Redemption

Alive In Color

AFM (2020)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 14/09/2020
Μέσα από όλες τις αλλαγές και τις δυσκολίες οι Redemption παραμένουν μια από τις πιο αξιόπιστες και ποιοτικές δυνάμεις του progressive metal κι επί σκηνής
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Για τον Nick Van Dyk, τον ιδρυτή, συνθέτη, κιθαρίστα και εν γένει ιθύνοντα νου των Redemption, είχα αφιερώσει ένα άρθρο από την προσωπική μου στήλη, θεωρώντας πως η προσωπική ιστορία του ξεπερνάει τα μουσικά όρια και ενδιαφέροντα. Πολλά πράγματα παραμένουν αξιοθαύμαστα και διδακτικά γύρω από αυτή, αλλά εδώ θα προτιμήσω να επικεντρωθούμε στο καθαρά μουσικό περιεχόμενο της νέας ζωντανής κυκλοφορίας των Redemption.

Στο "Alive In Color" βρίσκουμε για πρώτη φορά την μπάντα με frontman των Tom Englund (Evergrey) επί σκηνής, αλλά και δυο ακόμα σημαντικές διαφοροποιήσεις στο line-up καθότι ο Ιταλός Simone Mularoni στην κιθάρα και ο Vikram Shankar στα πλήκτρα είναι αυτοί που κατά την ταπεινή μου άποψη ανεβάζουν επίπεδο την μπάντα επί σκηνής. Ο πρώτος αντικαθιστά τον Benrie Versailles που ακόμα αναρρώνει από τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του και ούτως ή άλλως συμμετέχει ως guest σε πολλά άλμπουμ της μπάντας, ενώ ο δεύτερος είναι ένα «λαβράκι» που τσίμπησε ο Van Dyk και μας τον σύστησε για πρώτη φορά στο τελευταίο άλμπουμ της μπάντας. Αμφότεροι είναι εντυπωσιακοί και απολαυστικοί τόσο να τους βλέπεις όσο και να τους ακούς να παίζουν. Κατά τα άλλα, το rhythm section των Chris Quirarte (drums) και Sean Andrews (μπάσο) παραμένει σταθερό όπως ήταν και στο "Live From The Pit" του 2014 ανταποκρίνεται άψογα στο ρόλο του, όπως κι ο ίδιος ο Van Dyk.

Όπως ήταν λογικό το σετ βασίζεται αρκετά στο τελευταίο άλμπουμ της μπάντας, το πολύ καλό "Long Night's Journey Into Day", που είναι και η πρώτη/μοναδική ως τώρα δουλειά με τον Englund πίσω από το μικρόφωνο. Απολύτως φυσιολογικά, ο Σουηδός είναι πολύ πιο άνετος ερμηνεύοντας τις δικές του γραμμές έναντι αυτών του Ray Alder και ειδικά τραγούδια όπως το φορτισμένο "The Echo Chamber", το δυναμικό "Someone Else's Problem", το 10λεπτο ομότιτλο και το υπέροχα μελωδικό "Indulge Into Color" στο οποίο η μπάντα έχει την τιμή να βρεθεί στη σκηνή μαζί της ο Chris Poland (ex-Megadeth), ο οποίος αποδεικνύει πως παραμένει ακόμα και σήμερα σπουδαίος κιθαρίστας. Μάλιστα, μαζί του οι Redemption διασκευάζουν το "Peace Sells" με τον Quirarte να αναλαβμάνει τα φωνητικά, αλλά για κάποιο λόγο αυτό λείπει από το DVD και εμφανίζεται μόνο στο CD της κυκλοφορίας.

Στην αρχή της εμφάνισης, τόσο λόγω των απαιτήσεων των φωνητικών, όσο λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι συνηθισμένος να μην έχει στα χέρια του μια κιθάρα, o Englund ξεκινάει λίγο μουδιασμένα στο "Noonday Devil" και κάπως ζεσταίνεται στο "The Suffocating Silence" από το καταπληκτικό "The Origins Of Ruin". Από εκεί και πέρα αποδίδει εξαιρετικά όλα τα τραγούδια, τόσο τα δικά του και αυτά της εποχής του Alder που επιλέχθηκαν πολύ προσεκτικά και εύστοχα: το σχεδόν χιτάκι "Damaged", και τα υπέροχα "Black & White World" και "Walls" από το καλύτερο άλμπουμ των Redemption, το "Snowfall On Judgement Day". Ως κερασάκι στην τούρτα εμφανίζεται ο ίδιος Ray Alder επί σκηνής και ερμηνεύει εξαιρετικά το "Threads", με τον Englund να σπεύδει να σχολιάσει: "See? We're all friends", σχεδόν γελώντας με όλους αυτούς που βλέπουν ίντριγκες πίσω από κάθε αλλαγή μέλους σε μια μπάντα.

Κατά τα άλλα, ο ήχος είναι εξαιρετικός και πεντακάθαρος ενώ τη σκηνοθεσία του DVD έχει αναλάβει ο πολύς Patric Ullaeus αποτελώντας εγγύηση και για το αποτέλεσμα του οπτικού κομματιού, με το ProgPower USA παρέχει το ιδεατό περιβάλλον για να ηχογραφηθεί και να μαγνητοσκοπηθεί η εμφάνιση των Redemption. Το μουσικό επίπεδο όλων των μελών της μπάντας δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας και ειδικά, όπως προανέφερα, οι Mularoni και Shankar είναι το κάτι άλλο. Δεν είναι τυχαίο που ο Englund ήδη έφτιαξε μια νέα μπάντα με τον δεύτερο, τους Silent Skies (δείγμα εδώ). Βέβαια, ο πλέον δικαιωμένος της βραδιάς (από πολλές απόψεις) δεν θα πρέπει να θεωρείται άλλος από τον Nick Van Dyk, που προς τιμήν του στέκεται ως ίσος ανάμεσα σε τόσο εξαίρετους μουσικούς.

Μέσα από τις αλλαγές και όλες τις δυσκολίες που έχουν περάσει οι Redemption παραμένουν μια μπάντα συνώνυμο της αξιοπιστίας, τόσο όσον αφορά στην ποιότητα των δουλειών τους, όσο και στην απόδοσή τους επί σκηνής, έστω κι αν δεν έχουν την ευκαιρία να πατάνε συχνά σανίδι. Μπορείτε να επενδύσετε άφοβα στο "Alive In Color", ειδικά αυτήν την περίοδο που οι πραγματικές συναυλίες μας λείπουν και μάλλον θα μας λείπουν για καιρό.

  • SHARE
  • TWEET