Archie Shepp & Jason Moran

Let My People Go

ArchieBall (2021)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 06/08/2021
Πανέμορφες jazz εκτελέσεις από δύο καλλιτέχνες του Νότου που έχουν ανατραφεί με blues και black gospel
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Τα κομμάτια έχουν ηχογραφηθεί ζωντανά από εμφανίσεις των δύο στο Παρίσι το 2017 και το 2018. Αφού έπαιξαν μαζί σε φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη, ο σαξοφωνίστας, συνθέτης, τραγουδιστής, πρωτεργάτης της avant-garde jazz και πολιτικόποιημένος Archie Shepp και ο περισσότερο μοντέρνος πιανίστας, συνθέτης και πολυκλαδικός καλλιτέχνης Jason Moran καλλιέργησαν μια φιλία που διαμορφώθηκε από τις κοινές τους εμπνεύσεις που οδήγησε σε αυτή την υπέροχη κυκλοφορία.

Archie Shepp, σπαρακτικό σαξόφωνο

Φέρνοντας την κοινή τους αφοσίωση στην αφροαμερικανική πολιτιστική παράδοση, κουλτούρα, ταυτότητα και ιστορία σε αυτή τη μουσική συνομιλία, το δίδυμο χαράζει τον ήχο του με τις δικές του σύγχρονες μουσικές απόψεις. Ο Shepp εξελίσσεται συνεχώς από το 1960 και ο Moran συνδυάζει τη σύνθεση και το εντυπωσιακό αυτοσχεδιασμό της πιο σύγχρονης εποχής.

Jason Moran, αρμονικό και φλογερό πιάνο

Τα "Sometimes I Feel Like a Motherless Child" και "Go Down, Moses" είναι παραδοσιακά τραγούδια μαύρων Αφρικανών την Αμερικής. Τα λένε negro spirituals. Από το δεύτερο προκύπτει και ο τίτλος του δίσκου. H φωνή του Archie σε αυτά είναι τόσο θλιμμένη, σπλαχνική και σκληρή και φαίνεται ότι τα κομμάτια έχουν επιλεγεί στη μνήμη των Ahmaud Arbery, Breonna Taylor και George Floyd. Ο δίσκος έχει μυρωδιά BLM. Η φωνή και το σαξόφωνο ραγίζουν, κλαίνε και σου καταστρέφουν την καρδιά. Ο τρόπος που σφυρίζει το πνευστό είναι σήμα κατατεθέν του Shepp αλλά και κάτι απίθανα απολαυστικό για τον ακροατή. Απίστευτα συναισθηματικά σημεία. Η κυκλοφορία περιέχει μια συνθεση του Moran ("Ηe Cares") που γλυκαίνει και ηρεμεί. Επιπλέον ακούμε εκτελέσεις των "Isfahan" του Duke Ellington , "Wise One" του John Coltrane, "Lush Life" του Billy Strayhorn και φυσικά το "Round Midnight" του Thelonious Monk, τα οποία αν δεν είναι φανταστικά είναι τουλάχιστον καλοπαιγμένα και με μια δική τους προσωπική και φευγάτη προσέγγιση. Το πιάνο του Jason είναι τόσο αρμονικό και τόσο φλογερό που σε σημεία ανεβαίνει τόσο έντονα και προκαλεί τόσα συναισθήματα που δύσκολα περιγράφονται. Επιβάλλεται και κερδίζει.

«Αφήστε τους ανθρώπους μου να φύγουν»

Ο πόνος και η μανία που προκαλούν αυτές οι εκτελέσεις είναι αξιοθαύμαστα. Ο δίσκος είναι μια συλλογή ζωντανών εκτελέσεων μερικών εξαιρετικών κομματιών. Η χημεία μεταξύ τους είναι αδιανόητα χυδαία καλή. Ο ρυθμός βελούδινος και η ατμόσφαιρα μαύρη. Το "Let My People Go" είναι στη βάση του μια συνομιλία μεταξύ ενός πρεσβύτερου της μουσικής και ενός σύγχρονου βιρτουόζου, που βασίζεται σε μια πλούσια ιστορία ιδεών, αλλά προσφέρει χώρο για νέες ενέσεις, ακραίους αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς.

Spotify
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET