Electric Litany @ Γιάφκα, Πάτρα, 24/10/19

H έναρξη της διάδοσης του "Under A Common Sky" ξεκίνησε από την Πάτρα

Από την Αθανασία Χρυσανθοπούλου, 29/10/2019 @ 17:39

Επηρεασμένοι από τα ηχοτοπία της Κέρκυρας οι Electric Litany επέστρεψαν στην πόλη που τους ανέδειξε μέσω της δισκογραφικής εταιρείας Inner Ear για να δώσουν μια συναυλία μυσταγωγικής ατμόσφαιρας. Ο κόσμος δεν ήταν αρκετός, τουλάχιστον προσωπικά πιστεύω ότι δεν είχε το μέγεθος που αξίζει σ’ αυτό το συγκρότημα. Όμως, το απρόσμενο σ΄ ότι αφορά το κοινό ήταν πως κανείς δεν είχε έρθει επειδή είδε ότι κάποιος έπαιζε το βράδυ της Πέμπτης στη Γιάφκα. Όλοι ήταν εκεί για ένα συγκεκριμένο σκοπό, για να παρακολουθήσουν σιωπηλά τη μικρή τελετή μύησης στον πειραματικό ήχο που δίνουν κάθε φορά οι Electric Litany στις συναυλίες τους. Φασαρία, δυνατές φωνές και ανόητα χαχανητά δεν έλαβαν χώρα ούτε κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων ανάμεσα στα κομμάτια.

Μπορεί να ευθύνονται οι θεατρικές κινήσεις ή τα βλέμματα των Electric Litany για την ευλάβεια με την οποία τους παρακολουθούσε ο κόσμος ή μπορεί απλά με την έναρξη του set μέσω του "Azure" το συγκρότημα να πέτυχε το στόχο του, να μας μεταφέρει δηλαδή στη θέα ενός ουράνιου τόξου που απλώνεται γαλήνια πάνω από τη θάλασσα όπως ακριβώς απεικονίζει το εξώφυλλο του καινούργιου τους άλμπουμ, "Under A Common Sky".

Τα νέα τους ερεθίσματα ξεδιπλώνονται ήδη από τo κομμάτι "CFU" του οποίου η εισαγωγή προέρχεται από ένα παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι της Κέρκυρας. Το συγκρότημα πήρε την απλότητα και επένδυσε πάνω της pop ήχους χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα και όργανα προσφέροντας στον ακροατή μια πειραματική εκδοχή ήχων που είναι βαθιά ριζωμένων στη μνήμη μας. Μάλιστα το "Sealight" αποδεικνύει πως η εξέλιξη της τεχνολογίας παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία τους καθώς τη χρησιμοποιούν για να δώσουν διαφορετικές όψεις και ποιότητες στο έργο τους.

Αν και η setlist κινήθηκε γύρω από τον τελευταίο δίσκο τους δεν μπορούσαν να λείψουν κομμάτια από τον δίσκους "Enduring Days You Will Overcome" και "How To Be A Child & Win The War" με την πιο ιδιαίτερη στιγμή να φτάνει όταν ακούστηκε στα ηχεία η φωνή του Γιάννη Ρίτσου να απαγγέλει τους πρώτους στίχους από τη Σονάτα του Σεληνόφωτος. Το "Tear" ίσως και να ξεχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένοι, διότι αν εκείνη τη στιγμή δεν βρεις το κουράγιο να υποκλιθείς στην απλότητα των λέξεων και των ρυθμών τότε σίγουρα αποτελείσαι από υλικό σκληρό και άκαμπτο.

Από τη μία πλευρά ο Παύλος Μαυροματάκης στο μπάσο να προσδίδει την punk rock δόση στο συγκρότημα και από την άλλη ο ταπεινός καλλιτέχνης Αλέξανδρος Μίαρης απογείωσαν το "Empty Sea" και δίδαξαν shoegaze (dream pop) μελωδίες μέσω του "Feather Of Ecstasy". Επίσης, όπως μας δήλωσαν δεν γουστάρουν να λένε πολλές ανούσιες κουβέντες ανάμεσα στα κομμάτια γι’ αυτό αρκέστηκαν στο να πουν λίγα καλά λόγια για την κομμουνιστική ηγεσία της πόλης μας και πριν φύγουν την πρώτη φορά από τη σκηνή να φωνάξουν "Ξύλο στο Μπογδάνο" και "Σκατά στους φασίστες".

Όταν ξανανέβηκαν στη σκηνή προελκυόμενοι από τα χειροκροτήματα του πιστού κοινού τους είπαν χαριτολογώντας πως αυτά τα τερτίπια που κάνουν τα συγκροτήματα είναι σαν τη δημοκρατία, φαίνονται αληθινά αλλά στην πράξη δεν είναι. Όμως, το αληθινό σε αυτή την ιστορία ήταν ο τρόπος με τον οποίο απόδωσαν τα τρία τελευταία κομμάτια και ιδιαίτερα το "Refugee (Under A Common Sky)". Αν βρεθείτε κοντά σε ένα live των Electric Litany κάντε το δώρο στον εαυτό σας και πηγαίνετε και αν δεν σας δίνεται η δυνατότητα ζητήστε λύτρωση μέσα από τους δίσκους τους.

SETLIST

 

Azure
CFU
Sealight
England 
Intro
Silence
The Soul Remembers Everything
A Dream Worth Dreaming
Tear 
A Time
Home
Bedroom 
Enemy
Empty Sea
You Make Me Feel
Name
Enduring Days You Will Overcome

Encore:

Feather Of Ecstasy
Refugee (Under A Common Sky)
February

  • SHARE
  • TWEET