλλά και τον Mike Terrana, έναν από τους καλύτερους εν ζωή drummers.

Η σκηνοθεσία καθ' όλη τη διάρκεια της εμφάνισης είναι πολύ καλή. Υπάρχουν λήψεις από κάθε δυνατή γωνία της σκηνής αλλά και από το κοινό. Έτσι, μετά τα 2-3 τραγούδια νομίζεις κατά κάποιο τρόπο ότι είσαι στις κερκίδες του χώρου. Μεγάλη εντύπωση μου έκαναν η τρομερή εκτέλεση του "Temple Of The King" των Rainbow, μια από τις καλύτερες εκτελέσεις που έχω ακούσει, αλλά και η επί περίπου 3 λεπτά μουσική μονομαχία του Pell με τον πλήκτρα της μπάντας, Ferdy Doernberg, κάτι που είναι χάρμα οφθαλμών αφενός, αλλά αποδεικνύει πόσο δεμένοι μουσικοί είναι.

Το μόνο αρνητικό στοιχείο του dvd είναι η μικρή διάρκεια του set, η οποία είναι μόνο 75 λεπτά. Ίσως επειδή ήταν σε φεστιβάλ ήταν τόσο λίγο. Το πρώτο dvd έχει ως bonus υλικό την παρουσίαση του group.

Το δεύτερο dvd είναι ένα δώρο στους οπαδούς. Περιέχει, σε bootleg μορφή, εμφανίσεις του group σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Αγγλία και το Βέλγιο, από το 2004 μέχρι και το 2006. Βέβαια τη μερίδα του λέοντος έχει η γενέτειρα χώρα του Pell, Γερμανία, από όπου είναι και τα περισσότερα αποσπάσματα. Τα κομμάτια που περιέχονται στο dvd είναι και κλασσικές επιτυχίες του Pell αλλά και κάποια όχι τόσο πολύ παιγμένα κομμάτια, κάτι που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους οπαδούς.

Μικρή ένσταση ότι κάποια κομμάτια επαναλαμβάνονται ανά εμφάνιση. Θα μπορούσαν ίσως να έβαζαν μοναδικά κομμάτια ανά εμφάνιση, δίνοντας στο κοινό περισσότερα οπτικοποιημένα τραγούδια. Δεν πειράζει όμως. Ο ήχος είναι στην πλειοψηφία των κομματιών σε όχι και τόσο καλή ποιότητα, σε αντίθεση με την εικόνα που είναι τουλάχιστον καθαρή και οι λήψεις είναι σχετικά κοντινές. Άλλωστε αν ήχος και εικόνα ήταν καλύτερα θα χανόταν η έννοια του bootleg. Εντύπωση μου προκάλεσε η πολύ καλή ακουστική διασκευή του "Love Gun" των Kiss, άλλο ένα δείγμα του ότι ο Pell παίρνει ένα κομμάτι άλλου καλλιτέχνη και το προσαρμόζει στα δικά του standards με μοναδικό τρόπο.

Τα δύο dvd's έχουν συνολική διάρκεια σχεδόν 3,5 ώρες, ό,τι πρέπει ώστε ο κάθε οπαδός -ειδικά του group- να είναι πλήρως ευχαριστημένος. Ακόμα και το δεύτερο dvd, που δεν έχει τόσο καλό ήχο, δείχνει το πόσο καλός μουσικός είναι ο Pell αλλά και το πόσο καλή μπάντα έχει φτιάξει. Για το πρώτο τα λόγια περιττεύουν. Μεγάλο μπράβο αξίζει σε αυτούς που δημιούργησαν το dvd, αφού στα credits του πρώτου δίσκου αναφέρεται ότι τα τρία πρώτα κομμάτια της ζωντανής εμφάνισης έχουν υποστεί επεξεργασία στο studio, λόγω τεχνικού προβλήματος στο μπάσο. Αυτό και μόνο αξίζει το χειροκρότημα μας. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα καλλιτέχνες με αγνή καρδιά που δείχνουν το σωστό δρόμο...

  • SHARE
  • TWEET