Πέθανε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

Ο δημοφιλής Έλληνας μουσικοσυνθέτης έφυγε σε ηλικία 74 ετών

07/02/2017 @ 12:22

Πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης σε ηλικία 74 ετών ο μουσικοσυνθέτης Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Ο δημοφιλής τραγουδοποιός, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες με λοίμωξη του αναπνευστικού στο νοσοκομείο Υγεία, «έφυγε» τα ξημερώματα. Την είδηση του χαμού του ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Facebook η ηθοποιός και σύζυγός του, Άννα Βαγενά.

«Ευχαριστούμε πολύ όλους τους γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που τον φρόντισαν σε όλες του τις νοσηλείες.
Ευχαριστούμε όλους εσάς που τον αγαπήσατε και ξέρουμε ότι θα τον αγαπάτε για πάντα.
Η τελετή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Στη μνήμη του Λουκιανού όσοι θέλετε μπορείτε να καταθέσετε χρήματα στον λογαριασμό GR8501101130000011395450502 της Εθνικής Τράπεζας βοηθώντας μία αγαπημένη μας οικογένεια που το έχει ανάγκη
.

Οικογένεια Λουκιανού Κηλαηδόνη»

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Θεσσαλονίκη), καθώς και στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Αθήνα), χωρίς ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 γράφει τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου "Η Πόλη μας". Τα τραγούδια στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε ερμηνεύουν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς.

Το 1973 κυκλοφορούν -παράνομα στη διάρκεια της δικτατορίας- σε κόκκινο βινύλιο τα "Μικρoαστικά", όπου για πρώτη φορά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμηνεύει δικές του συνθέσεις.

Από το 1978 και μέχρι το 1991 κυκλοφορεί πέντε σόλο δίσκους : "Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόϋ", "Ψυχραιμία Παιδιά", "Χαμηλή πτήση", "Τραγούδια για κακά παιδιά", "Γιατί θα γίνω μαραγκός" και ένας δίσκος με τραγούδια της δεκαετίας του ’50 με τίτλο «"Fifties και ξερό ψωμί".

Το 1993 κυκλοφορεί το διπλό του άλμπουμ με τίτλο : "Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά" που είναι μια καταγραφή της μουσικής πορείας της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια. Στην δουλειά αυτή παρουσιάζονται δισκογραφικά για πρώτη φορά κατηγορίες τραγουδιών που ανήκουν στο χώρο της προφορικής παράδοσης.

Παράλληλα γράφει θεατρική και κινηματογραφική μουσική ("Οι κυνηγοί" και "Ο θίασος" του Θόδωρου Αγγελόπουλου μεταξύ άλλων), συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το Λαϊκό Θέατρο του Λ. Τριβιζά, καθώς και με την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Κλασικές βέβαια έχουν μείνει και οι συναυλίες του, με το περίφημο "Πάρτυ στη Βουλιαγμένη", που έγινε το 1983 συγκέντρωσε περίπου 70.000 κόσμο! Το 1999 δημιουργεί μαζί με τη σύζυγό του Άννα Βαγενά τον δικό τους χώρο Θεάματος το «Μεταξουργείο», όπου δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα.

Μεγάλες του επιτυχίες τα "Είμαι Ένας Φτωχός Και Μόνος Κάουμποϋ", "Μια Μέρα Μιας Μαίρης", "Ο Ύμνος Των Μαύρων Σκυλιών", "Ντίσκο" και πολλά ακόμα.

  • SHARE
  • TWEET