Ήττα της ΑΕΠΙ, νίκη των torrent

Απορρίφθηκε από το δικαστήριο η απαίτηση της ΑΕΠΙ από τους παρόχους να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες torrent

21/01/2015 @ 16:35
Σημαντική ήττα υπέστη η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, γνωστή ως ΑΕΠΙ.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλλει η εταιρεία ΑΕΠΙ το 2013, με το οποίο απαιτούσε από τους παρόχους να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες torrent.

Τα αιτούμενα μέτρα κρίθηκε έτσι ότι παραβιάζουν την ελευθερία της πληροφόρησης, το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας και το απόρρητο της επικοινωνίας αλλά και παραβιάζεται το δικαίωμα των παρόχων στην επιχειρηματικότητα, καθώς και την αρχή της διαδικτυακής ουδετερότητας, η οποία προβλέπει ότι όλες οι πληροφορίες πρέπει να διακινούνται χωρίς διακρίσεις.

Όπως έγραψε το www.void.gr (διαβάζετε ολόκληρη την απόφαση από εδώ) σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση (αριθμός 13478/22 Δεκ. 2014) το δικαστήριο έκρινε ότι το με τα μέτρα που ζητούσε η ΑΕΠΙ θα καταστέλλονταν «όχι μόνο παράνομες αλλά και νόμιμες πράξεις», δεδομένου ότι η τεχνολογία torrent επιτρέπει την ανταλλαγή όχι μόνο πειρατικών ταινιών και μουσικής αλλά και νόμιμων αρχείων.

Το δικαστήριο σημειώνει ότι τα αιτούμενα μέτρα δεν πληρούν το «κριτήριο της καταλληλότητας» επειδή δεν θα ήταν αποτελεσματικά, καθώς οι υπηρεσίες torrent στη «μαύρη λίστα» της ΑΕΠΙ, είναι σχεδόν πάντα προσβάσιμες για τους χρήστες.
  • SHARE
  • TWEET