Maceo Parker @ Gazarte, 09/03/20

Λεβεντιά!

Από τον Παντελή Κουρέλη, 16/03/2020 @ 16:48

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την τελευταία εμφάνισή του στην Αθήνα, στο θέατρο Παλλάς τότε και πενήντα έξι (!!!) από τότε που ξεκίνησε να παίζει, ο σαξοφωνίστας του James Brown εξακολουθεί να περιοδεύει. Κυριολεκτικά μια ζωή στον δρόμο, όπως άλλωστε μας είπε και ο ίδιος, εμφανίστηκε για τρίτη, φρονώ, φορά στα μέρη μας. Αυτή τη φορά, στο ζεστό και φιλόξενο Gazarte, που προσφέρεται για να κάτσει κάποιος με ησυχία και να απολαύσει το ποτάκι του, αλλά και για να σηκωθεί από τη θέση του και να χορέψει.

Maceo Parker

Μπαίνοντας λίγο πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης στην αίθουσα που θα φιλοξενούσε τη συναυλία, τη βρήκαμε άδεια. Εκεί κοντά στις 21:30 όμως, ο χώρος είχε γεμίσει σχεδόν εντελώς, με την εξαίρεση του εξώστη. Όλα έγιναν γρήγορα και θύμισαν λίγο εξωτερικό. Ο κόσμος - δεν εξαιρώ κι εμάς - δεν είχε προλάβει ακόμα να πτοηθεί από την επερχόμενη έκτακτη κατάσταση που ζούμε σήμερα.

Χωρίς support σχήμα, το οποίο βρήκα καλό για την περίσταση, στις 21:30 η ώρα βγήκε μια κυρία υπό τους ήχους του "1999" του Prince, προσφώνησε έναν-έναν τους μουσικούς κι αυτοί έλαβαν θέσεις. Στη σκηνή υπήρχε και μια άνετη πολυθρόνα που υποδέχτηκε τον τεραστίων διαστάσεων μπασίστα Rodney "Skeet" Curtis, ο οποίος μου θύμησε ελαφρώς τον Solomon Burke σε αυτή την αλήστου μνήμης συναυλία με τους Blues Brothers στο Ηρώδειο, που τον πηγαινόφερναν στη σκηνή με μια τροχήλατη πλατφόρμα.

Μπορεί να έχει φτάσει πλέον τα 77, αλλά το "Off The Hook" με το οποίο ξεκίνησε η συναυλία τον έδειξε σε δυνατή φόρμα από την πρώτη στιγμή. Τόσο τον ίδιο, όσο και την υπόλοιπη μπάντα, από την οποία ξεχώρισε αμέσως ο τρομπονίστας Greg Boyer

Maceo Parker

Αφού μας tease-αρε λίγο James Brown, η μπάντα έπαιξε το "Make It Funky", επιβεβαιώνοντας το ότι παίζει 98% funk και 2% jazz. Όντως, το όλο στήσιμο, το ύφος και το παίξιμο ήταν πολύ περισσότερο προς τη funky πλευρά παρά προς τη jazz, την οποία απλώς λοξοκοιτούσαν. Το "Uptown Up" ήταν όπως το λέει ο τίτλος του, ενώ στο "Walkin’ The Dog" ο Maceo έδειξε ότι «το έχει» και σαν frontman, αφού παρακίνησε και κατάφερε τελικά να σηκώσει όλο το μαγαζί και να το κάνει να λικνιστεί.

Το set ήταν δομημένο με τέτοιον τρόπο ώστε περιοδικά οι μουσικοί να μπορούν να παίρνουν ανάσες, ειδικά ύστερα από κομμάτια στα οποία τα έδιναν όλα. Έτσι, η μπάντα έφυγε για λίγο στο παρασκήνιο αφήνοντας τον Boyer στο τρομπόνι και τον εδώ και δεκαετίες συνεργάτη του Maceo, τον νεοϋορκέζο Will Boulware στα πλήκτρα, να αυτοσχεδιάσουν. Ύστερα από λίγο ο Maceo και οι υπόλοιποι μουσικοί επανεμφανίστηκαν και με ένα λογοπαίγνιο σχετικά με τον τόπο καταγωγής του Will, ξεκίνησαν το "Spanish Harlem", στο οποίο εντάχθηκαν και πολλά αυτοσχεδιαστικά μέρη. Ο Maceo μας έδειξε την επιδεξιότητά του και στο φλάουτο, εκτός του σαξοφώνου.

