Halestorm

Back From The Dead

Atlantic Records (2022)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 26/05/2022
Δυνατή επιστροφή με κάποιους αστερίσκους
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δεν είναι αμελητέα τα όσα έχουν πετύχει οι Halestorm στα δώδεκα δισκογραφικά τους χρόνια. Πέραν των πωλήσεων, των βραβείων grammy ή των guest εμφανίσεων είναι η παρουσία της αδιαμφισβήτητα ταλαντούχας Lzzy Hale που έχει καταστήσει την μπάντα ηγέτιδα στον χώρο των female fronted συγκροτημάτων, στον σύγχρονο hard rock ήχο. Με περίσσιο πάθος και επαρκείς γνώσεις γύρω από την ιστορία της rock μουσικής, έχει κερδίσει την αποδοχή κι αναγνώριση σημαντικών ανθρώπων του χώρου, ενώ δείχνει να μην φοβάται να βγει μπροστά και να μιλήσει για όσα πιστεύει και θέλει να πρεσβεύει. Με λίγα λόγια, πίσω από τους Halestorm ως συγκρότημα κρύβεται μια ακόμα σημαντικότερη για τον rock χώρο προσωπικότητα.

Ο παραπάνω ισχυρισμός μάλλον υποτιμά το μουσικό κομμάτι των Halestorm, αλλά θεωρώ προφανές το γεγονός ότι μόνα τους όλα τα υπόλοιπα δεν θα ήταν αρκετά για να προσδώσουν στους Halestorm την επιτυχία που απολαμβάνουν. Το δεύτερο άλμπουμ τους, το "The Strange Case Of…" παραμένει ένα από τα καλύτερα hard rock άλμπουμ της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά η αλήθεια είναι πως έχει περάσει ακριβώς μια δεκαετία από την κυκλοφορία του και έκτοτε πολλά μπορούν να ειπωθούν, αλλά κατά την άποψή μου οι Halestorm δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν. Ορθώς επιχείρησαν ένα εμπορικό άνοιγμα στο "Into The Wildlife" κι ορθώς μαζεύτηκαν στο "Vicious" όταν είδαν ότι δεν τους βγαίνει, αλλά ίσως να χάθηκε σημαντικός χρόνος κάπου εκεί. Ίσως και όχι.

Φτάνοντας στην πέμπτη δισκογραφική δουλειά τους και με μια απόσταση τετραετίας από την προηγούμενη, η Lzzy και η παρέα της μοιάζουν πιο κατασταλαγμένοι στο ύφος που τους ταιριάζει και δεν χρειάζονται πολλές ακροάσεις του "Back From The Dead" για να καταλάβει κάποιος ότι πρόκειται για την καλύτερη δουλειά τους εδώ και δέκα χρόνια. Ίσως κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως θα έπρεπε να είναι το άλμπουμ που θα έπρεπε να είχαν κυκλοφορήσει μετά το "The Strange Case…" και θα έχει ένα point.

Το γιατί είναι αρκετά προφανές: λόγω των τραγουδιών και του δυναμισμού που βγάζουν. Έναν δυναμισμό που ταιριάζει απόλυτα στην Lzzy και μπορεί να τον υποστηρίξει εξαιρετικά με τις ερμηνείες της. Τραγούδια σαν το "The Steeple" και το "Wicked Ways" είναι as good as it gets για το είδος που πρεσβεύουν οι Halestorm, όντας μελωδικά, πιασάρικα και με προσωπικότητα. Παράλληλα, συνθέσεις σαν το ομότιτλο, το "Brightside" ή το "My Redemption" μπορεί να μην διαθέτουν κάτι τόσο ξεχωριστό ή ιδιαίτερο, αλλά αν μη τι άλλο είναι καλοφτιαγμένα και συμβάλλουν θετικά στη ροή του δίσκου. Ακόμα και οι δυο μπαλάντες είναι σχετικά συμπαθητικές, το "Terrible Things" ως σύνθεση, το δε "Raise Your Horns" που κλείνει το άλμπουμ κυρίως λόγω ερμηνείας της Lzzy.

Υπάρχουν όμως και κάποια «αλλά». Η κυριότερη ένσταση που μου δημιουργείται είναι πως έχουν περάσει δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη δουλειά των Halestorm και - καλώς ή κακώς - ως ακροατής της μπάντας από την αρχή δεν είμαι πλέον στα late 20s, early 30s μου, περιμένοντας να πάω στο Download Festival σε μερικές εβδομάδες, ώστε μπορώ να εκτιμήσω κάποια στοιχεία του ή να παραβλέψω κάποια άλλα. Όμως, το target group της μπάντας μοιάζει να παραμένει ίδιο σε μεγάλο βαθμό με τότε και σε περιπτώσεις αρκετά συγκεκριμένο/περιορισμένο. Το γεγονός αυτό μπορεί να προσπεραστεί κάποιες φορές, αλλά κάποιες άλλες (όπου δεν βοηθάνε και οι ίδιες οι συνθέσεις) γίνεται κουραστικό ως κι αποτρεπτικό. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν τραγούδια σαν τα "Bombshell", "I Come First" και "Psycho Crazy", τα οποία φλερτάρουν με το skip μετά τις πρώτες, υποχρεωτικές ακροάσεις.

Εν τέλει, πάντως, οι κακές/μέτριες στιγμές δεν καταφέρνουν να χαλάσουν την συνολικά καλή γεύση που αφήνει το "Back From The Dead", καθώς τα 38 εν συνόλω λεπτά του φαντάζουν ως ιδανική διάρκεια, η παραγωγή του πολύ Nick Raskulinecz διασφαλίζει το ηχητικό αποτέλεσμα και οι καλές συνθετικές στιγμές του αρκούν για να του διασφαλίσουν ένα θετικό πρόσημο. Μπορεί πλέον να μην πιάνουν κανέναν εξαπίνης όπως έκαναν δέκα χρόνια πριν και πιθανότατα στο επόμενο βήμα να κληθούν να πάρουν εκ νέου κάποιες δύσκολες αποφάσεις, αλλά προς το παρόν η δισκογραφική τους επιστροφή μπορεί να κριθεί ως επιτυχημένη.

  • SHARE
  • TWEET