Rage

From The Cradle To The Stage

SPV (2004)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 14/05/2005
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

1984. Μια ημερομηνία η οποία είναι χαραγμένη στο μυαλό πολλών ανθρώπων, καθένας έχοντας τους δικούς του λόγους. Την ημερομηνία εκείνη ένας τότε νεαρός και άσημος τραγουδιστής, ο Peavy Wagner, αποφασίζει με το συγκρότημα του, τους Avenger να μπει στο στούντιο και να κυκλοφορήσει το παρθενικό τους album "Prayers of Steel". Μετά και από ένα EP, το "Depraved to Black", αποφασίζει να αλλάξει το όνομα του group σε Rage. Κάπου εκεί άρχισε η ιστορία ενός group που όλοι ξέρουμε τι έχει προσφέρει στη heavy metal μουσική και κουλτούρα μέχρι σήμερα. Βήμα βήμα και με σταθερή και ακατάπαυστη δουλειά και προσπάθεια έχει καταξιωθεί σαν ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα που έχει αναδείξει αυτή η μουσική. Κάθε album τους είναι κάτι το ξεχωριστό.

Από τη πρώτη τους δουλειά "Reign of Fear", ένα album που "ερωτοτροπούσε" με το speed metal μέχρι και το τελευταίο "Soundchaser", ένα album καθαρού heavy, αποδεικνύουν πόσο καλά κρατάνε το ραβδάκι που έχει διαμορφώσει τη μουσική τους σε κάτι τόσο μαγικό. Με πολλές αλλαγές στη σύνθεση του group οι οποίες ευτυχώς δεν επηρέασαν το όλο feeling που κυριαρχούσε στις τάξεις του, και κυρίως του frontman - ηγέτη Peavy κατάφεραν να μεγαλουργήσουν - μουσικά και εμπορικά. Ποίος μπορεί να ξεχάσει τη χρυσή επταετία 1988-1995 όπου με δίσκους-διαμάντια όπως τα "Perfect Man", "Secrets In A Weird World", "Reflections Of A Shadow", "Trapped", "The Missing Link", "Black In Mind" κλπ. αλλά και με μετέπειτα δίσκους όπως τα "XIII", "End Of All Days", "Welcome To The Other Side" και τα τωρινά "Unity" και "Soundchaser" εκτοξεύτηκαν στα ύψη και έκαναν εκατομμύρια οπαδών -κυρίως στην Ιαπωνία- να παραλληλούν σε κάθε εμφάνιση τους.

Έχοντας ήδη πολύ μεγάλη εμπειρία στα live μια και έχουν περιοδεύσει με groups όπως οι Running Wild, Udo, Motorhead, Saxon κλπ. και έχοντας ήδη μια 20ετή συνεχή παρουσία στα δρώμενα του heavy metal αποφάσισαν να το γιορτάσουν. Έτσι στις 24 Ιανουαρίου 2004 στην περιοχή Zeche του Bochum της Γερμανίας μάζεψαν όσους φίλους-οπαδούς χωρούσαν στο συναυλιακό χώρο και ηχογράφησαν το πρώτο live album της καριέρας τους, θέλοντας να "κλείσουν" με μια τρίωρη συναυλία μια εικοσαετή γιορτή που ξεκίνησε το 1984, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα και σίγουρα έπεται και συνέχεια. Εκτός των άλλων το εν λόγω live είναι και ένας φόρος τιμής, μια αφιέρωση τους σε όλο το κόσμο που τους έχει φτάσει μέχρι εδώ. Έναν κόσμο που είναι πιστός σε ότι και αν κάνουν, λιγότερο ή περισσότερο εμπορικό.

Στο διπλό cd έχουν αποτυπωθεί live μερικές από τις καλύτερες στιγμές τις καριέρας τους. Η τωρινή σύνθεση του group που εκτός από τον Peavy στη φωνή και το μπάσο αποτελείται από τους Victor Smolski στη κιθάρα και το Mike Terrana στα drums είναι για τους ίδιους ότι καλύτερο έχει περάσει από το στρατόπεδο των Rage. Αυτό φαίνεται από την πρώτη στιγμή που ακούς το live. Όλοι αποδίδουν φανταστικά. Απίστευτα αστείρευτη μουσική δύναμη η οποία μεταφέρεται στο κοινό και δημιουργεί ένα αποτέλεσμα μοναδικό. Ο ήχος τους είναι πάρα πολύ καλός, κρυστάλλινος και καθόλου "πειραγμένος" στο studio (από ότι ακούγεται). Ο κόσμος που ήταν εκείνο το βράδυ στην αίθουσα από την πρώτη στιγμή συμμετείχε ενεργά στο όλο live. Φώναζε και τραγουδούσε ακατάπαυστα αποδεικνύοντας πόσο πιστοί είναι στο group. Η επιλογή των κομματιών -μια και στο live ακούγονται μόνο μεγάλες επιτυχίες, singles, "σουξέ" όπως λέμε- ίσως ξινίσει κάποιους αλλά όταν κουβαλάς 20 χρόνια καριέρας είναι πολύ λογικό να ευχαριστήσεις κάποιους και κάποιους όχι.

Αυτό που μετράει είναι το τελικό αποτέλεσμα το οποίο πιστέψτε με είναι παρά πολύ καλό. Είμαι σίγουρος ότι οι οπαδοί του group θα έχουν αποκτήσει ήδη το album. Οι άλλοι ας το ακούσουν οπωσδήποτε για να καταλάβουν τι σημαίνει να αγαπάς αυτό που κάνεις και να δημιουργείς μουσικά διαμάντια ευχαριστώντας εκατομμύρια metal οπαδών. Είμαι πολύ ένθερμος υποστηρικτής των Rage γι' αυτό λυπάμαι πολύ που δεν συμμετείχα εκείνη τη βραδιά στη γιορτή τους... Δεν πειράζει όμως το μέλλον τους ανήκει. Ελπίζω κάποια στιγμή να τους δούμε και από τα μέρη μας...

  • SHARE
  • TWEET