Το 2016 είναι η χειρότερη χρονιά για τις πωλήσεις δίσκων

Εκτόξευση του streaming και συνεχιζόμενη άνοδος των βινυλίων

07/07/2016 @ 13:51

Ακόμα και με το δεδομένο της ραγδαίας πτώσης των πωλήσεων της δισκογραφίας τα τελευταία χρόνια, τα νέα για τις πωλήσεις δίσκων του 2016 είναι σοκαριστικά άσχημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός πωλήσεων για το πρώτο μισό του 2016 οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για την χειρότερη χρονιά από το τη στιγμή που το SoundScan ξεκίνησε τις μετρήσεις, το 1991.

Ακόμα και στην αγορά των track-equivalent albums, όπου η πώληση 10 μεμονωμένων tracks ισοδυναμεί με την αγορά ενός άλμπουμ, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 13,6% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Πού πηγαίνει, λοιπόν, το κοινό που αγαπά τη μουσική; Μα φυσικά στο streaming…

To streaming μουσικής έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, με τα 208,6 δισεκατομμύρια τραγούδια που έχουν «στριμαριστεί» το πρώτο μισό της χρονιάς να αποτελούν αύξηση της τάξης του 58,7% σε σχέση με το 2015.

113,6 δισεκατομμύρια αυτών των streams προέρχονται από τις γνωστές υπηρεσίες του είδους (Spotify, Apple), οριοθετώντας την πρώτη φορά που οι εν λόγω πλατφόρμες ξεπερνούν site όπως τοYouTube και το Vevo.

Οι πωλήσεις βινυλίων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία (11,6% αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά), με πωλήσεις 6,2 εκατομμυρίων άλμπουμ.

  • SHARE
  • TWEET