Bullet

Highway Pirates

Black Lodge / Sound Pollution (2011)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 28/02/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Όλοι ξέρετε τι σημαίνει η λέξη «Bullet» και τι επιπτώσεις έχει στο ανθρώπινο σώμα. Όλοι όσοι έχετε γνωρίσει παππού ίσως σας έχει πει ιστορίες από έναν πόλεμο που έχει ζήσει. Κάποιος μάλιστα μπορεί να σας δείξει και σημάδι που του είχε αφήσει ένα θραύσμα σφαίρας όταν ήταν στη μάχη. Επειδή η σκληρή μουσική πολλές φορές κάνει ωραίους παραλληλισμούς, σκεφτείτε ότι το όνομα του συγκροτήματος τυχαίο δεν είναι. Άμα σου μπει μέσα σου η σφαίρα δε θα σε σκοτώσει, αφού δεν έχει μπαρούτι, αλλά θα σου αφήσει μόνιμο σημάδι, μια και θα αγαπήσεις τη μπάντα τόσο, που δε θα θέλεις να τη βγάλεις από μέσα σου. Το γιατί είναι απλό αν τους ακούσεις...

Ήταν 31 Ιουλίου του 2009 όταν ο drummer του group, Gustav Hjortsjö, ήταν στα παρασκήνια του Sävsjö Festival. Ξαφνικά βλέπει μπροστά του ένα γνώριμο πρόσωπο, τον τραγουδιστή των Saxon, Peter "Biff" Byford. Ο Gustav δεν άφησε την ευκαιρία να του φύγει, ζητώντας από τον Biff να συμμετέχει στη νέα δουλειά των Bullet. Η απάντηση του ήταν «ναι». Ρωτώντας τον το όνομα του κομματιού που ήθελε να συμμετέχει, ο Gustav σάστισε, αφού δεν είχε προσχεδιάσει τέτοια απάντηση. Οι Bullet τότε έκαναν περιοδεία για να υποστηρίξουν το δεύτερο πόνημα τους,  "Bite The Bullet", και έτσι δεν είχαν ακόμα καταστρώσει τα τελικά πλάνα για τη νέα τους κίνηση. Παρ' όλα αυτά, ο Gustav του απάντησε αμέσως με τον πιο rock 'n' roll τίτλο που του ήρθε εκείνη την στιγμή στο μυαλό από τα κομμάτια που είχαν ήδη έτοιμα: "Highway Pirates". Ένα μήνα μετά ξανασυναντηθήκαν στο Skogsröjet Festival στο Reijmyre. Αυτό ήταν. Περίπου 40 δευτερόλεπτα από την αρχή του άλμπουμ το γνωστό σφύριγμα, σήμα κατατεθέν του Biff, ακούγεται στο ομότιτλο κομμάτι.

Τυχαίο μάλλον όχι, όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα. Έτσι, δε θα μπορούσαν να δώσουν άλλο τίτλο στη νέα, τρίτη απόπειρα να κατακτήσουν τις καρδιές των οπαδών. Οι Bullet να αναφέρω ότι δεν πρωτοπορούν μουσικά. Όπως οι Airbourne, οι Rose Tatoo, οι Krokus και πολλοί άλλοι, έχουν κοιμηθεί πολλά χρόνια με τα άλμπουμ των AC/DC και των Accept. Για να μη στεναχωρήσουν καμία από τις δυο κύριες επιρροές και αγάπες τους, αποφάσισαν να κάνουν κάτι ενδιάμεσο. Πήραν λοιπόν το boogie, mid tempo χορευτικό και ξεσηκωτικό στυλ των Αυστραλών, έβαλαν μπόλικο τσαμπουκά από τους Γερμανούς και το αποτέλεσμα; Αν μη τι άλλο αξιοπρόσεκτο. Αν είσαι οπαδός του μοναδικού και μονοπωλιακού heavy ήχου και αν οι ωραίες ρέπλικες σε εκνευρίζουν αφάνταστα, σταμάτα να διαβάζεις. Αν όμως εκτιμάς κάποιον που δεν είναι εφευρέτης μουσικών συνθέσεων, αλλά σου πιάνει τα απόκρυφα και στα κάνει σμπαράλια, οι Bullet είναι για σένα. Αν έχεις μηχανή καβάλησε την και τσίτωσε τα ακουστικά του walkman σου. Οι Bullet θα αποτελέσουν την ιδανική παρέα σου μετά τα 200 χιλιόμετρα. Επίσης, θα συντροφεύσουν τις άπειρες στιγμές άγριας ηδονής σου με το άλλο φύλο.

Με την προηγουμένη δουλειά τους, "Bite The Bullet", έβαλαν το όνομα τους στα metal σαλόνια. Με τη νέα έχουν στρογγυλοκαθήσει στον καναπέ και δε σηκώνονται. Απόδειξη η support εμφάνιση που έκαναν στους AC/DC στο στάδιο Ullevi του Gothenburg, στην πατρίδα τους, τη Σουηδία. Η τεράστια επιτυχία που γνωρίζουν μάλλον τους έδωσε τη δύναμη να εμπνευστούν χαρούμενες ανεβαστικές μελωδίες, παρά τους πίεσε να πέσουν σε επαγγελματικές παγίδες εύκολων σε πωλήσεις τραγουδιών. Στο "Highway Pirates" την τελική μίξη έχει κάνει ο βραβευμένος δις με Grammy Tobias Lindell, που έχει συνεργαστεί με τους Europe, Hardcore Superstar, Mustasch, Crash Diet, One Man Army, Lost Horizon. Μαζί με τους Bullet έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν ήχο που είναι retro και μοντέρνος ταυτόχρονα. Το τελικό mmastering έχει γίνει από τον Henke Johnson, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τους Hellacopters, Imperial State Electric, Sabaton και άλλους. Τι είπατε; Όποιος έχει λεφτά έτσι κάνει! Μπορεί. Όμως, όπως λέει και γνωστή διαφήμιση, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι λάτρεις του βινυλίου που θα αγοράσουν το άλμπουμ θα έχουν δώρο ένα 60x90 poster των Bullet.  

Στο "Highway Pirates" αυτό που εισπράττει ο ακροατής πάνω από όλα είναι διασκέδαση. Τι πιο σημαντικό από αυτό; Αγνό rock 'n' roll θα ακούσεις αν τους εμπιστευτείς. Αν μη τι άλλο, με την καινούργια τους προσπάθεια είναι για τα καλά στο χάρτη. Έχε δυο εικόνες στο μυαλό σου όταν θα τους ακούς: τον Biff να σφυρίζει, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα ενός υπέροχου άλμπουμ, και τον τραγουδιστή των Bullet, Hell Hofer, του οποίου τα κιλά σου δείχνουν περίτρανα τι θα πάθεις αν πέσει επάνω σου, αν και εφόσον δεν τους ακούσεις. Το ρισκάρεις, όσο και να χαριτολογεί;
  • SHARE
  • TWEET