Judicator

The Majesty Of Decay

Prosthetic (2022)
Από τον Σπύρο Κούκα, 14/12/2022
Ανατρεπτικό, με απρόσμενες μουσικές εμπνεύσεις και μια διάθεση να πάει τη μουσική της μπάντας στο επόμενο επίπεδο, ο νέος δίσκος των Judicator κρίνεται ως ένα τολμηρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Επιστροφή για τους αγαπημένους Αμερικάνους «κλώνους» των ‘90s Blind Guardian, και τί έκπληξη μας επιφυλάσσουν με το νέο τους δίσκο! Εκεί που περιμέναμε μια ακόμη διδαχή στο σωστό speed/power κατά τα πρότυπα των θρυλικών Τευτόνων Βάρδων, οι Judicator επιχειρούν μια σημαντική διαφοροποίηση, έχοντας τη δημιουργική πυξίδα να δείχνει προς το progressive metal των ‘90s περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Η επιλογή αυτή φαντάζει κομβική για την περαιτέρω πορεία της μπάντας, καθώς επιχειρεί να βάλει νέα χαρακτηριστικά στη συζήτηση για το μουσικό ποιόν της και να την απεγκλωβίσει, το δυνατόν, από την ταμπέλα του «μιμητισμού» ενός ήδη φτασμένου συγκροτήματος του χώρου. Υπό αυτό το πρίσμα, το "The Majesty Of Decay" μοιάζει με ένα λελογισμένο ρίσκο για το σχήμα, το οποίο μονάχα κέρδη έχει να τους αποφέρει εφόσον «βγει».

Έτσι κι αλλιώς, τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της μουσικής των Judicator είναι και πάλι παρόντα σε μεγάλο ποσοστό, αφού το τραχύ τους speed/power συνεχίζει και θυμίζει αρκετά την κυρίαρχη επιρροή τους στην καλύτερη της εκδοχή, ενώ ο John Yelland φαίνεται να έχει δουλέψει ακόμη περισσότερο σε επίπεδο ερμηνειών και δομής των φωνητικών του αρμονιών, στη μάλλον πιο πολυσύνθετη απόδοση του μέχρι στιγμής.

Στο νέο κιθαρίστα, Balmore Lemus, πιθανόν πρέπει να πιστώσουμε ένα μεγάλο μέρος της υλοποίησης των αλλαγών σε εκτέλεση και σύνθεση, αφού ο ίδιος είναι ξεκάθαρα ένας κιθαρίστας απόλυτα καταρτισμένος, με διαφορετικό υπόβαθρο από την προκάτοχο του, Alicia Cordisco, περισσότερο προσανατολισμένο σε prog/power φόρμες. Εξαιρετικός παίκτης, καταφέρνει και προσδίδει ένα διαφοροποιημένο feeling στη μουσική της μπάντας, σεβόμενος ταυτόχρονα την κληρονομιά που έχει χτίσει στους πέντε προηγούμενους της δίσκους.

Ομολογουμένως, ο νέος δίσκος των Judicator κρίνεται ως ένα τολμηρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο συμβαίνει σε μια δεδομένη στιγμή που η μπάντα φαινόταν να έχει φτάσει το peak των δυνατοτήτων της (βλ. "Let There Be Nothing"). Ανατρεπτικό, με απρόσμενες μουσικές εμπνεύσεις και μια διάθεση να πάει τη μουσική της μπάντας στο επόμενο επίπεδο, το "Majesty Of Decay" φαντάζει ο ιδανικός δίσκος στο καταλληλότερο timing, για τους ακροατές και τους ίδιους τους συντελεστές των Αμερικανών power metallers.

  • SHARE
  • TWEET