Non Serviam

We Are Nothing But Your Krill

Trepanation Recordings (2022)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 24/08/2022
Απαισιόδοξο, ωμό και μηδενιστικό, το νέο άλμπουμ των Γάλλων δίνει ξανά στόχο στο σκοτάδι τους
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αν παρακολουθείτε τις ηλεκτρονικές σελίδες του Rocking τότε πιθανώς να αντιλαμβάνεστε την αδυναμία που αναπτύξαμε εδώ και δύο χρόνια στους Non Serviam. Η πειραματική extreme κολλεκτίβα, που δισκογραφεί ακατάπαυστα, είχε πατήσει φαινομενικά φρένο στο σκοτεινό "Il Pleut Partout Derrière" στα τέλη του 2021. Στις αρχές του τρέχοντος έτους έδειξαν τις προθέσεις τους να εξερευνήσουν τις darkwave/synth/ambient πτυχές τους στο εφιαλτικό split με τη Gallhammer, αλλά ήταν αντιληπτό πως ο στόχος ήταν αλλού.

Οι Γάλλοι επιστρέφουν με ένα "mini-album" διάρκειας 45 λεπτών, και το "We Are Nothing But Your Krill" είναι ένας ακόμη μηδενιστικός εφιάλτης. Το διακύβευμα κάθε κυκλοφορίας των Non Serviam είναι εκτόνωση ηχητικού τρόμου και πειραματικής ακρότητας, με τρόπου που περικλύει την ιδεολογία τους. Παράλληλα, το πυκνό ηχόχρωμά τους και η διαρκής απόπειρα περιπλέγματος διαφορετικών ιδιωμάτων, τους επιτρέπει να ξεδιπλώνουν και άλλου είδους συναισθήματα πέραν των στρυφνών, μαύρων, επιθετικών.

Το "We Are Nothing But Your Krill" μονομιάς υποδεικνύει πως αυτή η διάθεση του σχήματος δεν έμεινε στάσιμη. Όσο δύσκολο και αν είναι να φανταστούμε έναν κόσμο μετά το "Le Cœur Bat", οι Non Serviam επιχειρούν να μαζέψουν τα αποκαΐδια και να προχωρήσουν. Όχι προς την ανασυγκρότηση, αλλά προς την περαιτέρω επίθεση, προς το λυσσαλέο τελειωτικό χτύπημα. Από τον τίτλο, μια κυνική αναφορά στη βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας, του μικροσκοπικού (απειλούμενου) καρκινοειδούς Κρίλ, με το οποίο τρέφονται σε μεγάλες ποσότητες θαλάσσιοι ελέφαντες και πληθώρα ζώων, η αλληγορία είναι σαφής.

Το πολιτικό πρόσημο, όχι πως έφυγε ποτέ, έχει επιστρέψει στο προσκήνιο. «Οι αρχές μόλις κύρηξαν τον πόλεμο στους αρουραίους», επαναλαμβάνει στα γαλλικά το δίλεπτο εισαγωγικό ομότιτλο. Η δυστοπία εξαπλώνεται με τη βασική μελωδία και το εντυπωσιακό "O My Whale" ξεχύνεται, δημιουργώντας έναν άμεσο συνειρμό με τη βασική αλληγορία. Το extreme metal, το cybergrind και τα noise/black/core περάσματα δίνουν βροντερό παρών. Το ακραίο ηχητικό θηρίο των Non Serviam αφήνει στην άκρη τις αναστολές και χτυπάει σύγχρονα, εκμοντερνισμένα αλλά με ένα τόσο παλιακό συναίσθημα. Στο βάθος οι darkwave/synth τονικότητες σκιαγραφούν το κάδρο του δίσκου.

Οι Non Serviam με το νέο τους άλμπουμ συνεχίζουν την εξελικτική πορεία του προκατόχου και μετατρέπονται σε ένα, ηλεκτρονικής υφής και πειραματικής φιλοσοφίας, extreme σχήμα. Απομακρύνονται εκ νέου από τις metal/hardcore καταβολές τους υφολογικά αλλά τις επικαλούνται σε περιεχόμενο και αισθητική. Τα, σταθερά κορυφαία, γυναικεία φωνητικά και οι post-punk δυσαρμονίες φέρουν την γοτθική υφή των πρόσφατων δημιουργιών τους σε πιο επικίνδυνα χωρία. Στο επτάλεπτο "Soleil Dans Trou Blanc" συνθέτουν, ένα σχεδόν σε trance, υπνωτικό ορχηστρικό διαμάντι φτιαγμένο για καταγώγια που παίζουν μουσική στην ώρα του λύκου. Προηγουμένως όμως, έχουν φροντίσει με τη μελοποίηση στίχων του "Chasses Lasses" του νομπελίστα Κόμη Μαίτερλινκ, να φλερτάρουν με τον θάνατο και την παρακμή σε ένα σχεδόν post-sludge όχημα που όμως ρυθμικά «πυροβολεί».

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία κάθε άλμπουμ των Γάλλων ήταν, στο μυαλό μου, ανέκαθεν, οι δαιδαλώδεις συνθέσεις τους. Το εννιάλεπτο "Vengeance Sauvage", βγαλμένο μέσα από την καρδιά του δεύτερου LP τους, παραθέτει την υπομονή δίπλα στην φλογισμένη «αμεσότητα» και με τις αλλαγές ρυθμού, ειδικά ως προς τα beats, καταλήγει σε ένα ξέσπασμα αντάξιο της συσσωρευμένης οργής του δίσκου, μέχρι και αυτό να αποδιοργανωθεί και να σβήσει σε ένα μπαρόκ μοτίβο. Συνυπολογίζοντας και την, συνεργασία έκπληξη με δύο μέλη των Agoraphobic Nosebleed στο bonus track του δίσκου με το θυελλώδες και ισοπεδωτικό "Kick Them To The Guitar", καθίσταται σαφές πως το "We Are Nothing But Your Krill" ακολουθεί το δικό του πολεμικό μονοπάτι.

Οι Γάλλοι εξερευνούν εκ νέου τις πιο αιχμηρές πτυχές του ήχου και της κοσμοθεωρίας τους και τις μετατρέπουν σε μια αδυσώπητη επίθεση. Πρωτού σκεφτείς στιγμιαία πως ίσως η πληροφορία να υπερεπαρκεί, θυμίσου την ζωτικότητα ενός καίριου χτυπήματος στη συμβατικότητα ακόμη και του avant-garde metal. Η μανία του "We Are Nothing But Your Krill" τροφοδοτείται από το σκοτεινό πέπλο των περιθωριακών ηχοχρωμάτων από τα οποία προέρχεται και τα οποία δυσαρμονικά συνενώνει. Οι Non Serviam υπενθυμίζουν πως το άστρο τους όχι απλώς δεν έσβησε, αλλά προοικονομεί την άφιξη μιας μαύρης τρύπας που θα απορροφήσει τα ψευδεπίγραφα προτάγματα της υποτιθέμενης καινοτομίας.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET