Mogwai (live streaming premiere) @ Tramway, Γλασκώβη, 13/02/21

Παρακολουθήσαμε την πρώτη παρουσίαση του νέου δίσκου των Σκωτσέζων

Από τον Γιάννη Βόλκα, 16/02/2021 @ 11:38

Όσο οι μήνες περνούν και η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο, ολοένα και περισσότεροι μουσικοί αναγκάζονται να προσαρμόζονται σε μια νέα τάξη πραγμάτων. Φυσικά, όλοι ευχόμαστε ότι το συντομότερο δυνατόν όλα θα επιστρέψουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς και εμείς (μουσικοί και οπαδοί) θα επανέλθουμε στο ευχάριστο συναυλιακό στριμωξίδι. Μέχρι τότε όμως, αφού δεν έχουμε live reports, το Rocking.gr δεν χάνει ευκαιρία να παρακολουθήσει ορισμένα από τα σημαντικότερα live streamings που συμβαίνουν ανά τον κόσμο.

Αυτήν τη φορά μεταφερθήκαμε νοητά στη Γλασκώβη και πιο συγκεκριμένα στο Tramway. Ο συγκεκριμένος χώρος κατασκευάστηκε το 1893 και ήταν αρχικά ο βασικός σταθμός του τραμ της πόλης. Αργότερα μετατράπηκε σε Μουσείο Συγκοινωνιών για να φτάσουμε στο σήμερα όπου ο πολύ όμορφος industrial χώρος λειτουργεί ως πολιτιστική στέγη. Στο παρελθόν, το Tramway έχει φιλοξενήσει τους πειραματικούς Βρετανούς Throbbing Gristle και Nurse With Wound, άρα η εμφάνιση των Mogwai κάθε άλλο παρά έκπληξη προκάλεσε.

Mogwai Live Streaming Glasgow

Αφορμή για τη συγκεκριμένη εμφάνιση των Σκωτσέζων αποτέλεσε η κυκλοφορία του νέου, δέκατου (αν αφήσουμε τα soundtracks έξω) δίσκου του συγκροτήματος. Έτσι, η πρώτη, ζωντανή παρουσίαση των τραγουδιών του "As The Love Continues" κίνησε το ενδιαφέρον πολλών οπαδών του δημοφιλούς συγκροτήματος. Αν αναλογιστούμε ότι μονάχα τρία από τα τραγούδια του δίσκου έχουν μέχρι στιγμής διαρρεύσει, είναι λογικό οι φίλοι των Mogwai, αλλά και η post-rock κοινότητα γενικότερα, να περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία την εμφάνιση αυτή.

Από τις πρώτες νότες του "To The Bin My Friend, Tonight We Vacate Earth", που ανοίγει τον δίσκο ήταν εύκολο να βγουν ορισμένα συμπεράσματα. Αρχικά, η φύση της μουσικής των Mogwai ακούγεται ιδανικά στο σπίτι, με ακουστικά ώστε να καταφέρουμε να απορροφήσουμε και την παραμικρή λεπτομέρεια. Φυσικά, οι πραγματικές ζωντανές εμφανίσεις έχουν άλλη χάρη όμως πόσες φορές, ειδικά στο συγκεκριμένο μουσικό ύφος, έχουμε ενοχληθεί από τους φαφλατάδες διπλανούς μας; Επίσης, έγινε απόλυτα κατανοητό ότι θα ακούσουμε τον καινούργιο δίσκο με συγκεκριμένη σειρά, αλλά η διάρκεια του streaming άφηνε να εννοηθεί ότι στο τέλος θα έχουμε και ένα μικρό δωράκι, ως encore που λέγαμε και «παλιά» στις συναυλίες.

Mogwai Live Streaming Glasgow

Μια αναλυτική περιγραφή της συγκεκριμένης εμφάνισης θα πρόδιδε πολλά από αυτά που θα αναφέρουμε αργότερα στην παρουσίαση/δισκοκριτική του "As The Love Continues" και έτσι θα σταθούμε σε μια γενικότερη εικόνα τόσο του δίσκου όσο και της εκδήλωσης. Η πρώτη έκπληξη είχε προηγηθεί μερικές μέρες νωρίτερα όταν διέρρευσε το δεύτερο κομμάτι από τον δίσκο με τον τίτλο "Richie Sacramento" με τον Stuart Braithwaite να αναλαμβάνει τα φωνητικά, κάτι που συμβαίνει σπάνια στους Mogwai. Το ίδιο συμβαίνει και στο "Here We, Here We, Here We Go Forever", χωρίς όμως να φτάνει στα «εμπορικά» (για τα δεδομένα της μπάντας) επίπεδα του προηγούμενου. Παραμορφωμένα φωνητικά, αυτήν τη φορά από τον Barry Burns, συναντούμε επίσης στο "Fuck Off Money". Οι τρεις αυτές συνθέσεις μπήκαν «σφήνα» ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα στα οποία συναντούμε το κλασικο instrumental ύφος της μπάντας, χωρίς όμως τα θορυβώδη ξεσπάσματα του παρελθόντος.

Mogwai Live Streaming Glasgow

Μετά το τέλος της παρουσίασης του "As the Love Continues" η οποία είχε διάρκεια λίγο περισσότερο από μια ώρα, οι Σκωτσέζοι επέλεξαν δύο κομμάτια από το παρελθόν τους, το "How To Be A Werewolf" από το "Hardcore Will Never Die, But You Will" και το "Like Herod" από το ιστορικό ντεμπούτο τους "Young Team". Το τελευταίο έκλεισε ιδανικά τη βραδιά με έναν όμορφο και θορυβώδη τρόπο κατά τα γνωστά, έντονα ξεσπάσματα του κομματιού.

Κατά τα άλλα οι Mogwai παρουσιάστηκαν με έναν απόλυτα επαγγελματικό τρόπο με τον χαμηλό φωτισμό να εναλλάσσεται με strobe lights δίνοντας μια αισθητική αντίστοιχη με αυτήν που συναντούμε στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Πολλαπλές κάμερες πρόσφεραν εικόνες τόσο από το συγκρότημα στο σύνολό του, αλλά και από τον καθένα ξεχωριστά. Πλάνα που βόλευαν ιδιαιτέρως του μουσικούς θεατές αφού είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν λεπτομερώς τα σημεία του κάθε μουσικού οργάνου.

Mogwai Live Streaming Glasgow

Για τους οπαδούς των Mogwai, η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μια ιδανική ευκαιρία να συναντηθούν έστω και με έμμεσο τρόπο με το αγαπημένο τους συγκρότημα, να ακούσουν πρώτοι τον νέο δίσκο ενώ κατά πάσα πιθανότητα η παρουσίαση κατά αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει πολύ στην προώθηση του "As The Love Continues", αφού ακόμα είναι αδύνατο ο δίσκος να «διαφημιστεί» με μια κανονική περιοδεία.

SETLIST

To The Bin My Friend, Tonight We Vacate Earth 
Here We, Here We, Here We Go Forever 
Dry Fantasy 
Ritchie Sacramento 
Drive the Nail 
Fuck Off Money 
Ceiling Granny 
Midnight Flit 
Pat Stains 
Supposedly, We Were Nightmares 
It’s What I Want to Do, Mum 
How to Be a Werewolf 
Like Herod

  • SHARE
  • TWEET