Planet Of Zeus, Despite Everything @ Gagarin 205, 24/11/12

Από τους Εριφύλη Παναγούλια, Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 28/11/2012 @ 13:38
Ύστερα από την περιοδεία τους στις ελληνικές πόλεις, ήρθε η σειρά της Αθήνας να νοιώσει την on stage ενέργεια των Planet Of Zeus, για τους οποίους πλέον δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Προετοιμασμένοι για ανελέητο headbanging και απώλειας λίτρων ιδρώτα, φτάσαμε στο 205 της Λιοσίων, βλέποντας αρκετές δεκάδες γενειοφόρους τύπους να στέκουν απ' έξω ακίνητοι. Στην αρχή νομίζαμε ότι απλά έπρεπε να στηθούμε σε κάποια ουρά αναμονής μέχρι την είσοδο, αλλά το βλέμμα μας έπεσε στο αναρτημένο Α4 του ταμείου, που έγραφε «SOLD OUT», γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα για εγχώρια μπάντα. Μπαίνοντας στο Gagarin, όντως η ατμόσφαιρα ήταν ασφυκτική, τόσο από τον κόσμο, τόσο και από το σύννεφο καπνού που αιωρούταν πάνω από τα κεφάλια μας, στοιχεία όμως που προϊδέαζαν για την εκρηκτική συνέχεια.

Despite Everything

Τη βραδιά άνοιξαν οι εκπληκτικοί Despite Everything, οι οποίοι πρόσφατα επέστρεψαν από την δεύτερη, πέρα του Ατλαντικού, περιοδεία τους σε Καναδά και Η.Π.Α. Αξιοζήλευτη και υπερδραστήρια μπάντα η οποία μας ταρακούνησε με τον άγριο punk ήχο της, ο οποίος εμπλουτίζεται πανέμορφα με έντονα και ποικίλα στοιχεία μελωδικού hardcore. Οι Αθηναίοι έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν έναν εντελώς προσωπικό ήχο ο οποίος μπορεί να μην «ταίριαζε» στην πλειοψηφία των παρευρισκόμενων, αλλά παρουσιάστηκε τέλεια και ξεσήκωσε αρκετούς.

Despite Everything

Σκηνικά, πάντα χαμογελαστοί και ευδιάθετοι, έδεσαν το punk/hardcore μείγμα τους με πολύ καλό ήχο και έδειξαν ότι έχουν δουλέψει πολύ ώστε να συντονίζονται πανεύκολα, στα φωνητικά  και στις έξυπνες και πολύπλοκες συνθετικές και ρυθμικές αλλαγές τους. Δεν κούρασαν, παρόλο το μεγάλο set τους, και στο κλείσιμο δέχθηκαν ένα ζεστό χειροκρότημα το οποίο άξιζαν με το παραπάνω.

Setlist: Pardon, My Negativity / Castaways / Ink Scattered / Flood In Flood Out / No Smoke Without Fire / Under The Gun / If You're Going Through Hell / Between A Rock And A Hard Place / Roads Unfold / Time And Tide / Stings Like Hell.

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης

Λίγο μετά τις 22:30 και ύστερα από γηπεδικής φύσης συνθήματα-καλέσματα, οι Planet Of Zeus έβαλαν τέλος στην αναμονή του κονσερβοποιημένου κοινού, ανεβαίνοντας στην σκηνή υπό τους ήχους του "Unicorn Without A Horn".

Planet Of Zeus

Χρειάστηκαν μόνο τα drums της έναρξης του "Down Of The Dead" για να πάρει φωτιά το Gagarin. Όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει: headbanging και λίγα λεπτά αργότερα λίτρα ιδρώτα και ανελέητο ξύλο που έπεφτε μέσα στο pit. Οι πλανήτες το είχαν δείξει και οι σαμάνοι το είχαν πει ότι αυτοί οι τύποι πάνω στην σκηνή, δεν θα αστειεύονταν. Έτσι κι έγινε. Το "Supernothing" και το "Leftovers" και "Doteru" ήρθαν να μας κτυπήσουν απανωτά και χωρίς κανένα έλεος. Η εικόνα πλέον έμοιαζε heavy rock/ stoner πάρτυ, με κορμιά να περνάνε πάνω από τα κεφάλια μας και την μπάντα να ανταλλάσσει τους τόνους ενέργειάς της με το κοινό. Λίγα δευτερόλεπτα παύσης και ξανά το σύνθημα. «ΣΕΞ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΙΑ» και το "Nervous Breakdown", βγαλμένο από το "Eleven The Hard Way" που το ακολούθησε, άρχισε να λυγίζει από το βάρος του τα τάστα της κιθάρας, μέχρι την εισαγωγή του "Ballad Of Boston George". Εκεί ηρέμησαν για λίγο τα πνεύματα, αλλά ως εκεί. Τα μέλη της μπάντας πλέον έπαιζαν σε κατάσταση έκστασης με την απόδοση της να χτυπάει κόκκινο, υποστηριζόμενοι και από τον -παράδοξα- καλό ήχο του χώρου.

Planet Of Zeus

Η καλή επικοινωνία με των Planet Of Zeus με το κοινό ήταν έντονη, ακόμα και όταν ο Μπάμπης, «προλογίζοντας» το "Vanity Suit" σημείωσε γελώντας ότι «αυτό είναι για τις αδερφούλες». Με τέτοια πυκνότητα τρίχας ανά τετραγωνικό μέτρο, δύσκολα το λες, αλλά με την θέα που είχε από εκεί πάνω σίγουρα ένοιωθε κι αυτός ένας μικρός θεός. Μετά το "Macho Libre" αναρωτήθηκε (ή καλύτερα προσποιούμενος ότι δεν ήξερε, ρώτησε) αν περνάμε καλά, με εναλλασσόμενο αποδέκτη της ερώτησης μία την αρένα και μία τον εξώστη, όπου όλοι ούρλιαζαν θετικά, παρά την παρατεταμένη επανάληψή της. Μετά την «...και καλά» αποχώρηση τους από την σκηνή, καταλάβαμε ότι λίγο έμενε ακόμη μέχρι το τέλος της βραδιάς. Οι Planet Of Zeus μας άφησαν με τα "Woke Up Dead" και "Eat Me Alive", γράφοντας ένα πολύ σημαντικό εδάφιο στην ελληνική rock ιστορία, από πλευρά ποιότητας της ίδιας της μπάντας, των υψηλών προδιαγραφών ζωντανής εμφάνισης, ενέργειας και φυσικά συμμετοχής του.

Planet Of Zeus

Δεν ξέρω πόσο γραφικό μπορεί να είναι το σύνθημα «Σεξ και βία στον Πλανήτη Δία», που ακουγόταν συνέχεια από την αρένα του Gagarin, πάντως κατά έναν μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα του live. Σε όσων τα μυαλά το χαρούμενο ελληνικό Σαββατόβραδο περιορίζεται σε ταβερνούλες, μπουζουκλερι και αιωρούμενες χαρτοπετσέτες, μάλλον ήρθε η ώρα να θορυβηθούν, γιατί ο Δίας έχει μέσα του οργή αλλά και τρελά heavy rock / stoner κέφια. To Σάββατο έριξε τις αστραπές του στο 205 της Λιοσίων, σημαδεύοντας τα αυτιά και τις καρδιές όλων μας. Αγγελιοφόροι του έγιναν οι Planet Of Zeus, σε μια sold out συναυλία, αξέχαστη για όλους όσους βρέθηκαν εκεί, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και γεμίζοντας τους ανυπομονησία για την επόμενη εμφάνισή τους

Planet Of ZeusSetlist:

Dawn Of The Dead
Supernothing
Leftovers
Doteru
Nervous Breakdown
Same Mistakes
Ballad Of Boston George
Apocalypse
Scream
Stab Me
Vanity Suit
Space Loop 430
Macho Libre
Something's Wrong
--------
Woke Up Dead
Eat Me Alive

Εριφύλη Παναγούλια

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com

  • SHARE
  • TWEET