Green Lung: «Η ανταπόκριση του κόσμου μας έδωσε φτερά στα πόδια»

Ή αλλιώς όταν τα mainstream Μέσα Ενημέρωσης ασχολήθηκαν εκ νέου με την DIY μουσική σκηνή

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 03/05/2019 @ 11:10

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησαν έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς και μάλιστα ντεμπούτο. Οι Green Lung, με καταγωγή από το Νότιο Λονδίνο, έκαναν πολλά κεφάλια να γυρίσουν επιδοκιμαστικά προς τα ηχεία και τώρα ήρθε η σειρά τους να συστηθούν στο ελληνικό κοινό.

Καταρχήν ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Το όνομα της μπάντας έχει διάφορες ερμηνείες, όπως μια περιοχή δάσους ή πάρκου σε μια πόλη. Μεγαλωμένοι τώρα στην εξοχή και δημιουργώντας το συγκεκριμένο είδος μουσική, μας φάνηκε πως ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία μας. Είναι επίσης δυο λέξεις από τίτλους τραγουδιών των Type O Negative και πιο συγκεκριμένα από τον δίσκο "World Coming Down", ένα εκ των αγαπημένων μας άλμπουμ συν του ότι υπάρχει ο ίδιος αριθμός λέξεων και συνολικών γραμμάτων με μια άλλη αγαπημένη μπάντα, τους Black Flag. Τέλος, υπάρχει προφανώς και το weed thing που μας βοήθησε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον στους stoner fans.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν αυτό το κάτι που μας ώθησε στη σύνθεση του καινούργιου δίσκου

Μόλις πέρυσι κυκλοφόρησαν το επίσης εξαιρετικό "Free The Witch". Να πρόλαβε άραγε να κάνει τον κύκλο του το EP στο ακροατήριο;

Ευχαριστούμε και πάλι. Το EP το ηχογραφήσαμε μόλις έξι μήνες μετά τη δημιουργία της μπάντας και το ανεβάσαμε στο bandcamp χωρίς μεγάλες προσδοκίες είναι η αλήθεια. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν αυτό το κάτι που μας ώθησε στη σύνθεση του καινούργιου δίσκου. Υπήρχαν fans από όλο τον κόσμο που μας έλεγαν πόσο πολύ τους άρεσε και όντας μια DIY μπάντα, η αυτοπεποίθησή μας εκτινάχτηκε στα ύψη κι έτσι προέκυψε το "Woodland Rites"...

Green Lung - Woodland Rites

...ένα χρόνο μετά. Να είναι άραγε χαρούμενοι με το τελικό του αποτέλεσμα;

Χαρούμενοι απλώς; Είμαστε εκστασιασμένοι με την ανταπόκρισή του. Εντάξει, γνωρίζαμε πως κάποιοι fans το περίμεναν πως και πως, αλλά αυτό που έγινε με τη mainstream κάλυψη και παρουσίαση του δίσκου από τα Μέσα Ενημέρωσης δεν το περιμέναμε. Συνεργαστήκαμε με μερικούς υπέροχους ανθρώπους, από τον παραγωγό μας Wayne Adams, στον δημιουργό του εξωφύλλου Richard Wells και τον Kai Burger της Kozmik Artifctz που ήταν υπεύθυνος για τα βινύλια και τα CDs. Η όλη φάση δεν είχε συμμετοχή από manager & μεγάλη δισκογραφική εταιρεία και η υποδοχή του δίσκου μας έκανε να αλλάξουμε τελείως το πώς βλέπουμε το μέλλον μας. Είναι τέτοια πλέον η φιλοδοξία μας που έχουμε ήδη ξεκινήσει να γράφουμε καινούργια κομμάτια, ελπίζοντας σε κάτι πιο σπουδαίο και καλύτερο.

