Sabaton, Emerald Sun @ Harley Live Stage (Θεσσαλονίκη), 10/01/09

15/01/2009 @ 03:37
Σάββατον βράδυ και αρκετός κόσμος είχε μαζευτεί έξω από το πρώην Rock Bottom, νυν Harley Bar, για να απολαύσει τους πολεμοχαρείς Sabaton. Οι Σουηδοί μετρούν ήδη τέσσερις δισκογραφικές δουλειές, και μετά το πρόσφατο, και ιδιαίτερα επιτυχημένο “The Art Of War”, άδραξαν την ευκαιρία για την πρώτη μεγάλη περιοδεία της μέχρι τώρα καριέρας τους.

Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική, με το Harley γεμάτο, αν και όχι ασφυκτικά. Την παράσταση στη μάχη του κοινού, έκλεψε από πολύ νωρίς ένα τσούρμο από παρορμητικούς και ευχάριστους Βούλγαρους, που είχαν ταξιδέψει αποκλειστικά για το συγκεκριμένο live.Γύρω στις 22:00, υποδεχτήκαμε στη σκηνή τους Θεσσαλονικείς Emerald Sun, και ένα άρωμα από ευρωπαϊκό Power πλημμύρισε το χώρο για μία περίπου ώρα. Δυστυχώς, η εμφάνιση δεν ήταν μεν άσχημη, αλλά ελαφρώς αδιάφορη για διάφορους λόγους. Τα φωνητικά ήταν πολύ μπροστά στον ήχο, η παρουσία του συγκροτήματος θύμιζε πρόβα και ο περισσότερος κόσμος αδημονούσε να δει τους Sabaton. Παρόλα αυτά, στις πρώτες σειρές υπήρχαν μερικοί die-hard οπαδοί που το ευχαριστήθηκαν. Ενδιαφέρον παρουσίασε η διασκευή του “Holding Out For A Hero”, της Bonnie Tyler, όπως και ένα νέο ακυκλοφόρητο κομμάτι, με όνομα “Fantasmagoria”, διάρκειας άνω των δέκα λεπτών, με αμέτρητες αλλαγές, όμορφες μελωδίες και προσθήκη γυναικείων φωνητικών. Εξαιρετικό!

Είχα διαβάσει πως έχουν μεγάλη ζωντάνια και ενέργεια στις ζωντανές τους εμφανίσεις, αλλά αυτό που κατάφεραν οι Sabaton στη Θεσσαλονίκη, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στις 23:25 ακούστηκε το τιμημένο “tirinini”, που ανύψωσε την εθνική υπερηφάνεια του κοινού, και ακολούθησε το intro του εναρκτήριου “Ghost Division”. Το συγκρότημα φαινόταν τόσο παθιασμένο και δεμένο, που ξεσήκωσε ακόμα και τον πιο αδιάφορο από τους παρευρισκόμενους. Το καλύτερο όλων ήταν η ταπεινότητα που έδειχνε ο Joakim Brodén μπροστά στο κοινό. Σε κάθε κομμάτι ευχαριστούσε 2-3 φορές, υποχρεώνοντας τον κόσμο να αισθάνεται έναν πηγαίο θαυμασμό αλλά και να αποκτά απρόσμενη οικειότητα.Η αλήθεια είναι πως λόγω της θεματολογίας και του παρουσιαστικού τους, περίμενα μία αυστηρά πολεμική και σοβαρή γενικότερα σκηνική παρουσία. Κάθε άλλο, το συγκρότημα ήταν τόσο φιλικό και αυθόρμητο που άλλαξε την εικόνα που είχαν διαμορφώσει όλοι στο Harley. Μουσικά το αποτέλεσμα ήταν άψογο και σε αυτό βοήθησε ο καλός ήχος στο set τους. Ο μεγαλύτερος όγκος των κομματιών που παίχτηκαν προερχόταν από τα “Attero Dominatus” και “The Art Of War”, ενώ δυστυχώς δεν ακούστηκε ούτε νότα από την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά.

Η συναυλία πήρε φωτιά στα “Panzer Battalion” και “Primo Victoria”, με το κοινό να ξεφαντώνει, δημιουργώντας μία εκρηκτική ατμόσφαιρα. Η προσγείωση ήταν λίγο ανώμαλη, αφού η διάρκεια του set ήταν μόλις 75 λεπτά, γεγονός το οποίο μας ξένισε, αλλά δεν ήταν αρκετό να αλλοιώσει τις εκπληκτικές εντυπώσεις που άφησαν οι Sabaton. Με τις ευχές να τους ξαναδούμε σύντομα!Setlist:

Intro (Sun tzu says) / Ghost Division / The Art Of War / Into The Fire / Rise Of Evil / 40:1 / Nuclear Attach / Cliffs Of Gallipol / Attero Dominatus / In The Name Of God / The Price Of A Mile / Panzer Battalion / Light In The Black / Primo Victoria / Metal Machine / Metal Crue

Λάμπης Παρταλάς
  • SHARE
  • TWEET