Playgrounded, Sofia Sarri @ Temple, 30/11/17

Εξαιρετική ατμόσφαιρα και ατελείωτο χάζεμα

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 01/12/2017 @ 16:19

Είχε αέρα εχτές στην Αθήνα. Ξαφνικά και απότομα πάρα πολύ δυνατό. Το σκηνικό, μια μέρα πριν το Δεκέμβρη, χωρίς ιδιαίτερο κρύο στην πόλη, ήταν αρκετά τραχύ και άγριο. Σε αντίθεση με τις μουσικές που ακούσαμε που σε γενικές γραμμές θα τις έλεγες ατμοσφαιρικές και μοντέρνες. Αρκετός, έως πάρα πολύ κόσμος κατέβηκε προς το Temple για να ακούσει την τελευταία δουλειά "In Time With Gravity" των Ολλανδών πλέον Playgrounded και μαζί την πρόσφατη δουλειά της Sofia Sarri, "Euphoria". Απίθανα ατμοσφαιρικός συνδυασμός που αντάμειψε όσους παραβρέθηκαν.

H Σοφία Σαρρή, με την εξαιρετική μπάντα της, παρουσίασε κυρίως κομμάτια από τον δίσκο της, συνοδεία βιολιού, λύρας, κρουστών, πλήκτρων (synth και λοιπών εφέ), κοντραμπάσου και της χορωδίας του Lab Music Education. Σε κάποιες φάσεις επί σκηνής ήταν κοντά δεκαπέντε άτομα! Αν εξαιρέσεις κάποιο κόσμο που δεν σεβάστηκε όλους αυτούς τους μουσικούς και την προσπάθεια τους και ξεπερνούσε με τις φωνές του τον ήχο του συγκροτήματος, όλα κύλησαν πολύ όμορφα.

Sofia Sarri

Η φωνή της, τα έχουμε ξαναπεί, είναι υπέροχη. Η ομορφιά της είναι στην ποικιλία και στο εύρος. Ανέβαινε και κατέβαινε πανεύκολα. Είχε την ικανότητα να σε συνεπάρει. Αρκούσε μόνο να αφεθείς. Τα νέα κομμάτια, καθότι ιδιαίτερα εσωτερικά, δεν αποδίδονται πάρα πολύ εύκολα ζωντανά. Ιδιαίτερα εάν ο θόρυβος και η βαβούρα υπερτερεί, χάνεις κάτι από την μαγεία που εκπέμπουν. Παρ’ όλα αυτά, όσοι κατάφεραν να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα, κέρδισαν. Ιδέες από jazz, με folk στιγμές και pop έως ηλεκτρονικές ανησυχίες. Ποικιλόμορφο και μοντέρνο, μερικές φορές δύσκολο και κάπως απόμακρο. Έτσι είναι κάθε προχωρημένη ιδέα. Αναγκαστικά σε κάποιους δεν θα αρέσει. Η ουσία όμως είναι ότι σε καθηλώνει και σε κρατάει με ενδιαφέρον. Ευχάριστη στιγμή, το κλείσιμο με μια παραδοσιακή νότα και οι φωνές των παιδιών της χορωδίας που έδεναν τόσο όμορφα στα κομμάτια. Όλα φάνηκαν και ήταν τίμια, εντελώς αληθινά, με κόπο, μεράκι και δουλειά.

Setlist: Kira Kitana / Cuckoo / Still Universe / Ingen Vinner Frem Til Den Evige Ro / Roller Coaster Blues / Prisons (από Νight Οn Εarth) / Fire / The Moon / O Καύκος (ριζίτικο)

Αφού κατέβηκαν όλοι αυτοί από την σκηνή, στήθηκαν τα όργανα για να ακούσουμε ολόκληρο τον νέο δίσκο των Playgrounded. Το ιδιαίτερο rock τους, που έχει γεμίσει από ηλεκτρονικές ιδέες, διατηρεί έναν progressive χαρακτήρα αφήνοντας πίσω τις metal επιβολές και κερδίζοντας περισσότερο σε ατμόσφαιρα και ταξίδι. Τα εξαιρετικά παιχνίδια στα φώτα, ο καλός ήχος και η προσήλωση του κοινού, βοήθησαν στην καλή απόδοση της μπάντας και στην κατάκτηση μιας σκοτεινής, απομονωμένης και καθολικά ατμοσφαιρικής κατάστασης. Δεσμίδες φωτός, laser και ψυχεδελικά φώτα έκαναν ακόμα και τον κόσμο να αναφωνεί ενθουσιασμένος σε κάθε αλλαγή από πράσινο σε έντονο μπλε κι από πολύχρωμα τόξα σε έντονες ακτίνες.

Playgrounded

Προοδευτική, εναλλακτική μουσική με έντονη αισθητική και όμορφες υπνωτικές μελωδίες. Μετά την τριλογία του "The Stranger" η ένταση άρχισε να ανεβαίνει. Ο ήχος είχε για τα καλά επιβληθεί πανό μας και οι εικόνες ήταν απολαυστικές. Πολύ όμορφη κιθάρα, επιβλητικό μπάσο και τύμπανα που όταν ξεσπούσαν έσπαγαν το μαγαζί. Οι ήχοι, άκρως ψυχεδελικοί από τα synths και το mac και φωνή, που παρότι δεν πήρε ποτέ τα ηνία, καθόριζε τον τρόπο που έπρεπε να ταξιδέψεις μαζί τους.

Playgrounded

Προς το τέλος ήρθε η ανταμοιβή ακόμα και του πιο απαιτητικού. To κλείσιμο με το φανταστικό "Crossing", αλλά και το επόμενο κλείσιμο με το δυνατό "Athens" από τον πρώτο τους δίσκο, αφού ο κόσμος απαίτησε ακόμα ένα (και δύο και τρία) κομμάτια από το συγκρότημα, έδωσαν στην εμφάνιση την ένταση που έλειψε. Ο κόσμος ενθουσιάστηκε. Οι κιθάρα πήρε κυρίαρχο ρόλο και μας άφησε εντελώς μαλάκες. Ο ρυθμός ανέβαινε επικίνδυνα και η όρεξη έπιασε κορυφή. Μελωδικό, πανέμορφο και άκρως ατμοσφαιρικό λοιπόν, χωρίς ίχνος λάθους και με εικόνες που ήταν εντελώς προσεγμένες και ιδιαιτέρως επαγγελματικές. Η μπάντα είναι άψογη. Η μουσική τους είναι όμορφη και γλυκιά. Οι ιδέες τους είναι μεν δύσκολες και εν μέρει δύσπεπτες, αλλά εκεί κρύβεται η ίντριγκα. Πρέπει να αφεθείς και να κυριευτείς από το αποτέλεσμα. Το υπερζεστό χειροκρότημα που ακολούθησε το δυναμικό τους κλείσιμο ήταν ανατριχιαστικό. Ένα μεγάλο μπράβο και πολλά συγχαρητήρια σε όσους ασχολήθηκαν.

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής / Chris Lemonis Photography

SETLIST

Mute
The Stranger Part I: Funeral
The Stranger Part II: Killing
The Stranger Part III: Verdict
Waves
Rotterdam
In Time With Gravity
Crossing
-
Athens
  • SHARE
  • TWEET