Δεν υπάρχει πιο δυσοίωνο και καταδικαστικό πράγμα από την απειλή της εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους

Ταινίες τρόμου, βιβλία τρόμου και η περιβόητη αγγλική επαρχία. Τι να τους εντυπωσιάζει πιο πολύ από αυτά;

Πάντα μας άρεσαν από παιδιά οι ταινίες και τα βιβλία τρόμου και μας φάνηκε πως το φαινόμενο του folk τρόμου στο metal δεν είχε αναπτυχθεί όσο για παράδειγμα στη folk και πειραματική μουσική. Θελήσαμε να αποδώσουμε την ατμόσφαιρα της περιόδου εκείνης, εκεί στην αρχή των '70s όπου το hard rock μεταλλασσόταν σε metal με μπάντες σαν τους Blue Cheer, Black Sabbath & Pentagram, να πάμε την ψυχεδέλεια σε αχαρτογράφητα, σκοτεινά μέρη. Υπάρχει κάτι συναρπαστικό για την εποχή εκείνη, ειδικά τώρα με την άνοδο του εθνικισμού και τους τριγμούς στα θεμέλια του καπιταλισμού, μοιάζει η περίοδος εκείνη με το τέλος μιας χίπικης ουτοπίας και με την προειδοποίηση για το μέλλον. Από την άλλη, έχει να κάνει και με τα παιδικά μας χρόνια. Όλοι μας μεγαλώσαμε στην επαρχία και καταλήξαμε να ζούμε σε πόλεις κι έτσι ψάχνουμε το στοιχείο της φύσης να χωρέσει στις συνθέσεις μας. Δεν υπάρχει άλλωστε πιο δυσοίωνο και καταδικαστικό πράγμα από την απειλή της εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους.

Απευθυνόμαστε σε οποιονδήποτε νιώθει περιορισμένος ή καταπιεσμένος από κάθε είδους θρησκεία και θεσμό

Ας πάμε σε αγαπημένες στιγμές του δίσκου. Το "Let The Devil In" είναι σίγουρα μια από αυτές και θα ήταν καλό να μάθουμε σε ποιους απευθύνεται.

Έχει τη γοητεία του να το παίζουμε ζωντανά, αρέσει και σε μας πολύ. Το riff και η δομή του βγάζουν μια ενέργεια κι ένα ξεσηκωτικό vibe. Την εποχή που το γράφαμε, ξανάβλεπα το "The Devils" (Οι Δαιμονισμένες) του Ken Russell που είναι μια εξαιρετική ταινία των '70s, τίγκα στη βλασφημία και πότισε λίγο τους στίχους του τραγουδιού. Η αφήγηση τόσο του πειρασμού όσο και της απελευθέρωσης, είναι παντοτινή στο metal και θελήσαμε να απευθυνθούμε σε οποιονδήποτε νιώθει περιορισμένος ή καταπιεσμένος από κάθε είδους θρησκεία και θεσμό.

Green Lung - Woodland Rites

Το σαξόφωνο ξεχάσατε να αναφέρετε. Άκουσα καλά πάντως;

Ναι, μια χαρά το άκουσες! Ο Joe Murgatroyd που μας βοήθησε στην ηχογράφηση των φωνητικών τόσο στο EP όσο και στο δίσκο, μας πρότεινε στο break του τραγουδιού να βάλουμε σαξόφωνο καθότι επαγγελματίας σαξοφωνίστας. Να σου πω την αλήθεια είχαμε τις αμφιβολίες μας, μόλις όμως τον ακούσαμε υπήρξε κεραυνοβόλος έρωτας με το σημείο αυτό και πλέον είναι από τις αγαπημένες μας στιγμές του άλμπουμ.

Και το ροκάδικο/παγανιστικό "May Queen" είναι άξιο αναφοράς. Έχουν άραγε θέση οι Παλιοί Θεοί στα πιστεύω της μπάντας;

Κοίτα, κανείς μας δεν είναι θρησκόληπτος έχουμε όμως στίχους με αναφορές στην αγγλική λαογραφία προκειμένου να αναδείξουμε διάφορα θέματα. Έτσι και με τη στέψη της May Queen που είναι παλιό βρετανικό έθιμο (εορτασμός την άνοιξης & της νεότητας) και το μετατρέψαμε σε μια δακρύβρεχτη μπαλάντα για την ανθρωποθυσία. Προφανώς υπάρχει ένα ευρύτερο πλαίσιο γύρω από την αναγέννηση και την άνοιξη, αυτό που θέλαμε ως μπάντα ήταν να δημιουργήσουμε τον δικό μας folk τρόμο σε τραγούδι.

Η εποχή οικονομικής κρίσης δίνει την ώθηση στο να αναπτυχθούν έννοιες όπως η κοινότητα και η αλληλεγγύη

Και το καταφέρατε μια χαρά. Πείτε μας και δυο λόγια για τις επικείμενες περιοδείες σας. Υπάρχει ανυπομονησία και ίσως λίγο άγχος;

Είμαστε ήδη στο μέσον της περιοδείας με τους Puppy και είναι εξαιρετικά μέχρι στιγμής. Είναι πολύ ωραίο να εμφανιζόμαστε σε νέες πόλεις και να γνωρίσουμε καινούργιο κόσμο και οπαδούς. Η συνύπαρξή μας με τους Puppy είναι σημαντική μιας και παρόλο που έχουμε διαφορετικό στυλ μας ενώνει η αγάπη για τα τεράστια riff και τις ευκολομνημόνευτες μελωδίες. Το να βλέπεις οπαδούς της μιας μπάντας να ενδιαφέρονται για τη μουσική της άλλης, είναι φανταστικό. Είναι και οι ίδιοι αξιαγάπητοι, οπότε αισθανόμαστε τουλάχιστον ευγνώμονες που μας προσκάλεσαν στην περιοδεία τους.

Green Lung - Woodland Rites

Η μουσική άνθιση μιας χώρας, μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες που δεν είχαμε αναλογιστεί ποτέ στο παρελθόν. Για παράδειγμα, η οικονομική κρίση οδήγησε στην ανάπτυξη της εδώ μουσικής σκηνής, ανεξαρτήτου είδους. Εσείς, όντας μουσικοί, έχετε μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου αυτού;

Θεωρώ πως η εποχή οικονομικής κρίσης δίνει την ώθηση στο να αναπτυχθούν έννοιες όπως η κοινότητα και η αλληλεγγύη. Όλοι μας μπήκαμε στη μουσική μέσω των αρχών της DIY σκηνής και τα πιστεύω αυτά αντανακλούν ακόμα μέσω των πράξεων και του έργου μας. Και μην ξεχνάς τη δύναμη που κουβαλούν οι σκηνές αυτές. Το πώς μπορούν να φέρνουν κοντά τον κόσμο και να διατηρούν ζωντανές τις κοινότητες, άσχετα με το αν τραγουδάς για πολιτικό ακτιβισμό ή για μαγεία!

Ξαναγυρνώντας και κλείνοντας με τα του South London, που θα πάμε να ακούσουμε μουσική όταν με το καλό σας επισκεφθούμε;

Η underground μουσική σκηνή στο Νότιο Λονδίνο είναι φανταστική. Δυο προτάσεις έχουμε, η πρώτη στο Deptford και η δεύτερη στο Brixton, όπου βρίσκονται τα The Bird’s Nest & The Windmill αντιστοίχως. Και τα δύο φιλοξενούν κάθε εβδομάδα εξαιρετικές μπάντες κι αποτελούν πυλώνες της τοπικής καλλιτεχνικής, κι όχι μόνο, αναβάθμισης. Οπότε ναι, όταν βρεθείτε στο Λονδίνο μην χάσετε την ευκαιρία να τα επισκεφθείτε!

  • SHARE
  • TWEET