Godsleep

Lies To Survive

Ouga Booga And The Mighty Oug / Treechords Records (2023)
Από τον Στέλιο Μπαρμπουνάκη, 11/05/2023
Για νέες ήττες, για νέες συντριβές!
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ο τρίτος δίσκος των Godsleep είναι γεγονός και τους πετυχαίνει σε πλανητικό οργασμό, με την ευθυγράμμιση της κυκλοφορίας του "Lies to Survive" και της Ευρωπαϊκής περιοδείας για την προώθησή του. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου δεν λέει ο σοφός ο λαός; Οι ορίζοντες πλέον έχουν ανοίξει για τα Ελληνικά συγκροτήματα, που ζουν μέρες αφθονίας, ειδικά όσον αφορά την προβολή στη διεθνή σκηνή.

Με το καλημέρα οι Αθηναίοι rockers δείχνουν έμπρακτα πως υποστηρίζουν το εννοιολογικό βάρος των στίχων, με έξυπνη και ανήσυχη μουσική. Η κραυγή αγωνίας στην εισαγωγή του "Booster" δεν πνίγεται σε κάποιο φωταγωγό πολυκατοικίας αλλά βάφει με κόκκινη μπογιά το μουσείο στην Ακρόπολη, έτσι για να συνδέσουμε λιγάκι και το παρελθόν. Προφανώς και δεν κρύβεται η οργή για τους κοινωνικούς αυτοματισμούς και την τοξικότητα του πολιτικά ορθού. Θέλεις δεν θέλεις, ταυτίζεσαι ξανά και ξανά με το ‘I Will Embrace No Ideology, No Faith, No Human Being Alive Or Dead, No Position Of Power, No Ideal and I Will Not Forbid Myself The Words That Come And Stick On My Tongue, You Won't Find Apologies Here, The Unholy Pray As They Living In Fear‘. Και διάολε, ας ξεχωρίσουμε για λίγο την μουσική για τις μάζες και την μουσική που παρακινεί ή συμμετέχει σε κοινωνικά φαινόμενα. Στραφήκαμε λοιπόν στην μουσική ως διέξοδο από τη μιζέρια. Μας καθοδηγούν να περιμένουμε αυτό που ξέρουμε μέχρι το μεδούλι ότι δεν θα αποκτήσουμε ποτέ, και ως αντίποινα παρτάρουμε μετά από κάθε συντριβή. Ή μήπως όχι; Οι Godsleep εισέπνευσαν την αποτυχία των πολιτικών, τα ψέματα, τις ήττες και τα φύσηξαν μακριά, έτσι ώστε να μας λυτρώσουν με μιά γιορτή.

Your Future Your Past and Your Present All Shifting and Turn Into Nuclear Weapon

Το "Pots Of Hell", το δευτερο single του "Lies to Survive" είναι ΄ένα εκρηκτικό μείγμα Ελληνικού και Καλιφορνέζικου σκληρού ήχου. Το μπάσο σπέρνει και η κιθάρα βαυκαλίζεται τους Τρύπες και τους Clutch. Με κάθε δευτερόλεπτο που περνά, τα φωνητικά της Aime καίνε όπως οι φωτιές στην κόλαση, ανεβάζοντας το επίπεδο της ακρόασης που εξελίσσεται σε live εμπειρία. Η οργανικότατη μίξη και η παραγωγή βοηθάει πολύ σε αυτό, γιατί αφήνει στοχευμένα τα φωνητικά να αναπνεύσουν, βάζοντας στην άκρη fillers, wall of sound and shit.

Το "Room 404" ξεκινάει με κεραυνούς και πυκνές αμμοθύελλες, όμως η χρήση των synths και το απρόσμενο dub κλείσιμο υποδηλώνουν πέρα από προφανή μουσικότητα και μεγάλη πρόοδο στην εξέλιξη του γκρουπ. Σωστά πήραν το ρίσκο να ταξιδέψουν και σε άλλα είδη, συμβατά ή μή. To χαλαρό και ανθεμικό "Saturday" κάνει ακόμα πιό απολαυστικό το ταξίδι αυτό.

Μακράν το πιό πολυακουσμένο κομμάτι του "Lies to Survive" το "Cracks", συμπληρώνει μια πεντάδα τραγουδιών από το πάνω ράφι, κλείνοντας το γόνατο προς το πρώτο κύμα της Ελληνικής stoner σκηνής. Κι ενώ το μικρό σε διάρκεια "Breakfast" κάνει βουτιά στον ζεστό κόσμο του John Frusciante και του Flea, το συναυλιακό "Pavement" κάνει δριμεία κριτική στην κομματοκρατία και τα γκαζάκια επιστρέφουν. Με το "Better Days" και το εμπορικό "Εgonation" οι Godsleep ρίχνουν κρυφές ματιές στη μαγική σφαίρα που εμφανίζει το μέλλον. Μένει να φανεί αν η πειραματική τους φύση επικρατήσει.

We Came From Scratch, We Made A Pact With The Holiest Deity, Use The Keys, Enter The System, Now It's Time To Party

Τo "Permanent Vacation" με την πρωτόλεια heavy prog δομή και το ψυχεδελικό σχεδόν βασανιστικό σβήσιμο, μας χαρίζει την πολυπόθητη κάθαρση. Ως τελευταίο κομμάτι του δίσκου επιλέχτηκε για ευνόητους λόγους το ορχηστρικό "The Last Song" που αν και ευφυέστατο, είναι ένα επτάλεπτο jam πιό κοντά στην λογική του bonus track. Η αλήθεια είναι ότι το "Lies to Survive" των Godsleep αξίζει μέχρι κεραίας τα 55 λεπτά που κουβαλάει στην πλάτη του. Και ξέρετε κάτι; Στιγμές σαν και αυτή, που μια Ελληνική μπάντα είναι το σημείο αναφοράς θα πρέπει να γιορτάζονται, γιατί όπως λένε και οι ίδιοι ‘Μoments Like These Never Last‘.

Spotify
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET