Freja

Tides

Babylon Doom Cult Records (2022)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 21/04/2022
Το ντεμπούτο του ολλανδικού post-black metal ντουέτου είναι μια αξιοσημείωτα ώριμη κυκλοφορία που φιλτράρει αποτελεσματικά τις επιρροές της
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Freja είναι ένα νεοσύστατο black metal σχήμα από την Ολλανδία. Για την ακρίβεια, οι C. (Witte Wieven) και W. (Laster, Verval) δεν συνεργάζονται για πρώτη φορά. Στο Roadburn του 2019, ένα από τα commissioned projects ήταν το ολλανδικό supergroup των Maalstrom, στο οποίο πέραν των μελών των Freja συμμετείχαν ακόμη άτομα από Fluisteraars, Turia, Terzij de Horde, Verwoed και Grey Aura. Όπως φάνηκε, αυτή η συνεργασία ήταν ο σπόρος που φυτεύθηκε και το "Tides", το ντεμπούτο του σχήματος, το πρώτο άνθος.

Σε μια απολύτως ταιριαστή εξέλιξη της ιστορίας, το συγκρότημα αναμένεται να εμφανιστεί και στη φετινή εκδοχή του φεστιβάλ, οπότε τι καλύτερη εποχή για να κυκλοφορήσουν και το άλμπουμ. Το "Tides" με την πρώτη ακρόαση γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για ένα black metal άλμπουμ με σαφή μοντέρνο προσανατολισμό. Μπορεί η παραγωγή, το μπάσο και η πλειοψηφία των φωνητικών να μην το στρέφουν προς υπεργυαλισμένα και αναμασημένα τοπία, με το "Cataclysm" να ηχεί ψυχωμένα '90s φερειπείν, αλλά ο ήχος του σχήματος είναι διανθισμένος με αρκετά post- και -gaze στοιχεία.

Τα αιθέρια φωνητικά και τα γαλήνια περάσματα του "Of Those Stricken By Fate" αποκαλύπτουν σημαντικό μερίδιο των επιρροών αλλά ανά πάσα στιγμή οι Ολλανδοί ηχούν ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι. Σε πλήρη αρμονία με το εξαίσιο artwork, το "Tides" είναι ένα άλμπουμ που με κάθε εναλλαγή, και κυρίως σύνθεση, παρασέρνει όλο και πιο βαθιά. Η εκκίνηση με το, Cascadian τέκνο που ονομάζεται "Our Chosen Path" ξεκαθαρίζει το τοπίο με συνοπτικές διαδικασίες. Η διάρκεια των 39 λεπτών για έξι συνθέσεις φαντάζει ιδανική, με τα σύνθια και τα μελαγχολικά περάσματα να δένουν αρμονικά με τις πιο επικές και καλπάζουσες αποχρώσεις του μαύρου.

Οι Freja καθίσταται σαφές πως είχαν ξεκάθαρο όραμα του τι ήθελαν να επιτύχουν με τον ήχο τους. Οι μελωδίες και η ανάπτυξη μουσικών θεμάτων στο "Scattered Fields" δεν πετυχαίνεται εύκολα από πρωτοεμφανιζόμενο σχήμα. Το συγκρότημα έχει φιλτράρει, σε ικανό μα όχι μέγιστο βαθμό, τις επιρροές του και έτσι μπορεί με άνεση να μεταβαίνει από καταιγιστικά σημεία σε πιο mid-tempo και υποβλητικά. Αντιλαμβανόμενοι τον ήχο τους ως κάδρο, οι Freja δίχως να επιχειρήσουν κάποια ηχητική καινοτομία ή εξωτική συνένωση, προσδίδουν ενδιαφέροντα layers στα κομμάτια, και έτσι το φινάλε του προαναφερθέντος λειτουργεί ως το απώτερο σημείο μιας πνευματικής αναζήτησης.

Ο δίσκος ολοκληρώνεται με το εννιάλεπτο "Cloaks Of Valor". Θα μου ήταν πολύ εύκολο να αναφερθώ σε τρικυμίες, φουρτούνες και ομηρικές περιπλανήσεις. Θα ήθελα όμως να στρέψω την προσοχή στην αδιανόητη κραυγή - ουρλιαχτό εκεί στο τρίτο λεπτό, που ηχεί ως η πραγματική χροιά μιας Σειρήνας. Τα διπλά, ανδρόγυνα φωνητικά των δύο μελών που χρωματίζουν το άλμπουμ δίνουν μια αίσθηση αντιλάλου στην καταιγίδα των riffs, βαρύτονων και μη κιθάρων. Υπόκοφοι τόνοι επικού, μια μακάβρια αισθητική να περιπλανάται, μια ψυχωμένη ατμόσφαιρα και ένα ντεμπούτο βγαλμένο από την πεμπτουσία του σύγχρονου ήχου.

Ευελπιστώ να τιμήσω το σετ των Freja στο Roadburn, κάτι που, αν συμβεί, θα το διαβάσετε στη σχετική ανταπόκριση. Ευελπιστώ επίσης, σε δεύτερο βαθμό, να είμαι σε θέση να αφήσω όλο το ταξίδι των τελευταίων 5 λεπτών του δίσκου να με συνεπάρει και να ταρακουνήσει τα σωθηκά μου. Αυτό το σημείο, θα αρκούσε για να μετατρέψει το "Tides" σε ένα άκρως ενδιαφέρον πρώτο βήμα. Αν λοιπόν, αναζητάς σύγχρονες, μελαγχολικές και τρόπον τινά κινηματογραφικές προσεγγίσεις στο ιδίωμα, που επιτρέπουν μερικές χαραμάδες φωτός, τότε βρήκες ένα σχήμα για να ακολουθείς τα επόμενα χρόνια.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET