Chronoboros

It Happened Near Your Home

Self Released (2022)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 19/10/2022
Κάποιοι ξέρουμε ήδη ότι είναι από τις καλύτερες εγχώριες μπάντες, σιγά-σιγά διαπιστώνουμε και τη δισκογραφική συνέπεια ενός σταθερά ανοδικού μονοπατιού
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Έτσι κι αλλιώς, συμβαίνει καιρό τώρα, κάπου κοντά στο σπίτι σου: η DIY σκηνή της ημεδαπής παράγει συνεχώς τη μία γκρουπάρα μετά την άλλη - σε σημείο που αρκετά ψαγμένα αυτιά στο εξωτερικό έχουν στρέψει για τα καλά την προσοχή τους προς τα εδώ - και είναι άτοπο να πεις δεν γνώριζα. Στην περίπτωση των Chronoboros τα λέμε από την αρχή κι είναι κρίμα ότι αν μας έρχονταν ξενόφερτοι κάπου από τις μεσοδυτικές ΗΠΑ, θα γεμίζαμε κλαμπάρες για την αφεντιά τους.

Δεν είμαστε όμως εδώ για να ευλογήσουμε τη σκηνή μας - εξάλλου η λογική «πολύ καλό για ελληνικό» δεν πρέπει ποτέ να μας καλύπτει - αλλά την ίδια τη μουσική. Ερχόμενοι από τα σπλάχνα του εγχώριου DIY, οι Chronoboros είναι μία από εκείνες τις μπάντες που έρχονται να διυλίσουν ότι καλό παράγει ο αλήτικος σκληρός ήχος σε ένα δικό τους απόσταγμα. Η μουσική τους είναι δύσκολο να διαχωριστεί στις sludge, hardcore ή math-rock απολήξεις της. Είναι λίγο απ' όλα αυτά, είναι αδιάσπαστη, πάνω απ' όλα είναι ορμητική και φουρτουνιασμένη.

Το τρίτο τους full length τους βρίσκει να συνεχίζουν με συνέπεια στο παραπάνω μονοπάτι. Έγραφα για το προηγούμενο, επίσης εξαιρετικό, άλμπουμ τους ότι βρίσκω ιδιαίτερα ελκυστικό τον τρόπο που οι Chronoboros σε κάνουν να νιώθεις ότι παίζουν γύρω σου, ενώ βρίσκεσαι σε πρόβα τους. Ο ήχος τους έχει κάτι το ωμό και ιδιαίτερα ζωντανό και αυτό οφείλεται μόνο εν μέρει στο γεγονός ότι χειραγωγούν τη δυναμική που προσφέρει ένα δυνατό rock trio. Το σημαντικό είναι ότι οι νότες, τα riffs και οι ρυθμοί τους έχουν μια τρομερή αμεσότητα, ιδρώτα, πάθος. Σε πείθουν γι αυτό.

Στο "It Happened Near Your Home" έχω την αίσθηση ότι ο ήχος τους είναι ελαφρώς ραφιναρισμένος. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί όλο και περισσότερα alt-metal στοιχεία κάνουν δειλά την εμφάνιση τους ανάμεσα στο μεγάλα, λασπωμένα τους riffs και τους αφηνιασμένους, νευρικούς ρυθμούς του εξαιρετικού rhythm section των Μήτσιου/Τζαμαλή. Προσοχή όμως, όταν μιλάμε για ραφινάρισμα, δεν μιλάμε για μείωση της επιθετικότητας. Οι Chronoboros δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις μεγάλες εντάσεις, ηχητικές ή ψυχικές.

Κι ενώ το άλμπουμ ξεκινάει με το πόδι πατημένο στο γκάζι σε δυναμίτες όπως το "Abject Body" και "Exit Spray", σταδιακά στις συνθέσεις παρεισφρύουν δυσαρμονικές, «άρρωστες» ατμόσφαιρες που, απ' ότι φαίνεται, οι Chronoboros παραδοσιακά αγαπάνε. Το θηριώδες μπάσο του "Blueshift" μπλέκεται με τα αφηρημένα αρπίσματα και τα - στα όρια της ψυχεδέλειας - φωνητικά του Νίκου Ζαλίμογλου. Σε στιγμές όπως αυτό, όπως στους εισαγωγικούς πειραματισμούς του "Sold In Bondage" ή όπως στο καταληκτικό "Harry Grey's Locker", το τρίο μοιάζει να ξεπερνάει τις Botch/Neurosis καταβολές του και να πατάει πιο κοντά σε σύγχρονα noise rock εδάφη. Από την άλλη, η αψεγάδιαστη, παρανοϊκή γκρούβα ενός "Knotted Pairs" εγγυάται την απόλαυση και του πιο δύσκολου core οπαδού.

Εφτά τραγούδια, συνολική διάρκεια κάπου στα 24 λεπτά. Το "It Happened Near Your Home" δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να ακουστεί υπερπλήρες. Μέσα από τα επιβεβλημένα repeats, η πνιγηρή, αστική του ατμόσφαιρα σε κυκλώνει, μαζί με την αίσθηση ότι εδώ υπονοείται κάτι μηδενιστικό, κάτι που δεν προφέρεται ακριβώς. Κάτω από την αναντίρρητη ενέργεια του ήχου τους, υπάρχει κάποιο αδιόρατο σκοτάδι, μια ματιά πραγματικά ζοφερή. Το όλο πακέτο των Chronoboros είναι όμως καλλιτεχνικά ακέραιο και, όπως προείπα, αδιάσπαστο και πειστικό.

Υπάρχουν πολλά σοβαρότατα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας και πολλά που επιλέγουμε βολικά να αγνοούμε. Σε ένα πιο ασφαλές και ασήμαντο επίπεδο, το ίδιο συμβαίνει και με την πραγματική τέχνη. Οι Chronoboros είναι μια τέτοια μπάντα, μια αληθινή μπάντα που σε όρους ποιότητας δεν φοβάται να κινείται συνεχώς ανοδικά και να παράγει δουλειές γεμάτες ψυχή και φωτιά. Το "It Happened Near Your Home" είναι εκεί έξω για να σου αποδείξει ότι είναι λάθος να το υποτιμήσεις. Είναι ένα ακόμα άλμπουμ-γροθιά, το τρίτο στη σειρά, και μια ακόμα ηχητική δήλωση ότι οι γροθιές είναι καλύτερο να είναι ενωμένες.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET