Αυτό είναι το βινύλιο του μέλλοντος;

Άκου από το πικ-απ σου μουσική αποθηκευμένη σε οτιδήποτε μπορεί να εκπέμψει Bluetooth σήμα

14/04/2015 @ 02:04
Ακόμα και με την Record Store Day να στρίβει τη γωνία, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς τη μουσική σαν φυσικό αντικείμενο. Οι ψηφιακές μορφές διάθεσης της μουσικές, τα mp3 και το streaming έχουν μετατρέψει τη διαδικασία να ψάξεις ένα cd ή να ακουμπήσεις απαλά τη βελόνα πάνω σ’ένα βινύλιο σε ένα απλό πάτημα κάποιου κουμπιού.

Ο εφευρέτης Jesse England σκέφτηκε ότι όλο αυτό γεννάει ερωτήματα όπως: «Σε μία εμπειρία ακρόασης, πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον και η κινησιολογική ρουτίνα;», «Με κάθε φυσική μορφή να εκτοπίζεται ολοένα και περισσότερο από πολυπλατφορμικές εφαρμογές και διαδικτυακές υπηρεσίες streaming, το να σου ανήκει ένα πικ-απ και κάποιοι δίσκοι θεωρείται ένας νεωτερισμός ή είναι απλά μια προσπάθεια βεβιασμένης σταθερότητας;».

Για να τα απαντήσει όλα αυτά, ο England έφτιαξε έναν Bluetooth δέκτη αρχείων ήχου που ονόμασε "Universal Record", δηλαδή «Οικουμενικό Δίσκο». Αυτός ο Bluetooth δίσκος μετατρέπει κάθε mp3 σε δίσκο βινυλίου και ακούγεται σαν αληθινό πικ-απ. Η συσκευή δουλεύει περίπου όπως αυτοί οι καλωδιακοί αντάπτορες κασέτας που χρησιμοποιείς για να ακούς στα ηχεία του αμαξιού σου τα περιεχόμενα ενός iPod, με εξαίρεση τα καλώδια και με την ελευθερία να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει λειτουργία Bluetooth. Μπορείς ακόμα να συνδέσεις έναν Bluetooth αναμεταδότη σε οποιοδήποτε παλιό discman ή walkman και να παίξεις έτσι την παλιά σου –γραμμένη από το ραδιόφωνο- κασέτα στο υπερσύγχρονο πικ-απ σου.

Εντός του «Δίσκου», υπάρχει ένας αναμεταδότης που χρησιμοποιεί την πληροφορία που έλαβε μέσω Bluetooth για να «αποφασίσει» πώς θα πάλλεται ο δακτύλιος από βινύλιο στο πάνω μέρος της συσκευής. Η βελόνα του πικ-απ ακουμπά τον δακτύλιο και οι δονήσεις που υπαγορεύονται από το σήμα που λαμβάνει ο Bluetooth δέκτης λειτουργούν όπως τα αυλάκια ενός κλασικού δίσκου βινυλίου, καταλήγοντας σε μια πολύ παρόμοια εμπειρία ακρόασης. Αν και η συσκευή δουλεύει καλύτερα όταν είναι σταθερή, σε περίπτωση στροβιλισμού της (ενσωματωμένη λειτουργία), προστίθεται κι ένας αέρας νοσταλγικού γρατζουνίσματος που οφείλεται στην μαγνητική έλξη της κεφαλής.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο England προτίθεται να βγάλει τον «Οικουμενικό Δίσκο» στην παραγωγή, αλλά η εφεύρεσή του αποτελεί όπως και νά ’χει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην τεχνολογία της μουσικής. Είναι τελικά η τελετουργία ακρόασης της μουσικής εξίσου σημαντική με τον ίδιο τον ήχο; Κι αν ναι, μπορεί ο ακροατής, μέσω αυτής της επιστροφής της μοντέρνας τεχνολογίας στις κλασικές οδούς μετάδοσης του ήχου, να ανακτήσει όλα τα συναισθήματα, όπως τα ένιωθε κάποτε;

Δείτε εδώ σε video πώς λειτουργεί η συσκευή και ρίξτε μια ματιά στο πώς είναι από κοντά στις φωτογραφίες παρακάτω.

Universal Record - turntable

Universal Record - device
  • SHARE
  • TWEET