Sivert Hoyem @ Ηρώδειο, 02/10/16

Ο Hoyem δεν είναι ερμηνευτής, ούτε διασκεδαστής, απλά είναι παράδειγμα προς μίμηση και όσοι το αρνούνται είτε ψεύδονται ασυστόλως, είτε γεννήθηκαν χωρίς αυτιά

Από τον Νικόλα Ρώσση, 04/10/2016 @ 11:03

Δεύτερη μέρα σε ένα ακόμη sold-out Ηρώδειο. Η πρώτη εμφάνιση μάλλον λειτούργησε ως πρόβα τζεναράλε στη δεύτερη συναυλία, αφού ο συμπαθής Νορβηγός, πλέον ένιωθε άνετα και οικεία στο σανίδι του Ηρωδείου, ο ήχος ήταν εξαρχής αψεγάδιαστος και ο χώρος, το φως και ο ήχος βρισκόντουσαν σε μια υπέροχη ισορροπία και αρμονία. Πόσα μπορεί να ζητήσει ένα θεατής πια και να τα πάρει έτσι απλόχερα;

Sivert Hoyem

Η προσθήκη του κουαρτέτου στο υλικό της «παλιάς του μπάντας», όπως την είπε και ο ίδιος χαρακτηριστικά, αλλά και στα δικά του τραγούδια ανέβασε τον προϋπάρχοντα συναισθηματισμό κατακόρυφα, ο οποίος μπορεί να σπάσει και τον πιο σκληροτράχηλο και κυνικό άνθρωπο εκεί έξω και αν κάποιος αυτό το αρνείται, είτε ψεύδεται ασυστόλως, είτε γεννήθηκε χωρίς αυτιά.

Άλλωστε, όπως μου έχουν πει και στο χωριό μου, τα πάντα ακούγονται καλύτερα με τη συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων, πόσο μάλλον όταν η ενορχήστρωση αγκαλιάζει τα τραγούδια με τέτοιο τρόπο, σαν ήταν πάντα εκεί.

Είτε μόνος, κρατώντας την ακουστική του κιθάρα, είτε με το full ensemble, η σπαρακτική μουσική των προσωπικών του δίσκων και των Madrugada σου τσακίζει τα κόκκαλα με την απέριττη δραματικότητα της. Η αλήθεια είναι ότι μία και μοναδική νότα στο πιάνο αρκούσε να προσδώσει τον λυρισμό που χρειάζεται.

SIvert Hoyem

Παίζοντας ακριβώς το ίδιο setlist με την ίδια ακριβώς σειρά, η συναυλία κινηματογραφήθηκε για μια μελλοντική live κυκλοφορία και αν και το κοινό ήταν πιο γνώριμο με τα τραγούδια των Madrugada, ο Hoyem απέδειξε ότι πολλές στιγμές από τους προσωπικούς του δίσκους αξίζουν την προσοχή του ετερόκλητου κοινού του Νορβηγού.

Από τη μέση του βασικού σετ και την πρώτη εμφάνιση της Marie Munroe στο My Thieving Heart, που έδωσε τη σειρά του στο Honey Bee, το συγκρότημα καθήλωσε το ατίθασο κοινό που δεν έλεγε να βάλει τα κινητά του εκεί που ξέρει και να απολαύσει το θέαμα. Το αποκορύφωμα, μετά τη συγκλονιστική ερμηνεία των Gorlitzer Park και Give It A Whirl, ήρθε στο πολυαγαπημένο του ελληνικού κοινού Majesty, όπου πολλές τσάντες άνοιξαν ταυτόχρονα και έβγαλαν τα χαρτομάντηλα από μέσα.

SIvert Hoyem

Η προσθήκη της γενικά υποτιμημένης Marie Munroe θα μπορούσε να λίγο ήταν πιο έντονη και συχνή, καθώς η κλασικά εκπαιδευμένη υπέροχη φωνή της ανέβαζε ένα κλικ ακόμα την ήδη απίστευτη ατμόσφαιρα της συναυλίας.

Όλα είχαν τη θέση τους για κάποιο λόγο και δεν περίσσευε τίποτα, ούτε οπτικά, ούτε ακουστικά. Σε προσωπικό επίπεδο αποτέλεσε μια από τις πιο πλήρεις, ουσιαστικές και προσεγμένες συναυλίες που έχω δει ποτέ μου και το λέω εγώ που έχω δει Cannibal Corpse στo Σπόρτινγκ να βράζουν τα νερά στις τουαλέτες από την ένταση.

Ο Sivert Hoyem δεν είναι ένας ερμηνευτής, ούτε ένας διασκεδαστής, απλά είναι παράδειγμα προς μίμηση. Πόσες ανατριχίλες μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Φωτογραφίες: Χαρά Γερασιμοπούλου

SETLIST

1. Lioness
2. Black & Gold
3. Belladonna (Madrugada)
4. January 3rd
5. What's On Your Mind? (Madrugada)
6. My Thieving Heart (feat. Marie Munroe)
7. Honey Bee (Madrugada)
8. Prisoner Of The Road
9. Into The Sea
10. The Boss Bossa Nova
11. Görlitzer Park
12. Give It A Whirl
13. Majesty (Madrugada)
14. Sleepwalking Man 

Encore 1:

15. Step Into This Room And Dance For Me (Madrugada)
16. Fool To Your Crown
17. Handsome Savior
18. Moon Landing

Encore 2:

19. The Kids Are On High Street (Madrugada)
20. Silences

  • SHARE
  • TWEET