Iron & Wine

Beast Epic

Sub Pop (2017)
Από την Βάσω Καραντζάβελου, 21/09/2017
Η επιστροφή ενός αγοριού στο σπίτι του - να κάτι που αξίζει να δεις
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ο Sam Beam είναι ο πατέρας των χίπστερ. Βασικά ήταν χίπστερ πριν καν υπάρξουν οι χίπστερ, οπότε ας του αναγνωρίσουμε κι αυτή την πρωτοκαθεδρία μαζί με εκείνη του indie pioneer. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησε πολύ υλικό και πέρασε από επίσης πολλές διαφορετικές μουσικές φάσεις, αλλά μη σε τρομάζει ο τίτλος, ο γενειοφόρος μουσικός δε στράφηκε προς την epic metal. Μετά από τον δεκαετή πειραματισμό, ο Beam επιστρέφει στο γνώριμο λιμάνι της γλυκιάς folk απ’ όπου και ξεκίνησε με ένα ιδιαίτερο concept: δίνει φωνή και ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε ζώα και άλλα πλάσματα της φύσης και εκείνα διηγούνται ιστορίες.

Αυτό το τέχνασμα χρησιμοποίησαν κατά καιρούς οι άνθρωποι, με τις απαρχές του να εντοπίζονται στην αρχαία ελληνική μυθολογία και να φτάνει μέχρι τη λογοτεχνία του 20ου αιώνα αλλά και τη σύγχρονη μουσική, ως σχετικά πρόσφατο παράδειγμα ανακαλώ το "My Head Is An Animal" των Of Monsters And Men. Μια επιστροφή στην απλότητα λοιπόν, κάτι που φαίνεται και στο μουσικό μέρος. Ένα άλμπουμ γεμάτο ζεστές ακουστικές μελωδίες και ρουστίκ αισθητική, έτη φωτός μακριά από το στιλιζαρισμένο μιξάρισμα των πρόσφατων δοκιμών του, οι οποίες δε πολυκόλλησαν στα (καθόλου απαιτητικά ομολογώ) αυτιά μου.

Η ερασιτεχνική παραγωγή και το χαλαρό κλίμα που αποπνέεται από τις γαλήνιες συνθέσεις, το σποραδικό palm-muting και την ηχώ του χώρου ηχογράφησης δίνουν μία οικεία διάσταση στο "Beast Epic". Η απαλή folk του Beam δεν είναι ίδια με αυτή του "Our Endless Numbered Days"· με το πέρασμα από τόσα είδη έφτιαξε μία πιο κατασταλαγμένη εκδοχή της, η οποία τονίζει τα πανέμορφα φωνητικά και τις μοναδικές συγγραφικές του δεξιότητες, καθώς και μία χαρακτηριστική αλλαγή διάθεσης. Η εμπειρία τόσων ετών φαίνεται ότι στριμώχτηκε στη νοσταλγική ευθύτητα της πρώτης (μελωδικής) αιτίας για να μπορέσει ο δημιουργός της να ξεδιπλώσει, με παραβολικό τρόπο, τις μικρές αλήθειες που έμαθε για τη ζωή. Τα "Call It Dreaming" και "Bitter Truth" κατατάσσονται ανάμεσα στα instant classics ολόκληρης της δισκογραφίας, ενώ το "Right For Sky" πατάει πάνω σε πιο ηλιόλουστες στιγμές. Από το όλο ειλικρινά ανεπιτήδευτο σύνολο «κλωτσάει» κάπως μόνο το "Last Night", το οποίο ξεχνιέται σχετικά γρήγορα, έλκοντας γοητεία από το ευρύτερο πλαίσιο.

Το "Beast Epic" ήρθε στον κόσμο την κατάλληλη χρονική στιγμή. Η περιήγηση ενός σπουδαίου καλλιτέχνη στα παλιά του λημέρια μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο μαργαριτάρι για τους πιστούς ακολούθους της σύγχρονης folk. Μεστωμένος και ευγνώμων για όσα κατάφερε να αγγίξει, ο Sam Beam μας χαρίζει ένα απροσδόκητο φθινοπωρινό soundtrack που κλείνει με το στίχο "What will become of us?". Η απάντηση μένει μετέωρη και ο καθένας μπορεί να συμπληρώσει ό,τι πιστεύει- προσωπικά ελπίζω η επόμενη επίσκεψη να έχει ως αφετηρία το πραγματικό του σπίτι- τις ρίζες του. Τέτοιες μουσικές μας έλειψαν πολύ.

  • SHARE
  • TWEET