H.E.A.T

II

earMusic (2020)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 06/02/2020
Εξαιρετικό hard rock από τους Σουηδούς
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Όταν μιλάμε για σύγχρονο hard rock πλέον το πρώτο μέρος που μας έρχεται στο μυαλό είναι η Σκανδιναβία. Τα χιονισμένα τοπία πήραν με την αξία τους τη θέση του ηλιόλουστου Los Angeles και οι σκανδιναβικές μπάντες επιδιώκουν εδώ και χρόνια την ολική αναβίωση του '80s hard rock. Ανάμεσα στα πολλά συγκροτήματα που βρίσκονται εκεί έξω, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι οι Σουηδοί Η.Ε.Α.Τ οι οποίοι μας έχουν απασχολήσει αρκετά για παραπάνω από μια δεκαετία, έχουν εδραιώσει τη θέση τους και διεκδικούν με αξιώσεις τη θέση τους στην κορυφή.

Με αξιοπρόσεκτη δισκογραφική συνέπεια οι H.E.A.T επιστρέφουν φέτος με τον έκτο δίσκο τους, τρία χρόνια μετά το "Into The Great Unknown" του 2017. Εξίσου συνεπείς παρουσιάζονται οι Σουηδοί και στην ποιότητα των δίσκων τους. Φυσικά ο καθένας μας μπορεί να έχει διαφορετικές προτιμήσεις αλλά στο σύνολο των δισκοκριτικών που έχουν λάβει, όλες οι κυκλοφορίες τους καταλήγουν με θετικό πρόσημο. Το πρώτο πράγμα που αποσπά την προσοχή μας είναι ο μυστηριώδης τίτλος "II" με μας να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι μήνυμα προσπαθουν να μας μεταδώσουν οι εμπνευστές του. Είναι ο συγκεκριμένος δίσκος μια επιστροφή στο ντεμπούτο τους ή στο "Address The Nation", πρώτη κυκλοφορία με τον, τότε νέο, frontman Erik Grönwall;

Επειδή όμως ο τίτλος του δίσκου είναι ασήμαντος συγκριτικά με το περιεχόμενό του ας περάσουμε στο «ζουμί». Από τις πρώτες νότες του ενακτήριου "Rock Your Body" τα πράγματα γίνονται αρκετά ξεκάθαρα. Οι H.E.A.T έχοντας πραγματοποιήσει στο παρελθόν διάφορες απόπειρες να προσεγγίσουν ένα πιο mainstream, για τα δεδομένα τους, ακροατήριο, έχουν επιστρέψει πλέον στις ρίζες τους οι οποίες δεν είναι άλλες από το παραδοσιακό μελωδικό hard rock όπως το γνωρίσαμε στη δεκαετία του '80 και στις αρχές των '90s.

O δίσκος περιέχει τις κλασικές φόρμες του είδους σε όλες του τις μορφές. Άλλοτε πλησιάζει το metal όπως στο "Victory", άλλοτε επαναφέρει το σύγχρονο πομπώδες ύφος με το οποίο μας εντυπωσίασαν στο "Address The Nation" όπως στο "Come Clean". Όπως και να'χει οι υποψίες που είχαμε με την έναρξη της ακρόασης του δίσκου επιβεβαιώνονται σε όλες τις συνθέσεις χωρίς την παραμικρή απόκλιση. Το "ΙΙ" είναι ένας πολύ αξιόλογος και αμιγώς hard rock δίσκος. Πολύ όμορφη και απαραίτητη η μπαλάντα "Nothing To Say" ή οποία έρχεται να ξεκουράσει με τον πιο χαλαρωτικό τρόπο πριν συνεχίσουμε εξίσου δυναμικά για το υπόλοιπο του δίσκου.

Το "II" περιέχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ένας δίσκος του είδους του και όλα όσα κρίνονται απαραίτητα ώστε ο rock star Erik Grönwall να εντυπωσιάσει στις επερχόμενες ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας. Φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μειώσουμε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες αφού ο καθένας ανταποκρίνεται άριστα στις ανάγκες του ρόλου του. Όπως και στη δεκαετία του '80 όμως, έτσι και σήμερα, είναι ο frontman που θα ανεβάσει την μπάντα μερικά level προς τα πάνω και αυτός που θα ξεσηκώσει το κοινό. Το ίδιο γίνεται εύκολα κατανοητό κατά την ακρόαση του δίσκου.

Συμπερασματικά, οι λάτρεις του είδους έχουν βρει από νωρίς μια από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες του είδους και το ιδανικό ζέσταμα μέχρι την επερχόμενη επιστροφή της μπάντας στην Αθήνα.

  • SHARE
  • TWEET