Maceo Parker

Ακολούθησε το θρυλικό "Let's Get It On" του Marvin Gaye σε μια εκτέλεση επίσης με αυτοσχεδιασμούς, ειδικά στην κιθάρα, με μεγάλη συμμετοχή από το κοινό στο τέλος. Κολλητά ακούσαμε το up tempo και αβανταδόρικο για λίκνισμα "Cold Sweat" του James Brown, το οποίο έκλεισε με ένα drum solo του Pete Macleans. Μετά την αγάπη του στον Marvin Gaye, ο Maceo μας είπε και για την αγάπη που έχει στον Ray Charles, ζητώντας μας να χειροκροτήσουμε γι’ αυτόν - αλλά και για τον Jamie Foxx, που τον ενσάρκωσε στη γνωστή χολλυγουντιανή επιτυχία. Το απογυμνωμένο "You Don't Know Me", το οποίο ο Maceo τραγούδησε μόνο με τη συνοδεία των πλήκτρων, ήταν κατανυκτικό μέσα στην ησυχία που επικράτησε στον χώρο.

Σειρά είχε μια βόλτα από τη Νέα Ορλεάνη και το NOLA funk των Meters, με το "Hey Pocky A-way" να είναι άλλη μια αφορμή με χορό, κλείνοντας με σόλο μπάσο. Στο πασίγνωστο "Stand By Me" ο Maceo ξανάπιασε το φλάουτο, αλλά την παράσταση αυτή τη φορά έκλεψε η Darliene Parker (σύζυγος του ανηψιού του, εξ' ου και Parker) με τα καταπληκτικά φωνητικά της.

Maceo Parker

Στην τελική ευθεία της βραδιάς, ακούσαμε διαδοχικά το ανεβαστικό (όχι ότι υπήρξαν και πολλές μη ανεβαστικές στιγμές, λέμε τώρα) "Gonna Have A Funky Good Time", ένα ...πέρασμα από το "Pass The Peas" και το "Gonna Put Your Lovin’ In The Lay Away", από τον τελευταίο δίσκο του Maceo. Μέσα σ’ όλον αυτόν τον πανικό, η κυρία ξαναβγήκε στη σκηνή για να κάνει την αποφώνηση, ο Maceo ξεσήκωσε και πάλι όλον τον κόσμο και τον έκανε να χειροκροτά ασταμάτητα.

Θα σκεφτεί κάποιος «μα καλά, όλο διασκευές έπαιξε;» Εύλογη η απορία, με την απάντηση να είναι ότι σε πολλές από τις αυθεντικές ηχογραφήσεις των συγκεκριμένων κομματιών, ο Maceo Parker έχει συμμετάσχει. Εν μέρει δηλαδή, είναι και δικές του όλες αυτές οι κομματάρες που παίζει!

Maceo Parker

Δε γνωρίζω την τύχη που είχε η περιοδεία του κυρίου Maceo Parker μετά την αποχώρησή του από την Ελλάδα. Θεωρώ πολύ δύσκολο να συνεχίστηκε απροβλημάτιστα, δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη αυτές τις μέρες. Όπως και νά 'χει, απολαύσαμε μια λεβέντικη εμφάνισή του, σηκωθήκαμε από τις θέσεις μας, κουνηθήκαμε, χορέψαμε ρυθμικά, τραγουδήσαμε, χειροκροτήσαμε. Φαινομενικά απλά πράγματα μεν, χωρίς να μπορεί να τα προκαλέσει ο πάσα ένας καλλιτέχνης δε. Συν τοις άλλοις, ποιος ξέρει πότε θα τα ξανακάνουμε.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

SETLIST

 

1999
Off the Hook
Satin Doll (instrumental)
Prisoner of Love
Make It Funky
My Cherie Amour (instrumental)
Uptown Up
Walkin’ The Dog
Song for My Teacher (instrumental)
Spanish Harlem
Let’s Get It On
Cold Sweat (με drum solo)
You Don’t Know Me
Hey Pocky A-Way
Stand By Me
Doing It To Death (Gonna Have A Funky Good Time)
Pass the Peas
Gonna Put Your Lovin’ In The Lay Away

  • SHARE
  • TWEET