Big Cheese

Punishment Park

Triple B / Quality Control HQ (2020)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 15/04/2020
Ωμό και ενεργητικό ντεμπούτο παραδοσιακού hardcore, από μια μπάντα που ήρθε για να μείνει
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια έντονη κινητικότητα από μια σειρά από συγκροτήματα που εκπροσωπούν αυτό που ονομάζεται "New Wave of British Hardcore". Πιο συγκεκριμένα, το Leeds, αποτελεί πιθανώς τον πυρήνα της εν λόγω σκηνής. Μπάντες όπως οι Arms Race, οι Gutter Knife, οι Violent Reaction, οι Shrapnel, οι Mob Rules, οι The Flex, και, πλέον σε κύρια βάση οι Higher Power, συσπειρώθηκαν σε ανεξάρτητες εταιρείες, με πιο κρίσιμη την Quality Control, και με μια σειρά από κυκλοφορίες και «υπόγειες» συναυλίες, αποτέλεσαν πόλο έλξης των οπαδών του ιδιώματος.

Πλέον οι Higher Power, ανήκοντας πλέον στο δυναμικό της Roadrunner, έχουν πραγματοποιήσει το επόμενο βήμα, ειδικά με την πολύκροτη φετινή τους κυκλοφορία, το "27 Miles Underground", εδραιώνοντας το όνομα τους στη διεθνή, σύγχρονη metalcore σκηνή. Η απήχησή τους είναι πλέον τέτοια, ώστε συμπληρώνουν ιδανικά σπουδαία περιοδεύοντα rosters του εν λόγω ήχου. Γιατί η ιδιαίτερη μνεία στους Higher Power θα αναρωτηθεί κανείς. Η απάντηση βρίσκεται, στο γεγονός πως μοιράζονται μέλη με τους Big Cheese που εντέχνως παραλείφθηκαν από τον κατάλογο ονομάτων της εισαγωγής. Με τα 2/4 της σύνθεσής τους να ανήκουν στους Higher Power, οι σαφώς πιο old school Big Cheese ήταν ήδη από τα EP και τα demos τους ένα όνομα που όλοι περίμεναν το επόμενο μεγάλο του βήμα.

Η, προ ολίγων ημερών φυσική κυκλοφορία του ντεμπούτου τους, "Punishment Park", θα μπορούσε να θεωρηθεί, για τους λάτρεις του ήχου και γνώστες της σκηνής, μια από τις πιο πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες των ημερών μας. Η πιο ολοκληρωμένη απόπειρα των Big Cheese έως τώρα, μπορεί, λόγω της εδραίωσης της στις επιρροές τους, να μην δείχνει ικανή να σπάσει τα δεσμά του underground, παρέχει όμως, ακριβώς την ίδια στιγμή, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ντεμπούτα παραδοσιακού, ορθόδοξου hardcore punk, που μπορεί να βρεθούν μπροστά σε έναν μουσικόφιλο. Το "Punishment Park", με όνομα παρμένο από την ομότιτλη ταινία του ’71, είναι καταιγιστικό, ωμό, ξεχειλίζει ενέργεια, αλλά με ένα διόλου σκοτεινό ή εσωστρεφή τρόπο.

Οι στιχουργικές προεκτάσεις του δίσκου, σε συνδυασμό με το αισθητικά ταιριαστό εξώφυλλο, αλλά και το όνομα προφανώς, κινούνται σε ένα κοινωνικοπολιτικό σχολιασμό, πάντα υπό το πρίσμα των αξιών που αναδεικνύει το hardcore punk. Οπότε, με σχετική αποφυγή αναλυτικής εμβάθυνσης, οι Big Cheese ηχούν πιο στοχευμένοι από τους Higher Power, παρά το γεγονός πως ηχητικά δεν συγκλονίζουν με την πρωτοτυπία τους. Η ενσωμάτωση όλης της κληρονομιάς της μεγάλης NYHC σκηνής, αλλά και, σχεδόν καρμικά, του "New Wave Of British Heavy Metal", δημιουργεί συνθέσεις έτοιμες να σπρώξουν τον ακροατή μες το pit. Επιπρόσθετα, δεν λείπουν τα δυναμικά hooks, ενώ η παραγωγή συνεισφέρει τα μέγιστα στο τελικό αποτέλεσμα.

Μέσα σε δεκαεννέα μόλις λεπτά οι Big Cheese δεν συνθέτουν απλά ένα μονοκόμματο δίσκο. Ο ρυθμός του εναρκτήριου "Pennine Scrubs", βασίζεται σε Iron Maiden επιρροές, ενώ ταυτόχρονα το μπάσο, καθοριστικός παράγων του ηχητικού όγκου, σκάβει τα σωθικά του ακροατή. Τα φωνητικά του Razor Hardwick μεταδίδουν εξαιρετικά το παλαιομοδίτικο συναίσθημα, ακόμη και όταν η κιθαριστική δουλειά στιγμών όπως του "Mad At The World" ξεδιπλώνει απροκάλυπτα τις παραδοσιακές heavy metal επιρροές. Το "Heartbreak Wall" είναι η κορυφαία στιγμή του δίσκου, συνοψίζοντας όλα όσα καθιστούν τους Big Cheese ξεχωριστούς, έχοντας τα φόντα για ένα σύγχρονο hardcore ύμνο. Το πιανιστικό ιντερλούδιο, με χρήση των κατάλληλων samples, "Tired Children In D Minor", εντείνει τη δυσοίωνη ατμόσφαιρα, ενώ στον αντίποδα, το "Write Off" ισορροπεί εξαιρετικά τις επιρροές της μπάντας με τη ρυθμική αύρα που επιθυμεί να μεταδώσει. Στο κλείσιμο του δίσκου δε, με το "Identity" θα εμφανιστούν μέχρι και Black Sabbath επιρροές.

Οι Big Cheese πλέον, με το "Punishment Park" μπορούν να θεωρούνται και επίσημα ηγέτες μιας ραγδαία εξελισσόμενης σκηνής. Μια προβλέψιμη ανακύκλωση κάποιων riffs, όπως και μερικά μουσικά χωρία που αποτελούν ευθείες αναφορές στη σκηνή της Νέας Υόρκης, δεν είναι αρκετά για να προδώσουν την ορμή και την ταυτότητα αυτού του ντεμπούτου από το Leeds. Μάλιστα, αν είστε από αυτούς τους τύπους που δεν θεωρούν πως το hardcore παίζεται στα «μεγάλα σαλόνια», τότε θα εκτιμήσετε ακόμη περισσότερο τους Big Cheese. Όταν τα μισά τους μέλη βρίσκουν ένα παράθυρο επιτυχίας με τους Higher Power, σχετικής και αγνώστου χρονικού διαστήματος βέβαια, αλλά επιμένουν συνειδητά να στηρίζουν την ανεξάρτητη υπόγεια σκηνή από την οποία προέρχονται, τότε μόνο να σε κερδίσουν μπορούν με την ειλικρίνεια τους. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, οπότε για τα επόμενα είκοσι λεπτά ενδώστε, και, στα λόγια τους:

"Don’t miss a show, add this record to your collection, and ‘don’t forget to tell the world’."

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET