Carach Angren

Franckensteina Strataemontanus

Season Of Mist (2020)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 29/05/2020
Αξιόλογη προσπάθεια, αν και η ακμή του γοτθικού black metal έχει περάσει εδώ και δεκαετίες
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

O Johann Conrad Dippel υπήρξε θεολόγος και αλχημιστής που γεννήθηκε στο κάστρο Frankenstein τον 17ο αιώνα. Λέγεται ότι η ενασχόληση του με τη μαγεία, αλλά και η διακαής επιθυμία του να πετύχει τη μεταφορά της ψυχής από ένα πτώμα σε ένα άλλο μέσω του πειραματισμού, αποτέλεσαν έμπνευση για τη Mary Shelley ώστε να γράψει το "Frankenstein Or The Modern Prometheus". Πάνω σε αυτή την κλασική ιστορία τρόμου αποφάσισαν να βασίσουν τον 6ο τους δίσκο οι Carach Angren, στήνοντας ένα extreme horror μουσικό παραμύθι.

Σίγουρα κανείς δεν σε εισάγει σε ένα τέτοιο φρικιαστικό αλλά συνάμα θελκτικό φανταστικό σύμπαν όπως οι Cradle Of Filth, αλλά οι Ολλανδοί έχουν κυκλοφορήσει ουκ ολίγες αξιόλογες κυκλοφορίες. Με ορισμένες, μάλιστα, έχουν κοιτάξει κατάματα - αν όχι από θέση υπεροχής - την μπάντα του Dani Filth. Και εκεί που στις πρώτες τους κυκλοφορίες έκλιναν περισσότερο προς το majestic black metal των Dimmu Borgir, από το "Where The Corpses Sink Forever" και μετά - όταν και έδωσαν μεγαλύτερο βήμα στη μελωδία, και ανεβοκατέβαζαν τα bpm - ήρθε και η αναγνώριση. Ενδεχομένως επειδή συνέπεσε και με μια ανέμπνευστη θα έλεγα περίοδο των Βρετανών, πολλοί σκέφτηκαν πως οι Carach Angren ήταν οι νόμιμοι διάδοχοι του θρόνου.

Ωστόσο, ποτέ δεν κατάφεραν να μετουσιωθούν σε αυτό. Αν και ακολούθησαν αρκετές - αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες - με τελευταία τους το "Dance And Laugh Amongst The Rotten", ποτέ δεν δικαίωσαν τις υψηλές προσδοκίες. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα τους με το "Franckensteina Strataemontanus";

Ο έκτος κατά σειρά δίσκος των Ολλανδών ξεκινά ιδανικά, όπως μια ταινία του Tim Burton με περιγραφική αφήγηση πάνω σε ένα όμορφο μουσικό χαλί. Κάθε ένα από τα 11 κεφάλαια του "Franckensteina Strataemontanus" εξελίσσει ομαλά την ιστορία του διαβόητου Dippel, δίνοντας έναν πιο δυσοίωνο τόνο στα όσα περιγράφονται. Το ατμοσφαιρικό black metal των Carach Angren αγγίζει εδώ όσο ποτέ τους Cradle Of Filth, σε στιγμές που μεγαλούργησαν.

Έτσι, λοιπόν, οι μεταβολές στην ταχύτητα είναι παραπάνω από θεμιτές, τα κοφτερά black metal θέματα εναλλάσσονται δημιουργικά με τις πιο μελωδικές στιγμές, όπου και τα βιολιά και τα πλήκτρα θέτουν τις βάσεις για μια απόκοσμη ατμόσφαιρα. Η φωνητική ερμηνεία ποικίλλει από τα παραδοσιακά growls μέχρι και πιο θεατρικά, αλλά και μελωδικά φωνητικά. Σε στιγμές παρατηρούμε και ορισμένα νεωτεριστικά στοιχεία, όπως τα ηλεκτρονικά εφέ.

Αν χρειαζόταν να επιλέξω τα πιο αντιπροσωπευτικά κομμάτια του άλμπουμ, αυτά ενδεχομένως να ήταν τα "Sewn For Solitude", "Der Vampir Von Nurnberg" και "Like A Conscious Parasite". Αυτό, διότι είναι και τα πιο θεατρικά τραγούδια, ένα αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της μπάντας.

Είναι γεγονός πως οι Carach Angren πραγματοποιούν μια εξαιρετική προσπάθεια, από τις καλύτερες τις δισκογραφίες τους, με το "Franckensteina Strataemontanus". Αλλά και σε αυτήν, φαίνεται να απουσιάζει εκείνο το συστατικό, το οποίο θα τους γιγαντώσει και θα τους μετατρέψει από φέρελπι σε κορυφαία μπάντα του συμφωνικού ακραίου ήχου. Σε κάθε περίπτωση, ο δίσκος είναι ένα αξιόλογο παραμύθι, στη διάρκεια του οποίου μεταφέρεσαι σε έναν κόσμο που μόνο ο Tim Burton με την πιο «αρρωστημένη» φαντασία του θα μπορούσε να δημιουργήσει. Αν, ωστόσο, θελήσουν να ξεχωρίσουν θα πρέπει να τολμήσουν να φύγουν από το μονοπάτι και να χαράξουν τη δική τους διαδρομή - και ας χαθούν στην πορεία.

  • SHARE
  • TWEET