Planet Of Zeus, Κροταλίας @ Fuzz Club, 21/12/19

Από τον Ταύρο στον Δία

Από τον Αντώνη Μαρίνη, 23/12/2019 @ 11:39

Ο κανόνας λέει ότι τα μεγάλα ροκ συγκροτήματα φαίνονται στο σανίδι. Στον ελληνικό μικρόκοσμο οι Planet Of Zeus εν έτει 2019 δεν χρειάζεται να αποδείξουν αν περνάνε το τεστ. Από μικρά υπόγεια μέχρι επιφανή κλαμπ, κι από περιοδείες εκτός συνόρων μέχρι εμφανίσεις σε πραγματικά μεγάλους χώρους, έχουν παίξει παντού και έχουν δώσει ξανά και ξανά τα διαπιστευτήριά τους. Όταν λίγο πριν την κυκλοφορία του "Faith In Physics" ανακοινώθηκε η συναυλιακή επιστροφή τους στην πρωτεύουσα, το διήμερο στο venue της Πατριάρχου Ιωακείμ, έμοιαζε αναμενόμενο. Υπάρχουν περιπτώσεις που αξιοσέβαστα ονόματα οριακά έχουν μισογεμίσει τον ίδιο χώρο, αλλά εδώ δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε σχήμα.

Πριν τους τιμώμενους της βραδιάς, ο κλήρος για το δύσκολο έργο του ανοίγματος έπεσε στον Κροταλία. Δύσκολο; Όχι δα. Η τετράδα παρατάχθηκε με γερές δόσεις αυτοπεποίθησης, ενώ κάτω από τη σκηνή υπήρξε κάμποσος υποψιασμένος κόσμος. Ήδη από την προηχογραφημένη εισαγωγή οι φωνές έμοιαζαν αναπάντεχα δυνατές· από εκεί και μετά μόνο θα δυνάμωναν. Ισορροπημένος ήχος, punk λογική, τρία μικρόφωνα, rock λεπτομέρειες, τζούρες από νότιο αέρα. Σε στιγμές σχεδόν ακούστηκε sing along, και αν σε αυτό προστεθεί ο αριθμός όσων σιγά-σιγά άρχισαν να κουνιούνται στους πιασάρικους ρυθμούς, το αποτέλεσμα έγινε γρήγορα σαφές. Μέχρι το κλείσιμο του "Όταν Θα Σβήσουν Τα Φώτα", δεν έπεφτε καρφίτσα και το χειροκρότημα έμοιαζε κάτι περισσότερο από ζεστό.

Ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα, και μετά την απαραίτητη έξοδο σεβαστής μερίδας από το κοινό για τσιγάρο (κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες στοίχισε λίγο στο opening set των Sadhus μία μέρα νωρίτερα), στις 22.30 τα πάντα ήταν έτοιμα για τους Planet Of Zeus. Οι κουρτίνες έκλεισαν, τα παιχνίδια με τα φώτα άρχισαν, και τα προφανή γηπεδικά συνθήματα έκαναν την εμφάνισή τους. Δεν χωράει αμφιβολία ότι η μπάντα εδώ και καιρό έχει ανέβει επίπεδο. Το πιο χύμα συναίσθημα που υπήρχε στις εμφανίσεις της στις αρχές της δεκαετίας έχει δώσει τη θέση του σε κάτι πιο οργανωμένο. Η επαφή με το κοινό, ωστόσο, δεν έχει χαθεί ούτε στο ελάχιστο. Ο χαμός στο μπάσιμο του "Gasoline" ήρθε από νωρίς ως επιβεβαίωση.

Planet Of Zeus

Πριν προλάβουν να σβήσουν τα χαμόγελα και να χαλαρώσουν τα πρώτα σπρωξίματα, οι διαβασμένοι του πιτ άνοιξαν τον χώρο μπροστά στη σκηνή και η συνέχεια έμοιαζε βγαλμένη από τις καλύτερες σελίδες της heavy ιστορίας. "It was the first gig, the first song, the first chord, and the string falls down". Δεν χρειάστηκε κάτι περισσότερο. Όλο το κλαμπ άρχισε να κουνιέται στους φασαριόζικους ρυθμούς του "Macho Libre", τα πάντα βρέθηκαν στη θέση τους, και οι φωνές άγγιξαν επίπεδα που κλασικά ονόματα θα ζήλευαν. Εσύ εκεί πίσω που φωνάζεις ότι και οι Planet κλασικό όνομα είναι, δεν έχεις τελείως άδικο. Κι ας διαφωνούν εκείνοι. Όλοι αυτοί που δεν έχαναν στίχο στο "Man Vs God" ήταν εκεί για να τους διαψεύσουν.

Planet Of Zeus

Οι εναλλαγές από το νέο στο παλιότερο υλικό ήταν καλά τοποθετημένες. Ο ήχος ήταν καθαρός και, σε απολύτως ροκ λογική, ένα επίπεδο δυνατότερος απ' ότι χρειαζόταν. Οι κιθάρες μοιράζονταν τα ηνία με τα μικρόφωνα, το μπάσο γέμιζε άψογα τις χαμηλές συχνότητες, και η ένταση των ντραμς ήταν τόσο όσο. Ο προσεγμένος φωτισμός έδενε όμορφα, δίνοντας επιπλέον πόντους. Η συμμετοχή του κόσμου ανέβαζε τα πάντα σε δυσθεώρητα επίπεδα. Περιστατικά crowd surfing στο "All These Happy People", διαρκές χτύπημα στο "Beast Within", εξωπραγματικό sing along στο ομώνυμο του "Loyal To The Pack". Δεν είναι καθόλου εύκολο να φτάσεις στο στάτους που έχει το κουαρτέτο, και είναι ακόμα δυσκολότερο να το διατηρήσεις σε βάθος χρόνου.

Planet Of Zeus

Το παιχνίδι στο "Vigilante" και το ρεφραίν του "Them Nights" λίγο νωρίτερα ήταν η τέλεια πάσα για την ολοκλήρωση του κανονικού σετ. Δεν χρειάστηκε πολύ για να επανέλθουν οι φωνές και τα συνθήματα. Τα χαμόγελα στα πρόσωπα της μπάντας τα έλεγαν όλα. Στο φρέσκο "Your Song" η ατμόσφαιρα ξαναζεστάθηκε, ήταν όμως στα "Leftovers" και "Vanity Suit" που ήρθε η απογείωση. Ας γκρινιάζουν όσο θέλουν τα διαδίκτυα. Οι εγχώριες μπάντες που μπορούν να πετύχουν κάτι αντίστοιχο είναι μετρημένες. Οι Planet Of Zeus είναι οι ίδιοι που δεκαφεύγα χρόνια πίσω έκαναν μικρά μπαράκια να στάζουν. Είναι οι ίδιοι, αλλά είναι διαφορετικοί. Μεγάλωσαν, με κάθε πιθανή έννοια. Αν ρωτάτε εμάς, για ένα "Woke Up Dead" υπήρχε χρόνος, αλλά μικρό το κακό.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά (από το live των Planet Of Zeus @ Fuzz Club, 20/12/19)

SETLIST

 

Gasoline
Macho Libre
Man Vs God
Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself
Something's Wrong
Revolution Cookbook
All These Happy People
The Great Dandolos
The Great Liar
The Beast Within
Loyal To The Pack
Let Them Burn
Them Nights
Vigilante
On Parole

Encore:
Your Song
Leftovers
Vanity Suit

 
  • SHARE
  • TWEET